Aπόλλων Σμύρνης: Προσφυγικά Σωματεία (1920-1940)
Παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από αρκετούς Δήμους και εκπροσώπων αθλητικών σωματείων, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τροπαίων του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης του σταδίου «Γεώργιος Καμάρας» στη Ριζούπολη, η παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μπαλτά «Προσφυγικά Αθλητικά Σωματεία στον Μεσοπόλεμο 1920-1940»
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Απόλλωνα Σμύρνης Παναγιώτης Καταβέλος. Ακολούθως ο γενικός γραμματέας του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης Kωνσταντίνος Xαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στο βιβλίο, αλλά υπενθύμισε ότι όταν ιδρύθηκε ο Απόλλωνας στη Σμύρνη στο πρώτο άρθρο του καταστατικού του, ανέφερε ότι σκοποί του συλλόγου είναι ο αθλητισμός και ο Πολιτισμός.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας, Λουκάς Χριστοδούλου παρουσίασε συνοπτικά τα περιεχόμενα των πέντε κεφαλαίων του βιβλίου, αναφερόμενος και στο ρόλο του αθλητισμού σαν εργαλείο κοινωνικοποίησης των προσφύγων. Θύμισε και την προ διετίας επίσκεψη του Απόλλωνα στη Σμύρνη και το κλίμα συγκίνησης που επικρατούσε, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Απόλλωνας ήταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που μετά την Μικρασιατική καταστροφή έδωσε αγώνα στην Τουρκία το 1932. Στην αίθουσα τροπαίων που έγινε η εκδήλωση βρίσκεται ακόμα το λάβαρο που τους δώρισε η τουρκική ομάδα της Καρσιγιακά.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο έφορος υδατοσφαίρισης του συλλόγου, Γιώργος Αγγελάκης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην αντανάκλαση που είχε η βια του Μεσοπολέμου, όπως η ανώμαλη εσωτερική πολιτική ζωή, δικτατορία, πραξικοπήματα, αντιθέσεις γηγενών και προσφύγων (πχ στους αγώνες στο Βόλο και στην Πάτρα), αλλά και προσφύγων μεταξύ τους, λέγοντας πως όταν έπαιζαν εκείνα τα χρόνια οι Κωνσταντινουπολίτες της ΑΕΚ με τους Σμυρνιούς του Απόλλωνα υπήρχαν μεγάλες εντάσεις. Όπως τόνισε εκείνα τα χρόνια δεν ήταν μόνο ρομαντικά όπως πιστεύουν αρκετοί, αλλά υπήρχε και διασύνδεση του ποδοσφαίρου με την πολιτική που επιχειρούσε να το αξιοποιήσει λόγω της δημοφιλίας του.
Από την πλευρά του ο συγγραφέας Ανδρέας Μπαλτάς, σχολίασε πως στους αγώνες των αθλητικών προσφυγικών σωματείων, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, νοερά ξαναζούσαν τις χαμένες πατρίδες του και ο ίδιος σαν εγγονός Μικρασιάτη πρόσφυγα, ένοιωσε αυτά τα συναισθήματα στο γήπεδο. Χαρακτήρισε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες νεωτεριστές θυμίζοντας πως είχαν πρωτοπόρα συμβολή στην εμφάνιση των γυναικών στον αθλητισμό, σε εποχές που αυτό σκανδάλιζε τμήματα της κοινής γνώμης. Τέλος επισήμανε τη στροφή των τελευταίων χρόνων, από την προσέγγιση του αθλητισμού με βάση τα αθλητικά πεπραγμένα, στην προσέγγιση της κοινωνικοπολιτικής του ιστορίας.
Στα ευχάριστα πρέπει να προσθέσουμε ότι αναμένονται ακόμα δύο ιστορικά βιβλία για τον Απόλλωνα που μπήκε στα 131 χρόνια λειτουργίας του.