Ξεκινά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Ξεκινά με ενθουσιασμό για μια ακόμη χρονιά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2018, που σχεδιάζεται και οργανώνεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και υλοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών.

Ξεκινά η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Το θέμα της νέας εκστρατείας είναι: «Αγαπημένα δεδομένα: παρατηρώ και μετρώ τον κόσμο». Από τις 20 Ιουνίου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018, 148 Βιβλιοθήκες (Δημόσιες, Δημοτικές και Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων) σε όλη την Ελλάδα ενώνονται με το συντονισμό της Εθνικής Βιβλιοθήκης, για να προσφέρουν σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών πάνω από 3.000 δημιουργικά εργαστήρια.

Στα εργαστήρια αυτά οι Βιβλιοθήκες θα μεταμορφωθούν σε εργοστάσια δεδομένων. Οι αριθμοί και τα δεδομένα θα γίνουν αντικείμενο καταγραφών και μετρήσεων από τα παιδιά – ερευνητές, τα οποία καλούνται να παρατηρήσουν στοιχεία της καθημερινότητάς τους, δηλαδή δεδομένα που αφορούν τις προσωπικές τους συνήθειες, αλλά και πληροφορίες που είναι κρυμμένες στη φύση, στο χώμα, στο νερό, στον κόσμο των μελισσών. Δεδομένα ακόμη, καλούνται να ανακαλύψουν μέσα στον κόσμο της πόλης τους, μαθαίνοντας να παρατηρούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Μέσα στις Βιβλιοθήκες, που αποτελούν τον ιδανικό χώρο για έρευνα και παρατήρηση, τα παιδιά θα μετρήσουν και θα καταγράψουν δεδομένα τόσο από τον κόσμο του παρελθόντος, όσο και από τον σύγχρονο, ενώ θα μάθουν να προστατεύουν και τα πολύτιμα προσωπικά δεδομένα τους μέσα στο Διαδίκτυο.

Το μαγικό αυτό ταξίδι στον κόσμο των αριθμών και των πληροφοριών θα αποτυπώνεται στο προσωπικό ημερολόγιο που θα τους προσφέρει κάθε Βιβλιοθήκη. Επιπλέον, τα παιδιά θα αξιολογήσουν την εμπειρία τους, καταγράφοντας σε αριθμούς τους συμμετέχοντες, τα βιβλία που αξιοποιήθηκαν και άλλα στοιχεία. Μέσα από την Εκστρατεία αυτή, πέρα από τη χαρά της δημιουργίας και της κοινωνικοποίησης, θα ανακαλύψουν τη μαγεία των μικρών πραγμάτων που τους περιβάλλουν και τον τρόπο με τον οποίο οι αριθμοί και τα δεδομένα μετατρέπονται σε αφήγηση, εικόνα και εν τέλει ερμηνεία.

Για την Καλοκαιρινή Εκστρατεία, η Εθνική Βιβλιοθήκη παρέχει για μια ακόμη φορά στις Βιβλιοθήκες υποστηρικτικό υλικό και ενδεικτική βιβλιογραφία δίνοντας τη δυνατότητα σε αυτές να μεταμορφωθούν σε χώρους εξερεύνησης και πειραματισμού, όπου τα παιδιά αρχίζουν να ξαναβλέπουν τα βιβλία ως ένα παράθυρο σε νέους κόσμους.

Με την Καλοκαιρινή Εκστρατεία και με άλλες δράσεις, η Εθνική Βιβλιοθήκη αναπτύσσει το Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με σκοπό την εδραίωση συνεργασιών ανάμεσα στις Βιβλιοθήκες της χώρας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στο κοινό.

Θεματικές εργαστηρίων

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τι κάνω κάθε μέρα;

Ύπνος, φαγητό, παιχνίδι, φίλοι, διάβασμα. Χωράνε όλα σε ένα εικοσιτετράωρο; Πώς μπορεί να απεικονίσει κανείς τη μέρα του σ’ ένα φύλλο χαρτί; Για παιδιά 7-12 ετών.

ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου

Τα αγαπημένα βιβλία, η μουσική που ακούω, οι ταινίες που βλέπω ξανά και ξανά φτιάχνουν μια εικόνα για μένα και είναι ένας τρόπος να με γνωρίσουν οι φίλοι μου. Για παιδιά 6-12 ετών.

«ΑΡΙΘΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Το άπειρο

Μετρώντας τον κόσμο μαθαίνουμε γι’ αυτό που είναι αμέτρητο. Για παιδιά 4-7 ετών.

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το νερό

Πειράματα φυσικής και χημείας για να γνωρίσουμε το πολύτιμο αγαθό του πλανήτη μας. Για παιδιά 8-12 ετών.

ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η χρονογραμμή της μέλισσας

Πριν πόσα χιλιάδες χρόνια εμφανίστηκαν οι μέλισσες στη γη; Πριν πόσες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος άρχισε να συλλέγει το μέλι και πώς εξελίχτηκαν οι τρόποι αυτοί. Ελάτε να βάλουμε τα δεδομένα στη γραμμή του χρόνου. Για παιδιά 7-12 ετών.

ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ

Μετράμε τα έπιπλα στη βιβλιοθήκη και το σώμα μας; Χωράμε να κάτσουμε, είναι μικρά ή μεγάλα; Ψηλά ή κοντά; Η Χρυσομαλλούσα θα μας δείξει ποιο είναι το σωστό μέγεθος επίπλου για μας. Για παιδιά 6-12 ετών.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ: Ντετέκτιβς

Γνωρίζουμε διάσημους ντετέκτιβ. Παρατηρούν, καταγράφουν, παρακολουθούν. Είναι μεγάλοι, είναι μικρά παιδιά, όλοι αναγνωρίζουν την ξεχωριστή σημασία των δεδομένων στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Για παιδιά 7-12 ετών.

ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ

Ετοιμάζουμε το ημερολόγιο του Ιουλίου. Ποιες δράσεις θα αρέσουν περισσότερο στα παιδιά; Ποια μέρα θα δανειστούν τα περισσότερα βιβλία; Τα παιδιά συμμετέχουν και αξιολογούν την καλοκαιρινή εκστρατεία. Για όλα τα παιδιά.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ

Μια οικογενειακή φωτογραφία, ένα κειμήλιο μπορούν να αφηγηθούν μικρές ιστορίες της οικογένειάς σου. Μιλούν για ταξίδια και μετακινήσεις, για όνειρα που έγιναν πραγματικότητα, για συναντήσεις που καθόρισαν μια ζωή. Οι μικρές ιστορίες κάθε παιδιού ενώνονται και αφηγούνται τη μεγάλη Ιστορία. Για παιδιά 8-14 ετών.

«ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα ρούχα

Οι φωτογραφίες γίνονται υλικό για να καταγράψουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει. Γίνονται αφετηρία για να παρατηρήσουμε τα ρούχα ανθρώπων από άλλες εποχές και άλλα μέρη. Για παιδιά 6-9 ετών.

«ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Έργα τέχνης με όλες τις αισθήσεις

Μια περιπλάνηση στα υλικά των καλλιτεχνών που μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, να τα ακούσεις. Τα έργα τέχνης δεν φτιάχνονται μόνο για να τα βλέπουμε! Για παιδιά 6-12 ετών.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Τα δεδομένα που κρατάω μόνο για μένα

Απλοί κανόνες για να μάθουμε να προφυλασσόμαστε και να μην δίνουμε εύκολα σε κανένα προσωπικά μας στοιχεία. Για παιδιά 7-14 ετών.

ΤΑ «ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΑ» ΚΑΙ ΤΑ «ΚΛΕΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Στις μέρες μας όλοι παράγουμε δεδομένα. Είμαστε εργοστάσια παραγωγής δεδομένων που υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της τεχνολογίας να ελεγχθούν, να αλλοιωθούν και να γίνουν εργαλείο για την επίτευξη διάφορων στόχων, διάφορων ομάδων. Για όλα αυτά πρέπει να είμαστε σωστά ενημερωμένοι. Η βιβλιοθήκη είναι το σωστό μέρος γι’ αυτό. Για παιδιά 10-14 ετών.

«ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ»: Βόλτα στην πόλη – καταγραφή συμπεριφορών

Βγαίνουμε βόλτα στην πόλη και καταγράφουμε ανθρώπους που γελάνε, που συζητάνε, αγκαλιάζονται, φωνάζουν, θυμώνουν. Οι συμπεριφορές τους δίνουν τον τόνο στο ρυθμό της πόλης. Για παιδιά 7-12 ετών.

ΤΑ «ΙΣΤΟΡΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η ιστορία, οι ήρωες

Ένας διαφορετικός τρόπος να διαβάσεις τα αγαπημένα σου βιβλία: καταγράφοντας τα δεδομένα τους. Πόσοι πρωταγωνιστές, τι ηλικία έχουν, σε ποια εποχή εξελίσσεται η πλοκή, υπάρχουν ζώα που παίρνουν μέρος; Για παιδιά 6-12 ετών.

«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου

Το 1602 ένα πειρατικό πλοίο επιτίθεται σε ένα εμπορικό πλοίο κάπου στο Αιγαίο. Μετά την επίθεση οι πειρατές καταγράφουν τη λεία τους και ζωντανεύουν έναν κόσμο με διαφορετικά νομίσματα, αγάπη για τα μπαχαρικά και τα μεταξωτά υφάσματα, τα πολύτιμα κοσμήματα. Για παιδιά 7- 12 ετών.

«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η Κωνσταντινούπολη το 17ο αιώνα

Οι ιστορικές πηγές μας δίνουν τα δεδομένα των τροφίμων που χρειαζόταν η μεγαλούπολη του 17ου αιώνα για να συντηρηθεί και εμείς μέσα από αυτά την ανασυνθέτουμε με όλους τους λαούς της, τα περίλαμπρα κτίριά της και τους ναούς της. Για παιδιά 8-12 ετών.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Το ευρωβαρόμετρο

Μαθαίνουμε να διαβάζουμε και να κατανοούμε τις στατιστικές μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους νέους. Πώς ζούνε οι νέοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης; Ποιοι είναι οι πιο χαρούμενοι, οι πιο προβληματισμένοι; Πώς διασκεδάζουν; Πώς ενημερώνονται; Για παιδιά 8-14 ετών.

«ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ένα προικοσύμφωνο

Τα παλιά χρόνια σεντόνια, κουβέρτες, έπιπλα, φουστάνια, κοσμήματα και λίρες σφραγίζουν την αρχή της κοινής ζωής ενός ζευγαριού. Αφηγούμαστε ιστορίες με αφετηρία αυτές τις καταγραφές. Για παιδιά 8-12 ετών.

ΤΑ «ΘΑΜΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πειράματα με το χώμα

Υπάρχουν περισσότερα πράγματα απ΄ό,τι νομίζουμε στο έδαφος! Ας τα ανακαλύψουμε. Για παιδιά 6-12 ετών.

network.nlg.gr

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα στο: www.culturenow.gr/lightbox