Σε μία νέα πατρίδα: Καβάλα: Οι πρόσφυγες στη «Μέκκα του Καπνού»
Το νέο επεισόδιο της μοναδικής παραγωγής «Σε μια νέα Πατρίδα» που καταγράφει τη ζωή των προσφύγων στους τόπους εγκατάστασής τους, μετά το βίαιο εκπατρισμό τους από τις περιοχές της Μικράς Ασίας, θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 19:00
Επόμενος σταθμός η Καβάλα που αποτελούσε μια πολυπολιτισμική πόλη στην οποία κατοικούσαν διάφορες εθνότητες και υποδέχθηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων (περίπου 30.000) από διάφορες περιοχές.
Η μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού δίκαια την χαρακτήρισαν ως «Μέκκα του Καπνού». Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που πολλοί πρόσφυγες επέλεξαν να εγκατασταθούν εδώ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Στο παρόν επεισόδιο γίνεται αναφορά στα τελευταία χρόνια πριν την έλευση των προσφύγων στην πόλη και τη βουλγαρική κατοχή ενώ περιγράφονται αναλυτικά οι περιοχές από τις οποίες ήρθαν οι πρόσφυγες. Μέσα από τις προσωπικές μαρτυρίες ανιχνεύεται ο τρόπος με τον οποίο υποδέχτηκε το ντόπιο στοιχείο τους πρόσφυγες και τον αγώνα των προσφύγων για την επιβίωση. Αυτές οι επιπτώσεις της εγκατάστασης των προσφύγων στην πόλη σε κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο φωτίζονται στο συγκεκριμένο επεισόδιο. Αναφέρονται οι προσπάθειες στέγασης που αρχικά συμπεριελάμβανε και τη συγκατοίκηση με τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς και στη συνέχεια τη δημιουργία νέων προσφυγικών συνοικισμών. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα κειμήλια που ήρθαν από τη Μικρασία και την Καππαδοκία με κυριότερο το σκήνωμα του Γρηγορίου του Θεολόγου.
Σημαντικό σημείο αναφοράς της πόλης το οποίο αναδεικνύεται στο συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί από τη μια η ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και της αλιείας, αλλά και η μεγάλη οικονομική και εμπορική δραστηριότητα στην επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού. Παράλληλα γίνεται αναφορά και στις άλλες επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες των προσφύγων που έρχονται να δώσουν πνοή στον τόπο. Στη συνέχεια ιστορείται η οικονομική κρίση του 1930 και οι συνέπειες της στους πολυάριθμούς καπνεργάτες αλλά και γενικότερα στην οικονομική ζωή της πόλης.
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χατζημαλλής
Σενάριο – Επιστημονικός Συνεργάτης: Θεοδόσιος Κυριακίδης
Παραγωγός: Παντελής Κάσδαγλης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Βραμίδου Γεωργία
Βοηθός Διεύθυνσης Φωτογραφίας – Colorist: Λευτέρης Κάσδαγλης
Εικονολήπτης: Γιώργος Λεοντάρης
Μοντάζ: Δημήτρης Χατζημαλλής
Πρωτότυπη Μουσική: Social Productions – Γιώργος Ξουλόγης
Motion Graphics – Σήμα αρχής: Θωμάς Δουκινίτσας
Δημοσιογραφική Έρευνα: Βασιλης Λωλίδης
Αρχισυνταξία: Κωνσταντίνος Σεραφειμίδης