The Queen's Gambit: Η σειρά του Netflix που όλοι μιλούν για αυτή και θα δείτε γιατί
Το «Γκαμπί της Βασίλισσας» είναι η καινούργια δραματική μίνι σειρά του Netflix η οποία μας ταξιδεύει στον κόσμο του σκάκι μέσα από επτά ωριαία επεισόδια, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα Walter Tevis.
Η 9χρόνη Beth Harmon, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, καταλήγει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων, στο οποίο θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής και εφηβικής της ηλικίας. Στην διάρκεια της διαμονής της εκεί θα έρθει σε επαφή με δυο πράγματα τα οποία θα της καθορίσουν τη ζωή της. Τα υπνωτικά πράσινα χάπια που τα προσφέρουν δωρεάν στο ίδρυμα και το σκάκι.
Κάποια χρόνια αργότερα, εθισμένη και πλήρως εξαρτημένη και από τα δύο, θα βρεθεί μια οικογένεια η οποία επιλέγει να την υιοθετήσει, και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουμε την πορεία της σε διάφορα τουρνουά σκάκι στην προσπάθεια της να γίνει η Βασίλισσα του παιχνιδιού.
Στις καρέκλες των δημιουργών βρίσκουμε τους Scott Frank και Allan Scott, ενώ πρωταγωνιστούν οι: Anya Taylor-Joy, Bill Camp, Moses Ingram, Isla Johnston, Christiane Seidel, Rebecca Root, Chloe Pirrie, Akemnji Ndifornyen, Marielle Heller, Harry Melling, Patrick Kennedy, Jacob Fortune-Lloyd, Thomas Brodie-Sangster και Marcin Dorociński.
Το «Γκαμπί της Βασίλισσας» είναι η καινούργια δραματική μίνι σειρά του Netflix η οποία μας ταξιδεύει στον κόσμο του σκάκι μέσα από επτά ωριαία επεισόδια, είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του μεγάλου αμερικανού συγγραφέα Walter Tevis, το οποίο εκδόθηκε το 1983, και ανήκει σίγουρα ανάμεσα στις καλύτερες σειρές του Netflix για το 2020. Η ονομασία της προέρχεται από μια δημοφιλής κίνηση στο σκάκι, ενώ οι παρτίδες που βλέπουμε να παίζει η πρωταγωνίστρια, είναι κινήσεις σχεδιασμένες από τον Garry Kasparov. Η σειρά έλαβε θετικές κριτικές και από την σκακιστική κοινότητα για την απεικόνιση του παιχνιδιού αλλά και των παικτών.
Το γεγονός ότι η παραγωγή του Netflix αποφάσισε να προσεγγίσει έναν από τους κορυφαίους σκακιστές όλων των εποχών για σύμβουλο του παιχνιδιού, μας δείχνει ότι η σειρά είναι εξαιρετικά δουλεμένη σε όλους τους τομείς. Η ωραία φωτογραφία αλλά και η προσοχή που δώσανε στα κοστούμια και στα σκηνικά της εποχής, δημιουργούν ένα ρεαλιστικό περιβάλλον για τον θεατή με αποτέλεσμα να γίνεται απολαυστικότερη η συνολική εμπειρία του. Μεγάλο ρόλο σε αυτό το κλίμα που δημιουργεί η ταινία, παίζει και η ενδιαφέρουσα λίστα τραγουδιών τα οποία προέρχονται από εκείνη την εποχή. Ξεχωρίζουν το "End of the World" των Herman’s Hermits, το Fever Peggy Lee, τo "Along Comes Mary" των The Association, "Bye-ya" του Thelonious Monk και τα "Bert’s Blues" του Donovan.
Η ερμηνεία της Anya Taylor-Joy στον ρόλο της Elizabeth Harmon, είναι αυτή που κλέβει την παράσταση όμως. Αυτό δεν οφείλεται μονάχα στην εξαιρετικά ταλαντούχα ηθοποιό και τον τρόπο που προσέγγισε τον ρόλο της. Μεγάλη συμμετοχή για το πετυχημένο αυτό αποτέλεσμα έχει και το καλογραμμένο character arc της, το οποίο γράφτηκε από τους επίσης ταλαντούχους δημιουργούς της σειράς.
Είναι σχεδόν αδύνατο να μην υπάρξει η συμμετοχή του θεατή στις ψυχολογικές και συναισθηματικές καταστάσεις του χαρακτήρα της. Ένα παιδί ορφανό που ποτέ δεν κατάφερε να νιώσει την ασφάλεια της οικογένειας, ακόμα και όταν υιοθετείται, αυτό που συναντά είναι ένα διαλυμένο και τοξικό περιβάλλον για την ίδια.
Τα πάντα γύρω της είναι σχεδιασμένα για να αποτύχει στην ζωή της. Η τραυματική εμπειρία του αυτοκινητιστικού δυστυχήματος σε νεαρή ηλικία, ο εθισμός της στα ηρεμιστικά και αργότερα στο αλκοόλ, τα προβλήματα και η εγκατάλειψη στο καινούργιο της σπίτι, όλα αυτά είναι εμπόδια που χρειάζεται συνεχώς να ξεπερνάει για να πετύχει αυτό που θέλει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην ζωή της, την κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου στο σκάκι. Από την επιθυμία αυτή, γινόμαστε και εμείς μάρτυρες σε μια ιστορία εμμονής για την νίκη, μέσα από ένα τραυματικό ταξίδι προς την ενηλικίωση.
Το ‘Queen’s Gambit’ λοιπόν, δεν μας μιλάει μόνο για το σκάκι και το πόσο απαιτητικό και σκληρό άθλημα μπορεί να γίνει για ορισμένους. Μας δείχνει και τον τρόπο που χρειάζεται να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και τα εμπόδια που μας τυχαίνουν στην ζωή αλλά και το γεγονός πως ο δρόμος προς την επιτυχία κάποιες φορές, μπορεί να είναι και η μοναδική επιλογή.