«MANOLIS/Καρδιά σε τέσσερις χορδές»
Η ζωή και το έργο του Μανώλη Χιώτη στο ΚΘΒΕ.
Το έργο «MANOLIS / Καρδιά σε τέσσερις χορδές» της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη φωτίζει τη ζωή και το έργο του Μανώλη Χιώτη, ενός από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες μουσικούς, που συνέδεσε το μπουζούκι με την παγκόσμια μουσική σκηνή. Η παράσταση ανεβαίνει στο ΚΘΒΕ.
Το έργο εστιάζει στον πυρήνα του ήθους, των συναισθημάτων και της ανθρώπινης διάστασης του μεγάλου καλλιτέχνη Μανώλη Χιώτη. Η πορεία του Χιώτη ξετυλίγεται στη σκηνή, από τη γέννησή του έως τον θάνατό του, φωτίζοντας κομβικές στιγμές της καλλιτεχνικής του διαδρομής αλλά και της προσωπικής του ζωής, αποκαλύπτοντας τον αντίκτυπο και τη σημασία του έργου του.
Ολυμπιακός: Η «πρώτη» του Μασούρα στο Europa League
Η σκηνοθεσία είναι της Ιόλης Ανδρεάδη και εστιάζει στην ουσία των χαρακτήρων και την καλλιτεχνική πρωτοπορία και δεν περιορίζεται σε μια παραδοσιακή αφήγηση. Συνδυάζει μουσική, θεατρική δράση, και όνειρα, μπλέκοντας τον πραγματικό και θεατρικό χρόνο, δημιουργώντας μια ποιητική και συναισθηματική εμπειρία. Περιλαμβάνει σημαντικά τραγούδια όπως "Περασμένες μου αγάπες", "Ηλιοβασιλέματα", και "Ο Πασατέμπος", ενώ η σκηνική δράση συνδυάζει μουσική και θεατρική αφήγηση με όνειρα και αναμνήσεις να μπλέκονται δημιουργικά.
Η πρεμιέρα του πραγματοποιείται στις 29 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συγκεκριμένα στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός). Η ομάδα συντελεστών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Δήμητρα Λιάκουρα στα σκηνικά, τον Νίκο Χαρλαύτη στα κοστούμια και τη Χριστίνα Θανάσουλα στους φωτισμούς. Στον ρόλο του Μανώλη Χιώτη εμφανίζεται ο Γιάννης Καραμφίλης. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δήμητρα Αντωνακούδη (Μαίρη Λίντα), Ελένη Θυμιοπούλου (Ζωή Νάχη, Grace Kelly), Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Μουσικός, Κώστας Χατζηχρήστος), Ηλίας Μπερμπέρης (Ενωμοτάρχης, Τραγουδιστής), Χρίστος Στυλιανού (νέος Μανώλης), Γιώργος Σφυρίδης (Μίκης Θεοδωράκης, Πατέρας Χιώτη), Φωτεινή Τιμοθέου (Μαρία Χιώτη, Μαρία Κάλλας), Μανώλης Φουντούλης (Φονιάς, Βασίλης Τσιτσάνης). Έκτακτη αντικατάσταση: Λευτέρης Αγγελάκης, Θεοδώρα Λούκας.
Σκηνοθετικό σημείωμα
Η σκηνοθετική γραμμή της παράστασης εκκινεί από την επιθυμία να ειπωθεί μια ιστορία για τον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη Μανώλη Χιώτη, με δύο βασικούς τρόπους: την απλότητα και το βάθος. Γιατί αυτό ακριβώς γεννούν και τα τραγούδια του. Γιατί αυτό ακριβώς ήταν ο ίδιος ο Χιώτης. Απλός και ταυτόχρονα βαθύς. Δημιουργώντας ένα σκηνικό σύμπαν ονείρου ώστε να συμβούν όλα αυτά, αρωγός σε αυτό το εγχείρημα υπήρξε η ομάδα των ηθοποιών, οι οποίοι έσκυψαν με προσήλωση πάνω σε αυτές τις οδηγίες και τις ενσωμάτωσαν με πάθος και αγάπη.
Η πολύμηνη εργασία μου πάνω στην έρευνα για τον Μανώλη Χιώτη και στη συγγραφή του πρωτότυπου αυτού θεατρικού έργου για τη ζωή του σε συνεργασία με τον Άρη Ασπρούλη, αλλά και η δίμηνη εργασία μου πάνω στη σκηνοθεσία της παράστασης ήταν ένα ταξίδι ανακάλυψης. Ανακάλυψης ουσιαστικών πραγμάτων γύρω από τη μουσική, τη μνήμη και το συναίσθημα. Όλα έγιναν με αφοσίωση και κόπο. Ευχαριστώ το ΚΘΒΕ για την πρώτη παρουσίαση του έργου στον ιδιαίτερο χώρο της Μονής Λαζαριστών. Και ευχαριστώ τον Διαμαντή Χιώτη για τις συζητήσεις, για την τρυφερή του ματιά σε όλη τη διαδρομή αυτής της προσπάθειας και για την εμπιστοσύνη αυτής της μοναδικής κληρονομιάς.
Λίγα λόγια για τους συγγραφείς του έργου
Η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης έχουν συνυπογράψει 15 θεατρικά έργα τα οποία αποτελούν καλλιτεχνικά και επιστημονικά προϊόντα μακρόχρονης και ενδελεχούς έρευνας, όπως η τριλογία τους για τη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ, η ιστορία της Πειραϊκής-Πατραϊκής και της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και οι πρωτότυπες διασκευές για το θέατρο των κλασικών μυθιστορημάτων "Πόλεμος και Ειρήνη" και "Περηφάνια και Προκατάληψη". Τα έργα τους έχουν παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Σόφια, Φιλιππούπολη και Αθήνα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή και ελληνικό τύπο, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά, βουλγάρικα και έχουν εκδοθεί από την Κάπα Εκδοτική.