Η Δήμητρα Ματσούκα «μπουλντόζα» στο ΦΩΣ: «Ο παροξυσμός για τον Ολυμπιακό είναι κάτι παγανιστικό»!

«Εγώ για μέρες μετά το πρώτο μου ματς στο Καραϊσκάκη έλεγα συνθήματα. Έπλενα τα δόντια μου και έλεγα συνθήματα, βαφόμουν και έλεγα συνθήματα, το σύμπαν μου είχε αλλάξει! Ο Πέτρος είχε τρομάξει, έλεγε «δημιούργησα ένα τέρας». (γελάει).

Η Δήμητρα Ματσούκα «μπουλντόζα» στο ΦΩΣ: «Ο παροξυσμός για τον Ολυμπιακό είναι κάτι παγανιστικό»!

Γράφει ο Θέμης Σινάνογλου

Το ότι είναι ένα από τα πιο ελκυστικά θηλυκά που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του θεάτρου, της τηλεόρασης και του σινεμά, το ξέρουμε όλοι. Το ότι είναι επίσης πολύ καλή ηθοποιός το γνωρίζουμε. Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι το μυαλό της. Ξύπνια, έδινε εύστοχες απαντήσεις σε κάθε μου ερώτηση. Και με τσαγανό. Κόκκινο φόρεμα τόλμησα να εισηγηθώ, με ερυθρόλευκη φανέλα ήθελε εκείνη!

Το μόνο που έκανα εγώ ήταν να διαλέξω ποια ερυθρόλευκη γιατί λόγω του Πέτρου Κόκκαλη, του συζύγου της, υπήρχαν πολλές στο σπίτι. Διάλεξα λοιπόν μία παλιά χωρίς χορηγό. Και της πάει. Της πάει τόσο πολύ που μου έσκασε με τζιν σορτσάκι και χωρίς παπούτσια! «Βρε δεν σε νοιάζει να φαίνεσαι πιο ψηλή;» της είπα. «Βάλε τακούνια». Τίποτα εκείνη. Χωρίς καν παπούτσια. Δήμητρα Ματσούκα στο «ΦΩΣ».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΦΩΣ» στις 4/6/2024.

Δεν θέλω να πάμε στα συνηθισμένα.

Ρώτα ό,τι θες, σε εμπιστεύομαι.

Πρώτα απ' όλα, Ολυμπιακός;

Έτσι λέω. (γελάει). Η μαμά μου ήταν Ολυμπιακός, η αδελφή μου ήταν Ολυμπιακός, έχω και φωτογραφία παλιά που ήταν άγριο νιάτο και έτρεχε στα γήπεδα. Ε πλέον με τον Πέτρο είμαι βαμμένη!

Πότε πρωτοπήγες στο γήπεδο;

Με τον Πέτρο, σε ένα ματς με την Μπαρτσελόνα στο Καραϊσκάκη. Φοβερό δεν είναι, πρώτο μου ματς να δω από κοντά τον Μέσι; Στο α' ημίχρονο κάτσαμε σε μια θύρα κυριλέ, στο β' ημίχρονο πήγαμε στη ΘΥΡΑ 7!

Γιατί;

Για να το ζήσω αλλιώς. Δεν το πίστευα! Ζηλεύω τους οπαδούς που μπορούν να εκτονώνονται μαζικά με αυτόν τον τρόπο.

Ζήλεψες επειδή ως άνθρωπος του θεάματος κι εσύ, δεν έχετε τόσο μαζικό κοινό;

Ο παροξυσμός του ποδοσφαίρου είναι κάτι μοναδικό. Και είναι υπέροχο θέαμα, βλέπω ποδόσφαιρο, μου αρέσει πολύ! Είναι ένα παγανιστικό πράγμα...

Ωραία έκφραση, δεν την έχω ακούσει να τη λένε.

Εγώ για μέρες μετά το πρώτο μου ματς στο Καραϊσκάκη έλεγα συνθήματα. Έπλενα τα δόντια μου και έλεγα συνθήματα, βαφόμουν και έλεγα συνθήματα, το σύμπαν μου είχε αλλάξει! Ο Πέτρος είχε τρομάξει, έλεγε «δημιούργησα ένα τέρας». (γελάει). Να σου πω κάτι; Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο δύο επαγγέλματα χρησιμοποιούν το ρήμα «παίζω». Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες.

Πώς έκανε την πρώτη κίνηση ο Πέτρος να σε φλερτάρει;

Στην πραγματικότητα την πρώτη κίνηση την έκανα εγώ! Δηλαδή εγώ τον πλησίασα στην οργάνωση «Γη» που είχαμε βρεθεί, εγώ πήγα στον πάγκο στη λαϊκή και γέμισα ραπανάκια και φασολάκια- παρότι δεν μαγειρεύω! Η μαμά μου ήταν ενθουσιασμένη όταν είδε τόσα μαναβικά, νόμιζε ότι θα μαγειρέψω.

Τελικά τα μαγείρεψες;

Όχι, τα πήρε η μανούλα. (γελάει).

Και γιατί πλησίασες τον Πέτρο;

Μου άρεσε εμφανισιακά πολύ. Μου άρεσε ο τρόπος του, το πώς μίλαγε για τα θέματα τα «πράσινα» που ασχολείται χρόνια. Γοητεύτηκα στον απόλυτο βαθμό. Μετά τον έψαξα κιόλας γιατί τότε δεν είχε δώσει πολλές συνεντεύξεις, ήταν αντιδήμαρχος στον Πειραιά και δεν φαινόταν. Βρήκα ένα καταπληκτικό βίντεο που μιλούσε με τη Λιάνα Κανέλη και ήταν πολύ μαχητικός. Και τι δεν είπε το στόμα του, μου άρεσε πολύ.

Εσύ πολιτικά που ήσουν;

Κεντρώα θεωρώ.

Έχεις άγχος για τις Ευρωεκλογές;

Ναι, μεγάλο. Και μεγαλώνει το άγχος μου όταν βλέπω διάφορα στο TikTok, γκάλοπ που ρωτούν τους νέους στον δρόμο και δεν έχουν ιδέα, δεν θεωρούν τις Ευρωεκλογές κάτι σημαντικό. Οι νέοι άνθρωποι κατά τη γνώμη μου είναι αυτοί που θα έπρεπε να ενδιαφέρονται. Ακούω ότι θα υπάρχει η μεγαλύτερη αποχή από ποτέ και αγχώνομαι διπλά. Είναι πολύ σημαντικές αυτές οι Ευρωεκλογές και ποιοι θα μας εκπροσωπούν.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος τον «Κόσμο»;

Γιατί όλα αυτά τα «πράσινα» έχουν να κάνουν με το φάσμα της ζωής μας και με τη νέα οικονομία που έρχεται, δεν αφορούν μόνο το περιβάλλον και τις πεταλούδες. Η χώρα μας δεν είναι θωρακισμένη για την κλιματική αλλαγή. Ζήσαμε φοβερές πλημμύρες και φωτιές. Πήγα στη Δαδιά στον Έβρο, οι άνθρωποι που μας μίλησαν μάς έδωσαν να καταλάβουμε ότι δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός ούτε πριν από την καταστροφή ούτε μετά. Ενώ έχουμε μεγάλα πυροσβεστικά μέσα, δεν υπάρχουν καν δασικοί δρόμοι. Ειδικά μετά τα Τέμπη, εμένα προσωπικά δεν πάει το χέρι μου να ξαναψηφίσω οποιοδήποτε κόμμα έχει κυβερνήσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Και να σου πω κάτι άλλο;

Ό,τι θες.

Έχουν βγει νέα κόμματα υπερδεξιά - αν όχι ακροδεξιά- είναι πολύ αποθαρρυντική η ύπαρξή τους. Και είναι απογοητευτικό ότι τα ακολουθεί αρκετός κόσμος όπως λένε οι δημοσκοπήσεις. Είναι φοβερό να παίζουμε με όρους τηλεπωλήσεων, σαν απατεώνες να υπόσχονται συντάξεις 3.000-4.000 ευρώ που δεν παίρνουν ούτε μεγαλοστελέχη. Πιστεύω στην Ευρώπη, πιστεύω στις αξίες της, πιστεύω στην αλληλεγγύη, πιστεύω στη συνεργασία των λαών, είναι βασικές αξίες στις οποίες δεν πιστεύουν αυτά τα νέα κόμματα.

Δεν ήταν μεγάλο ρίσκο να φύγει ο Πέτρος Κόκκαλης από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν είναι μεγάλο το τρέξιμο, μεγάλα τα έξοδα και υπαρκτή η πιθανότητα να αποτύχει;

Βέβαια! Εγώ όμως ήμουν πολύ υπέρ αυτής της ιδέας. Και με συγκινεί ότι ο Πέτρος δεν ήθελε απλά να είναι ένας ευρωβουλευτής - που θα μπορούσε να είναι όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη Νέα Αριστερά και με το ΠΑΣΟΚ!

Με το ΠΑΣΟΚ;

Ναι, είχαν γίνει συζητήσεις και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Νέα Αριστερά να κατέβει μαζί τους στις Ευρωεκλογές. Όμως ο Πέτρος πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται ένα «πράσινο» κόμμα όπως υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.

Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς δεν είναι η χαρά του Μητσοτάκη;

Την έχω σκεφτεί κι εγώ αυτήν την ερώτηση. Νομίζω υπάρχει μια μαύρη τρύπα. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη δημοκρατικού χώρου με ανθρώπους όμως που δεν έχουν εμπλακεί κυβερνητικά σε μαύρες σελίδες που ζήσαμε. Επίσης με ανθρώπους που δεν κάνουν πολιτική με όρους λάιφ στάιλ. Αλλά με σοβαρότητα, με σπουδές, με γνώσεις. Πράγματι πάντως είναι βούτυρο στο ψωμί του Μητσοτάκη. Δεν φτάνει που είμαστε μία από τις τέσσερις χώρες στην Ευρώπη χωρίς κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν έχουμε και στιβαρή αντιπολίτευση... Είναι οξύμωρο σχήμα να ζητάνε την ψήφο μας ευρωβουλευτές και να ανήκουν οι πιο πολλοί στη Ν.Δ.

Γιατί;

Να πάνε να κάνουν τι στην Ευρώπη; Να κάνουν σαματά για την παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης με τα Τέμπη; Να κάνουν σαματά που είμαστε η προτελευταία χώρα στην αγοραστική δύναμη, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία; Μιλούσαν για εποχή εκσυγχρονισμού Μητσοτάκη, και τελικά είχαν κλειδούχους και σταθμάρχες!

Πω πω, «μπουλντόζα» είσαι. Θα μπει ο Πέτρος στην Ευρωβουλή; Τι προβλέπεις;

Κανονικά θα έπρεπε να μπει στην Ευρωβουλή «αέρα». Νομίζω ότι αν αυτοί που βαριούνται και οι αναποφάσιστοι, πάνε να ψηφίσουν, ο «Κόσμος» θα ψηφιστεί. Αισιοδοξώ, αλλά δεν θα είναι «περίπατος». Διότι ο Πέτρος δεν είναι λαϊκιστής, κάτι που προσωπικά εκτιμώ βαθιά.

Θα πας για βουλευτίνα στο μέλλον;

Όχι.

Γιατί;

Υπάρχουν πιο ικανοί άνθρωποι από εμένα. Επίσης, γνωρίζοντας από κοντά πλέον τη ζωή ενός πολιτικού που «τιμάει τη φανέλα», είναι κάτι που χρειάζεται αφοσίωση ψυχή τε και σώματι. Εγώ έχω μια δουλειά που την αγαπώ πολύ, δεν θα μπορούσα να είμαι πολιτικός ως πάρεργο, έχω μια συνείδηση.

Θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές ο «Κόσμος»;

Ναι, αυτό θέλουν όλοι στην ομάδα. Στις εθνικές εκλογές πιστεύω θα έχει επιτυχία ο «Κόσμος» και θα πιέζει την Κυβέρνηση να κάνει αυτά που οφείλει.

Τον Σωκράτη Κόκκαλη τον έχεις γνωρίσει. Πες κάνα περιστατικό.

Ο Σωκράτης ήταν εκείνος στην οικογένεια που με έκανε να αισθανθώ πολύ άνετα. Και όλοι οι υπόλοιποι βέβαια. Αλλά ακολούθησαν τον Σωκράτη οι υπόλοιποι. Πρώτος εκείνος ήταν αυτός που με υποδέχτηκε με έναν τρόπο πολύ ζεστό. Θα το θυμάμαι αυτό για πάντα.

Μοιάζουν πολύ στη φάτσα και στη φωνή με τον άντρα σου.

Όντως.

Μήπως όμως έχει πάρει πιο πολύ από τον παππού του ο Πέτρος που ήταν πολιτικός;

Χωρίς αμφιβολία υπάρχει ρίζα στο DNA του. Βέβαια σε μια οικογένεια υπάρχουν πολλά DNA, αλλά αυτό με την πολιτική από τον παππού του το πήρε στον υπέρτατο βαθμό. Και όχι μόνο από τον παππού του. Ο παππούς του παππού του ήταν στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας το 1827!

Τι ονειρεύεσαι για εκείνον;

Να αδυνατίσει λίγο. (γελάει). Τα όνειρά μου ίσως δεν έχουν να κάνουν με τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Θέλω όμως να υπάρχει στην κεντρική πολιτική σκηνή ένας άνθρωπος με τις γνώσεις, την ευφυΐα, την ηθική, και τη σοβαρότητά του.

Η σοβαρότητα χάνεται όταν πρόκειται για τον Ολυμπιακό...

(γελάει). Καλέ τον είδα να κάνει ως και βίντεο με φίλτρα κόκκινα από το γήπεδο και να τραγουδάει τον ύμνο του Ολυμπιακού! Ήταν σε έξαλλη κατάσταση, είπα «τον χάνουμε»!

Τα γηρατειά σε φοβίζουν;

Όταν ήμουν μικρή θυμάμαι μια φίλη της μαμάς μου που ερχόταν σπίτι, ήταν 40 ετών και έλεγα «πω πω, μπράβο που ζει ακόμα»... (γελάει). Εμένα τα ωραιότερα πράγματα στην ερωτική μου ζωή συνέβησαν μετά τα 40! Και αισιοδοξώ. Ο χρόνος φέρνει πράγματα που παραδόξως στη νεαρή ηλικία παρότι είσαι πιο δυνατός, δεν γίνονται. Τα γηρατειά σκέφτομαι ότι θα είναι πιο δημιουργικά. Θα σκηνοθετώ. Ενώ τώρα η φιλοδοξία μου να παίζω, δεν μου επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Μου λες την αλήθεια; Δεν σε τρομάζουν τα γηρατειά; Εγώ που είμαι άντρας, μού φέρνουν κατάθλιψη.

Λέω την αλήθεια και μόνο. Είμαι φιλαλήθης άνθρωπος, φημίζομαι γι' αυτό. Βεβαίως να σου πω κάτι... Ο Πέτρος είχε πάει σε ένα «άσραμ» στην Ινδία 10 μέρες και...

Σε διακόπτω, τι είναι το «άσραμ»;

Μοναστήρι βουδιστικό. Εκεί λοιπόν δεν μιλούσαν καθόλου μεταξύ τους! Δεν έπρεπε ούτε να μιλάνε ούτε να διαβάζουν τίποτα. Είχε καταλήξει να διαβάζει τα σαμπουάν στο πίσω μέρος τους για να μην τρελαθεί! (γελάμε). Και μου είπε ότι δεν μιλούσαν μεταξύ τους για να μην λένε ψέματα! Σε πήγα μέσω Ινδίας για να σου πω ότι όλοι λέμε και κάνα ψέμα. (γελάει).

Έχεις περάσει κακομεταχείριση;

Ήμουν πάντα τυχερή και δεν είχα τραυματικές εμπειρίες από σχέση. Έχω συνυπάρξει με ανθρώπους που ακόμα τους εκτιμώ και τους αγαπώ.

Στο θέατρο, στο σινεμά και στην τηλεόραση, έχεις βιώσει κατάχρηση εξουσίας;

Αυτό είναι ένα καθεστώς που πάντα υπήρχε. Αυτή η ιδέα ότι ο σκηνοθέτης έχει το δικαίωμα να σου μιλήσει άσχημα και να σε προσβάλει, όλα αυτά τα καταπίναμε γιατί ήταν υποτίθεται για το καλό της δουλειάς. Το πέρασα κι εγώ. Αλλά όχι για πολύ καιρό γιατί δύο χρόνια μετά τη σχολή έγινα πρωταγωνίστρια και αυτό με διευκόλυνε... Δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Έχει περάσει κόσμος πολύ δύσκολα... Μετά το «MeToo» περιορίστηκε το πρόβλημα. Είναι μεγάλη επιτυχία το «MeToo». Χρωστάμε πολλά εμείς οι ηθοποιοί στο «MeToo» σε ό,τι αφορά την παντοδυναμία του σκηνοθέτη καταρχάς. Η είδηση στη δουλειά μας κατά τη γνώμη μου είναι πάντα το ποιος σκηνοθετεί.

Δηλαδή;

Το σύμπαν του σκηνοθέτη καλείσαι να υπηρετήσεις. Όσο και ωραίο να είναι ένα κείμενο, όσο και καλός να είναι ο ηθοποιός, δεν έχει νόημα αν δεν είναι στιβαρή και ενδιαφέρουσα η δουλειά του σκηνοθέτη. Τώρα συνεργάζομαι με τον Σταμάτη Φασουλή.

Ποιο έργο;

Κάνουμε πρεμιέρα στις 14 Ιούνη, μετά τις Ευρωεκλογές! Καταλαβαίνεις σε τι άγχος και κούραση είμαι. Κάνουμε κάθε μέρα πρόβες από τις 5 το απόγευμα ως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα. Είναι μια επιθεώρηση με τίτλο «Τότε, τώρα, πάντα».

Ξέρεις, δεν είμαι πια υπέρ των πολύ μεγάλων συνεντεύξεων.

Μαζί σου. Συμφωνώ.

Πάμε να κλείσουμε όμορφα. Θέλω να μου πεις το πιο τρελό φλερτ που σου έχει γίνει. Κάποιος επίμονος. Ήσουν το Νο1 sex symbol στη χώρα.

Έχουν συμβεί τέτοια, σε όλες τις γυναίκες συμβαίνουν.

Δύο περιστατικά πες μου.

Υπήρχε ένας τύπος που μου έστελνε κάθε μέρα λουλούδια στο θέατρο. Και υπέγραφε ως Αθανάσιος. Έβαζε και συντεταγμένες.

Τι συντεταγμένες.

Μοίρες και τέτοια, η γεωγραφική θέση πού βρισκόταν σε σχέση με το θέατρο!

Πλωτάρχης ήταν;

(γελάει). Δεν ξέρω. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε και στο θέατρο. Δεν ήταν καθόλου ο τύπος μου. Κατάφερε να βρει το κινητό μου, έγραφε πολλά μηνύματα που τα υπέγραφε πάντα ως Αθανάσιος. Και του έγραψα εγώ με τη σειρά μου «σε παρακαλώ μην το συνεχίζεις. Αδήμητρα».

Αδήμητρα;

Ναι. Έβαλα μπροστά το Α, όπως εκείνος υπέγραφε Αθανάσιος!

Πες ένα ακόμα.

Στο Εθνικό υπήρχε μια προστασία, δεν μπορούσε να φτάσει ο καθένας στο καμαρίνι. Έρχεται μια μέρα μια κυρία του θεάτρου και μου λέει «σας περιμένει το ραντεβού σας». Λέω «ποιο ραντεβού, δεν έχω ραντεβού». Κατεβαίνω και τι να δω. Με περιμένει ένας με κουστούμι λαμέ και λουλούδια, ήταν και βιαστικός, μου λέει «Δήμητρα έλα γιατί έχω κλείσει ένα πάρκινγ». Αποδείχθηκε ότι ο άνθρωπος για καιρό επικοινωνούσε στο Facebook με κάποια που του παρουσιαζόταν ως Δήμητρα Ματσούκα! Δεν ξεχνάω πόσο μαράθηκε... Τα θυμάμαι αυτά σαν εφιάλτη...