Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» στο θέατρο Αριστοτέλειον για 21 παραστάσεις
Μπορούν να συντροφεύουν έναν άνθρωπο η αγάπη και ο έρωτας ταυτόχρονα;
Γίνεται ένα γεγονός που μας διχάζει την ίδια στιγμή να μας; Υπάρχουν άνδρες που αφήνουν να φανεί η βαθιά συναισθηματική πλευρά τους; Ερωτήματα όπως αυτά και πολλά ακόμη θα γεννηθούν στους θεατές που θα παρακολουθήσουν τις «Αινιγματικές Παραλλαγές» με τον Γιάννη Μπέζο και τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, που ανεβαίνει από αύριο στο Θέατρο Αριστοτέλειον σε σκηνοθεσία του τελευταίου με τον Σωτήρη Τσαφούλια.
Στο έργο του Eric-Emmanuel Schmitt, ένας βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας -τον οποίο υποδύεται ο Γιάννης Μπέζος, ζει μόνος σε ένα μικρό νησί στη Θάλασσα της Νορβηγίας και αποφεύγει τα πάντα και ειδικά τους ανθρώπους. Ωστόσο μετά επίμονη προσπάθεια ενός δημοσιογράφου -τον οποίο ενσαρκώνει ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, δέχεται να του δώσει συνέντευξη. Το αν υπάρχει κάτι που συνδέει τους δυο άντρες και ποια μονοπάτια θα αναγκαστούν να περάσουν και να ...ξεπεράσουν, θα ξεδιπλωθεί μέσα από μία παράσταση γεμάτη ανατροπές.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
«Εγώ για να μπω στη διαδικασία να καταπιαστώ με ένα έργο, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να το δω σαν εικόνα, σαν παράσταση, να πραγματώνεται. Αυτό το διαπίστωσα αμέσως μόλις είδα το κείμενο», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι συντελεστές του έργου, ο Γιάννης Μπέζος, επισημαίνοντας ότι είπε το «ναι» σε μια σεζόν, την οποία είχε αποφασίσει να μην εργαστεί. «Με ερέθισε πάρα πολύ όμως η πρόταση αυτή, οι ρόλοι, το έργο σαν θερμοκρασία και είπα ότι αξίζει τον κόπο, παρόλο που είναι κάτι δύσκολο, γιατί πρόκειται για ένα ανδρικό ντουέτο», συμπλήρωσε ο δημοφιλής ηθοποιός, χαρακτηρίζοντας την παρουσία του ως μία τις καλύτερες στιγμές της 45ετούς διαδρομής του στο χώρο.
«Μου έκανε εντύπωση όταν διάβασα το έργο το πώς τελικά δύο άντρες στο σήμερα, μπορούν να μιλήσουν τόσο όμορφα για την αγάπη και πώς μας καθορίζει στη ζωή μας, σε αυτό το ταξίδι που ζούμε με τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας. Πώς επηρεάζει δηλαδή δύο διαφορετικούς ανθρώπους και καταφέρνουν και βρίσκονται», είπε από την πλευρά του ο συμπρωταγωνιστής του, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης.
Ο ίδιος, ήρθε σε επαφή με το συγκεκριμένο κείμενο πριν από 12 χρόνια και το εμπιστεύτηκε στον αγαπημένο του φίλο και σκηνοθέτη Σωτήρη Τσαφούλια από τον οποίο έλαβε το «πράσινο φως» για να το συν-σκηνοθετήσουν, κάτι που συνέβη μετά από αρκετά χρόνια.
«Θεωρώ ότι ο πυρήνας του έργου είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, γιατί στην ουσία μας δείχνει πώς ένα γεγονός που μας διχάζει, το ίδιο γεγονός, χωρίς καμία αλλαγή, αν εμείς αλλάξουμε την οπτική μας απέναντί του, μπορεί να γίνει ένα γεγονός που μπορεί να μας ενώσει», τόνισε ο κ. Τσαφούλιας.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι ένα από τα έργα που δεν ασχολείται με ένα πρόβλημα της επικαιρότητας, αλλά με διαχρονικές αξίες της ανθρωπότητας, δηλαδή πράγματα που θα απασχολούν τον άνθρωπο όσες χιλιάδες χρόνια κι αν περάσουν. «Η στάση απέναντι στη ζωή, στο θάνατο, στον έρωτα, στην αγάπη, στη μοναξιά, είναι αξίες ή έννοιες που θα μας απασχολούν πάντα, ό,τι φορεσιές κι αν φοράμε, ό,τι gadgets και αν έχουμε, σε όποιο χρονικό επίπεδο και αν βρισκόμαστε», εξήγησε.
«Ευλογία» η συμμετοχή του Γιάννη Μπέζου
Ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας τονίζει ότι στην επαγγελματική του πορεία δεν έκανε καμία δουλειά είτε στο θέατρο είτε στο σινεμά χωρίς τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, ωστόσο η «πραγματική ευλογία» αυτής της συνάντησης -όπως είπε, είναι ο Γιάννης Μπέζος.
«Δεν έχω ξανασυναντήσει έναν ηθοποιό μ' αυτήν την καριέρα να στέκεται απέναντι στα πράγματα σαν μαθητής και δάσκαλος ταυτόχρονα. Να δίνει απλόχερα την εμπειρία και τη συμβουλή του, να είναι ανοιχτός στο να ακούσει πράγματα», είπε ο κ. Τσαφούλιας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το δέσιμο μεταφέρθηκε από τη σκηνή στις ζωές τους, με αποτέλεσμα αυτή η χημεία να βοηθά το έργο να φτάσει προς το κοινό.
Ο Γιάννης Μπέζος από την πλευρά του εξήγησε ότι τον ενδιαφέρει περισσότερο η συνύπαρξη με τους νεότερους, σε αντίθεση με τους παλαιότερους με τους οποίους ...πλήττει. «Οι νεότεροι έχουν πάντα να σου αποκαλύψουν κάτι κυρίως μέσα από την αμηχανία τους και όχι από την υποτιθέμενη γνώση και αυθεντία η οποία μας κατακλύζει και μας έχει φέρει στην κατάσταση που μας έχει φέρει. Δηλαδή το θέατρο είναι ένα μόνιμο ερωτηματικό κι εγώ τόσα χρόνια αυτό που έχω καταφέρει είναι να διατηρώ τα ερωτηματικά μου και μέσα σε αυτή τη λογική αποφάσισα να συνεργαστώ και με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.
Το ανδρικό ντουέτο «σπάει» με τη δυναμική της παρουσία η ηθοποιός Μπίλιω Μαρνέλη, η οποία δηλώνει ότι μαθαίνει πολλά παρατηρώντας την υποκριτική διαδικασία των δύο ηθοποιών αλλά και τη συμπεριφορά τους εκτός σκηνής. Ο παραγωγός της παράστασης προειδοποίησε τους θεατές να προσέλθουν με ...χαρτομάντιλα, διότι εκτός από το έξυπνο χιούμορ, περισσεύει και η συγκίνηση.
Οι «Αινιγματικές Παραλλαγές» ανεβαίνουν στο θέατρο Αριστοτέλειον από αύριο έως τις 15 Οκτωβρίου με επτά παραστάσεις την εβδομάδα: Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00 και Σάββατο - Κυριακή διπλές παραστάσεις στις 18:00 και 21:00.
ΑΠΕ-ΜΠΕ