Η ζωή και οι θάνατοι του Γιαννούλη Χαλεπά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιαννούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα. Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία ξεδιπλώνεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης για τη μυθιστορηματική ζωή του γλύπτη που αναγεννήθηκε δημιουργικά στην πλήρη ωριμότητά του.
.Kάποιοι αποκάλεσαν τον Γιαννούλη Χαλεπά, «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό, ιδιοφυή, και καταραμένο καλλιτέχνη».
Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, δημιουργός του διασημότερου ταφικού μνημείου της νεοελληνικής τέχνης, της Κοιμωμένης στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, επανασυστήνεται μέσα από την ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθετική ματιά της Αργυρώς Χιώτη, σε λιμπρέτο του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) και μουσική του Jan Van Angelopoulos.
Η παράσταση Χαλεπάς στη Στέγη είναι ένα ονειρικό αφήγημα που ισορροπεί πάνω σε μία λεπτή γραμμή: από τη μία πλευρά η ζωή και ο έρωτας και από την άλλη η ψυχική κατάρρευση και ο θάνατος. Ο σκηνικός χώρος, το ίδιο ξεχωριστός, όσο και ο θρυλικός γλύπτης: η εικαστικός Έφη Μπίρμπα, στήνει στην Κεντρική Σκηνή ένα ιδιότυπο θερμοκήπιο με διάσπαρτα δέντρα, ήχους και μνήμες, όπως ακριβώς ο Χαλεπάς τα είχε καρφιτσωμένα στον νου του.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Για τις ανάγκες της παράστασης του Χαλεπά, στον «νεκρό» χρόνο του lockdown, η Αργυρώ Χιώτη με τους συνεργάτες της πραγματοποίησε ένα ερευνητικό ταξίδι στα βουνά και λατομεία της Τήνου, καθώς και στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας του Πύργου, χάρη στην υποτροφία Καλλιτεχνικής Έρευνας και Ανάπτυξης από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Πρώτοι καρποί του ταξιδιού υπήρξαν το αρχικό σχεδίασμα του λιμπρέτου από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη, καθώς και οι παρθενικές παρτιτούρες του συνθέτη Γιάννη Αγγελόπουλου που «ακούνε» τον ήχο λαξεύματος των μαρμάρων.
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη.
Η παράσταση Χαλεπάς πλαισιώνει τη μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Θεσσαλονίκη για τη ζωή και το έργο του γλύπτη (Φεβρουάριος-Ιούνιος '22) από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.