Παρουσίαση για τον Αριστοτέλη στο Μουσείο της Ακρόπολης
Το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό δυο τόμους αφιερωμένους στον Αριστοτέλη.
Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα γίνει την Τετάρτη (18/12) στις 18.30, στο κτίριο του Μουσείου της Ακρόπολης, η παρουσίαση δύο τόμων αφιερωμένων στον κορυφαίο φιλόσοφο Αριστοτέλη από το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών (ΔΙΚΑΜ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι δύο τόμοι προέκυψαν από το Παγκόσμιο Συνέδριο «Aριστοτέλης 2.400 χρόνια», το οποίο διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών τον Μάιο του 2016. Αποτελούν σώμα από 136 δοκίμια σημαντικών μελετητών του Αριστοτελικού έργου, οι οποίοι προέρχονται από Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Κύπρο, Ολλανδία, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία, Τσεχία, Φιλιππίνες.
Αυτό, εξάλλου, αφενός μεν καταδεικνύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Αριστοτελικό έργο, αφετέρου δε προσφέρει στον μελετητή μια γόνιμη συνάντηση διαφορετικών πολιτισμών και παραδόσεων, οι οποίες ανοίγουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προοπτικές για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να κατανοηθεί η σκέψη του Σταγειρίτη φιλοσόφου.
Επίσης, στους δύο τόμους υπάρχει πλούτος μελετών φιλοσόφων αλλά και επιστημόνων που φωτίζουν τις βασικές πτυχές του Αριστοτελικού έργου, το οποίο έχει βάλει τις βάσεις όλων των κλάδων των επιστημών, όπως τις γνωρίζουμε σήμερα.
«Ο Αριστοτέλης αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η οποία είναι ταυτόχρονα κληρονομιά όλης της Ευρώπης και ευρύτερα όλου του πολιτισμένου κόσμου. Με το έργο του έχει βάλει τη σφραγίδα του στον Ελληνιστικό και Ελληνορωμαϊκό κόσμο, στη Βυζαντινή λόγια παράδοση, στους Άραβες, στη διανόηση της Μεσαιωνικής Ευρώπης, και η επίδρασή του συνεχίζεται στην πνευματική ζωή του σύγχρονου Δυτικού πολιτισμού. Η συμβολή του έχει αναγνωριστεί στους τομείς της Λογικής, της Μεταφυσικής, της Ηθικής και Πολιτικής φιλοσοφίας, έχει αφήσει ωστόσο και ένα τεράστιο έργο στον χώρο των επιστημών, εφόσον έχει θέσει τις βάσεις όλων των γνωστών σε εμάς κλάδων της επιστήμης», δηλώνει η πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου. Επ’ αυτού, προσθέτει ότι «Άλλωστε, οι ιδέες του για τη δημοκρατία, τον πολίτη, την κοινωνία, τους νόμους, το δίκαιο, την ηθική έχουν τεράστια αξία σήμερα και καθιστούν τον Αριστοτέλη έναν απόλυτα σύγχρονο στοχαστή με τον οποίο μπορούμε σήμερα να ανοίξουμε διάλογο και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τα προβλήματα της εποχής μας, αλλά και τα νέα δεδομένα των επιστημών».
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Université libre de Bruxelles, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του Βελγίου και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Θεοδόσιος Τάσιος, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, επίτιμος πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και η Δήμητρα Σφενδόνη - Μέντζου, ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης, πρόεδρος του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του ΑΠΘ.