Άλλοι ήταν οι… «πίθηκοι»

Aφιέρωμα της Όλγας Νικολαΐδου στον Κάρολο Δαρβίνο. 

Άλλοι ήταν οι… «πίθηκοι»

Στην δημοσκόπηση του BBC για τους 100 πιο δημοφιλείς Βρετανούς κατέλαβε την 4η θέση. Μία θέση πιο πάνω από τον Σαίξπηρ και μία πιο κάτω από την Λαίδη Νταϊάνα. Για την ιστορία, πρώτος στις προτιμήσεις των Άγγλων ήταν ο Τσώρτσιλ και δεύτερος ο Μπρούνελ, ο πολιτικός μηχανικός που κατασκεύασε τον μεγάλο δυτικό σιδηρόδρομο.

Ο Τσαρλς Ντάργουιν, ευρύτερα γνωστός ως Δαρβίνος, γεννιέται τον Δεκέμβρη του 1809 και έχοντας γράψει το πιο πολυσυζητημένο – για άλλους και το πιο αμφιλεγόμενο- επιστημονικό βιβλίο «Για την καταγωγή των ειδών, μέσω της φυσικής επιλογής», τόσα χρόνια μετά συνεχίζει «να παίζει μπάλα» ενοχλώντας κυρίως την Εκκλησία, αλλά και τα κάθε είδους «παραδοσιακά κατεστημένα».

Κι όμως ο ίδιος, έχοντας μάλιστα σπουδάσει και θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, ποτέ δεν αρνήθηκε την ύπαρξη του θεού. Επίσης ποτέ δεν είπε ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο. Αυτό το απλοϊκό, όσο και αυθαίρετο συμπέρασμα, το έβγαλαν οι κριτικοί της εποχής του.

Εκείνος μίλησε για καταγωγή όλων των οργανισμών από κοινούς προγόνους και για ισότητα στη φύση. «Ατέλειωτοι σχηματισμοί, πανέμορφοι και υπέροχοι έχουν εξελιχθεί και συνεχίζουν να εξελίσσονται». Με αυτή την φράση τελείωνε το βιβλίο του που όταν εκδόθηκε το 1859 προκάλεσε σάλο. Οι επικριτές του τον αποκάλεσαν «άνθρωπο - μαϊμού» και τον παρουσίασαν σε σκίτσα ως μισό άνθρωπο και ως μισό πίθηκο.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Δαρβίνος σεβόταν απόλυτα την ανθρώπινη φύση . Γι’ αυτό άλλωστε απεχθανόταν την δουλεία και τις άλλες μορφές βίας, όπως την κακομεταχείριση των ιθαγενών από τους Άγγλους εποίκους.

Ίσως τελικά αυτές οι απόψεις του να ήταν περισσότερο ενοχλητικές. Πέθανε στις 19 Απριλίου 1882. Ο τάφος του βρίσκεται στο Αββαείο του Γουεστμίνστερ δίπλα σε εκείνον του Ισαάκ Νεύτωνα, όχι επειδή έτσι το θέλησε, αλλά γιατί το απαίτησαν οι συνάδελφοί του που με αυτό τον τρόπο θέλησαν να τον τιμήσουν.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110