Το πρωτοποριακό «The Thread» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Η διεθνής παραγωγή της Λάβρυς “The Thread” – διαβατήριο του ελληνικού πολιτισμού ανά τον κόσμο – μετά την διθυραμβική παγκόσμια πρώτη στη Μέκκα του χορού, στο Sadler’s Wells του Λονδίνου, έρχεται στην Επίδαυρο.
Η παράσταση βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν.
Από τη μία οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού και από την άλλη ο σύγχρονος χορός. Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι. Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσώτερο κόσμο των ανθρώπων. Οι δύο «αταίριαστοι» δρόμοι εμφανίζονται επί σκηνής και πότε αντιδικούν, πότε συμπλέουν, πότε εκθέτουν τη διαφορετικότητα τους και πότε επιδιώκουν τη συνεννόηση.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η εξαίρετη πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του Βαγγέλη, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων ( γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει.
Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία. Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση, άλλοτε συνομιλώντας, άλλοτε αντιπαρατιθέμενος και άλλοτε αποδεχόμενος να εντάξει αυτούσια την αρχική «χορογραφία».
Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls που το Ελληνικό κοινό των ξέρει από τις συνεργασίες του τόσο με τον ίδιο τον Russell Maliphant όσο και τον Akram Khan ή τον Robert Lepage δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντεζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνευσμένη από αρχαία Μινωικά αγγεία.
Πριν 3 χρόνια, το Γενάρη του 2016, γεννήθηκε η σύλληψη της ιδέας του «The Thread» από τη Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τολμηρή ιδέα. Να δημιουργήσει μια πανάκριβη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού) Μια παράσταση, που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η Λάβρυς τα κατάφερε χωρίς καμιά κρατική ή ιδιωτική υποστήριξη. Το «The Thread» είναι η απόδειξη του τι μπορεί να πετύχει η ιδιωτική πρωτοβουλία, με τον κατάλληλο σχεδιασμό και την αποτελεσματική οργάνωση.
Η παράσταση ονομάστηκε «The Thread» από το Μίτο της Αριάδνης. Είναι το νήμα που ενώνει, το νήμα που οδηγεί, το νήμα που μπορεί να κατανοήσει ότι με πρώτη ματιά φαίνεται ασύνδετο, το νήμα που μπορεί να μας ταξιδέψει σε κόσμους ασύμβατους φαινομενικά, φωτίζοντας υπόγειες συγγένειες που οι άνθρωποι διστάζουν να αποδεχθούν. Το νήμα που, με εργαλείο τη χορευτική τέχνη, μας υπενθυμίζει τη βάση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας: Από τα πολλά το ένα και από το ένα τα πολλά.
Το «The Thread» είναι μια παραγωγή της εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ, που τα τελευταία 30 χρόνια έχει μετακαλέσει στην Ελλάδα καλλιτέχνες και συγκροτήματα όπως το Circle de Soleil, τους Momix, τοv Jeremy Irons, τον Roberto Begnini, τον Woody Allen, την Sylvie Guillem, τον Akram Khan ,την Svetlana Zakharova, τον Sergei Pollunin, τον Ivan Vasiliev, την Natalia Osipova, τη Lady Gaga, την Fanny Ardant και πολλούς πολλούς άλλους.
Το “The Thread” θα παρουσιαστεί στο ομορφότερο και σημαντικότερο θέατρο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου στις 24 Αυγούστου σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και με την ευλογία του ιερού αυτού τόπου θα αρχίσει να ενώνει την Ελλάδα με τα μεγαλύτερα κέντρα πολιτισμού όλου του κόσμου.
Συντελεστές:
Μουσική Βαγγέλης Παπαθανασίου
Χορογραφία Russell Maliphant
Κοστούμια Μαίρη Κατράντζου
Φωτισμός Michael Hulls
Σύλληψη ιδέας Γεωργία Ηλιοπούλου
Χορευτές:
Δημήτρης Δελής
Μαργαρίτα Δημητριάδη
Αναστάσης Καραχανίδης
Ηρώ Κόντη
Μήνα Λέτσου
Ηλίας Μπαγεώργος
Λίνα Ντεμελή
Χρήστος Ξυραφάκης
Δημήτρης Παγανός
Γιώργος Παπαδόπουλος
Μαρία Παπακωνσταντίνου
Θεμιστοκλής Παυλής
Ηώ Σπηλιωτοπούλου
Δάφνη Σταθάτου
Αλέξανδρος Σταυρόπουλος
Μυρτώ Σχοινοπλοκάκη
Μαρία Τσιγγίστρα
Γιώργος Τσώλης
Μουσικοί:
Μιχάλης Καλιοντζίδης (λύρα)
Δημήτρης Μπάκης (γκάιντα)
Παντελεήμων Νικολαΐδης (αγγείον ή τουλούμ)
Βαγγέλης Παπαναστασίου (κλαρίνο)
Ιωάννης Σέρβος (τσαμπούνα)
Πολυφωνικό σύνολο:
Βαγγέλης Κότσου
Νίκος Μενουδάκης
Παναγιώτα Μπαλινάκου
Ρούλα Γρηγορία Ριφούνα
Αθηνά Σιδέρη
Αλέξανδρος Τσιμέκας
Πηγή: CultureNow