Τι μας διδάσκει η αρχαία Αμαθούντα;

Η αρχαία Αμαθούντα αποτελεί πρόκληση για την αρχιτεκτονική ικανότητα του μυαλού μας.

Τι μας διδάσκει η αρχαία Αμαθούντα;

Οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν πρόκληση για την αρχιτεκτονική ικανότητα του μυαλού μας. Καλούμαστε να ανασυστήσουμε με τη φαντασία μας τις χαμένες πόλεις του παρελθόντος. Η αρχαία Αμαθούντα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Πόλη-κράτος σε ένα ελληνικό κόσμο οικουμενικότητας έπαιξε το ρόλο της στην Ιστορία είτε την ίδρυσε ο Άμαθος, γιος του Ηρακλή είτε η νύμφη Αμαθούσα.

Εδώ θρυλείται πως γέννησε η Αριάδνη το παιδί του Θησέα και ύστερα πέθανε. Η πόλη πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από τις εποχές κι έφτασε στο σήμερα σαν μακρινή ανάμνηση. Περιπλανιέται κανείς στα ανασκαμμένα ερείπια της αναζητώντας μάταια την λάμψη μιας καθημερινότητας που εξοβελίστηκε στον καιάδα του χρόνου. Η αρχαία Αμαθούντα συμμετείχε στο παιχνίδι της ανόδου και της πτώσης, που παίζεται χιλιετίες τώρα στη Μεσόγειο.

Πλούτος, εξουσία και δόξα αλλάζουν χέρια κάθε εκατό χρόνια, σ’ ένα περιβάλλον που μεταμορφώνεται θεαματικά. Στην ουσία όμως τίποτε δεν αλλάζει. Η ανθρώπινη μοίρα είναι μονοδιάστατη κι εμείς οι ζηλωτές της Ιστορίας απολαμβάνουμε τις φαινομενικές μεταπτώσεις της. Ωστόσο η αρχαία Αμαθούντα που αναδύεται από τα σπλάχνα της κυπριακής γης, μας απευθύνει κι ένα αισιόδοξο μήνυμα: Όλα χάνονται και τίποτε δεν χάνεται. Η ανθρώπινη δραστηριότητα αφήνει τα ίχνη της στο χρόνο. Αρκεί μια επίσκεψη για να το διαπιστώσετε!



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110