Δυρράχιο - Στο μουσείο της Αρχαίας Επιδάμνου
Στη Μεσόγειο ισχύει αυτό που έγραψε ο Σεφέρης, μονάχα ελαφρώς παραφρασμένο: «Όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με κυκλώνει».
Στο Δυρράχιο της Αλβανίας, το νέο αρχαιολογικό μουσείο παραπέμπει στην Ιστορία της πόλης και στο αρχαιοελληνικό της παρελθόν.
Μπαίνει κανείς στην κατάφωτη αίθουσα και νομίζει πως βρίσκεται σε εκείνο το οικείο περιβάλλον, που συνθέτουν οι διάσπαρτοι κίονες, τα αγάλματα, οι σαρκοφάγοι, οι αμφορείς και οι κύλικες, τα νομίσματα και οι πύθοι – η τέχνη, το εμπόριο, η καθημερινή ζωή, η ειρήνη και ο πόλεμος.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η αρχαιότητα στη μεσογειακή οικουμένη μιλά την Ελληνική γλώσσα και η Επίδαμνος, όπως ονομαζόταν η αποικία των Κερκυραίων και των ολίγων Κορινθίων που μετεξελίχθηκε χάριν της Ιστορίας στο σημερινό Δυρράχιο, δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ως λαός έχουμε ακόμα την ψιλή κυριότητα ενός πολιτισμού, η επικαρπία του οποίου ανήκει κατά περίπτωση σε άλλους.
Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση αυτή είναι ο σεβασμός με τον οποίο οι Αλβανοί περιβάλλουν αυτή την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ σε άλλες χώρες, ο θρησκευτικός φανατισμός καταστρέφει πολύτιμα ψήγματα Ιστορίας σε διάσημα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Ας το θυμόμαστε αυτό όταν κρίνουμε τους συμπαθείς γείτονες.