Ο Καντίνσκι στα χρόνια του Μπαουχάους

Ο Βασίλι Καντίνσκι έγινε καθηγητής στο Μπαουχάους και τότε εγκαταστάθηκε στη Βαϊμάρη

Ο Καντίνσκι στα χρόνια του Μπαουχάους

Το 1922 ο Βασίλι Καντίνσκι κλήθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους, όπως και πολλοί άλλοι εξέχοντες καλλιτέχνες και διανοούμενοι, να διδάξει στη σχολή Μπαουχάους. Εκεί θα συναντηθεί με τον παλιό συμμαθητή του τον Πάουλ Κλέε, με τον οποίο είχαν παρακολουθήσει μαθήματα από τον Φραντς Φον Στουκ.

Αν θεωρήσουμε ότι το έργο του Βασίλι Καντίνσκι έχει κομβική σημασία για την μοντέρνα τέχνη, τότε η στιγμή της άφιξης του στη Βαϊμάρη αλλάζει τα δεδομένα της πορείας προς την αφηρημένη ζωγραφική. Η αυστηρή γεωμετρία σχημάτων και χρωμάτων υποκαθιστά την θερμή και αυθόρμητη αναπαραστατική διάθεση που είχε παλιότερα στα χρόνια του Μονάχου. Ο μεγάλος ζωγράφος εγακινιάζει την «ψυχρή περίοδο» που οι απαρχές της ανιχνεύονται στην πρώιμη εποχή του στη Ρωσία.

Kandinsky's teaching celebrated in Bauhaus show

Wassily Kandinsky, Nina Kandinsky, Georg Muche, Paul Klee, Walter Gropius, Ντεσάου, σχολή Μπαουχάους

Στη σχολή Βαϊμάρης ο Καντίνσκι δίδαξε μέχρι το 1925. Αντιδράσεις κύκλων και κομμάτων της δεξιάς τον ανάγκασαν να μεταφερθεί στο Ντεσάου, όπου απασχολήθηκε στην τοπική σχολή Μπάουχαους. . Μετά την εκστρατεία των Ναζί εναντίον του Μπάουχαους και το κλείσιμο της σχολής, ο Καντίνσκι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, στο προάστιο Νεϊγύ-συρ-Σεν. Προτού εγκαταλείψει τη Γερμανία ,ο Καντίνσκι είχε προλάβει να φιλοτεχνήσει έργα όπως ο περίφημος πίνακας Κίτρινο-κόκκινο-μπλε, ο οποίος συμπυκνώνει τη νέα στροφή του στον «ψυχρό ρομαντισμό»

Yellow Red Blue by Wassily Kandinsky: Buy fine art print