Ο Μπρανκούζι έδωσε μορφή στις ιδέες

Λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να περηφανεύονται για τη μορφική καθαρότητα. Ο Μπρανκούζι είναι ένας από αυτούς

Ο Μπρανκούζι έδωσε μορφή στις ιδέες

Οι καθαρές μορφές στη γλυπτική είναι σαν την καθαρή ποίηση. Με τον ίδιο τρόπο που ο Βαλερύ ή ο Έλιοτ προσπάθησαν να αποστάξουν χυμούς των λέξεων στα ποιήματά τους, ι ο Κονσταντίν Μπρανκούζι επέμεινε σε εκείνη την μορφική καθαρότητα που θα του εξασφάλιζε την πρωτοκαθεδρία και την βαριά υστεροφημία σε μια τέχνη όχι τόσο εύκολη όπως είναι η γλυπτική.

Ο απόηχος της τέχνης του επηρέασε και την επόμενη γενιά των επιφανών καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους ο Χένρι Μουρ, ο σημαντικότερος ίσως εκπρόσωπος του υστερομοντερνισμού, είναι το καλύτερο παράδειγμα για την επιδραστικότητα του Μπρανκούζι.

277. Brancusi, μ' ένα φιλί της «Μαϊάστρα» (95) | Χαρτογράφος - Ιστολόγιο  μελέτης και διασκεδαστικής ελευθερίας

Η γλυπτική στα χρόνια της νεωτερικότητας αποδέχτηκε την αποστολή να φιλοσοφήσει μέσα από τα καθαρά σχήματα, και την αφαίρεση που οδηγεί σε μια εσωτερική πνευματικότητα. Ο Μπρανκούζι προσπάθησε με μονολιθικές μορφές, όχι απαραίτητα ανθρώπινες, να συμβολίσει τις μεγάλες ιδέες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, του ωραίου και του αληθινού.

Γλυπτό του Χένρι Μουρ έκλεψαν άγνωστοι από το ομώνυμο Ίδρυμα | in.gr

Την φιλοσοφία του εγκολπώθηκαν συνεχιστές όπως ο Μουρ και η Χέπγουερθ. Στα έργα τους ανακαλύπτει κανείς την αιφνιδιαστική αίσθηση που δίνουν οι απαλλαγμένες μορφές και τα γεωμετρικά σχήματα. Αλλά είναι μια αίσθηση που έχει προοικονομήσει ο ίδιος ο Μπρανκούζι ανοίγοντας ένα επικό κεφάλαιο για την αναπαραστατική τέχνη της γλυπτικής που τώρα καλείται να περιγράψει τον κόσμο πέρα από κάθε κοινοτοπία και συμβιβασμό. Από τον Μπρανκούζι αρχίζουν όλα και σε αυτόν τελειώνουν.

Η γλύπτρια Barbara Hepworth στο σημερινό Doodle της Google - ertnews.gr