Ομαδική έκθεση «Συμβιωτικά» στο ΕΜΣΤ
Στον πυρήνα των «Συμβιωτικών» είναι η συνύπαρξη, όπως την αντιλαμβάνονται τέσσερις γυναίκες εικαστικοί.
Η περιοδική έκθεση «Συμβιωτικά» είναι η πρόταση της επιμελητικής ομάδας miss dialectic, που ανοίγει στο ΕΜΣΤ στις 12 Οκτωβρίου. Επελέγη άλλωστε μέσα από τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης για την υποβολή προτάσεων επιμέλειας ομαδικής έκθεσης.
Στον πυρήνα των «Συμβιωτικών» είναι η συνύπαρξη, όπως την αντιλαμβάνονται τέσσερις γυναίκες εικαστικοί: η Μαρία Βαρελά, η Χρυσάνθη Κουμιανάκη, η Καρολίνα Κρασούλη και η Χριστίνα Μήτρεντσε, καθώς και της καλλιτεχνικής ομάδας Phantom Investigations (Ινώ Βαρβαρίτη και Γιάννης Δελαγραμμάτικας). Την έκθεση συμπληρώνουν συνθέσεις από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, γυναικών με ιστορία στη σύγχρονη τέχνη, όπως η Μπία Ντάβου, η Ναυσικά Πάστρα και η Χρύσα. Εξάλλου, αφετηρία της έκθεσης αποτέλεσε, σύμφωνα με την επιμελητική ομάδα, η ενότητα σχεδίων Σειραϊκές δομές 2 - Οδύσσεια της Μπίας Ντάβου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
«Δίνοντας έμφαση στη διαδικασία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσα από θραυσματικές εικόνες και κώδικες, με ένα εκτεταμένο φάσμα καλλιτεχνικών μέσων, τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση "Συμβιωτικά", δημιουργούν χώρο και ρυθμό, γίνονται ποιητικές χειρονομίες και στοχασμοί για τη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά και για την ίδια την ιστορία της τέχνης και υφαίνουν το δικό τους αφήγημα για τις θηλυκότητες στην τέχνη, "σ' ένα δικό τους δωμάτιο" (Βιρτζίνια Γουλφ)» σημειώνουν οι επιμελήτριες της ομάδας miss dialectic Ελεάννα Παπαθανασιάδη, Κέλυ Τσιπνή-Κολαζά και Κλέα Χαρίτου.
Οι Συμβιωτικοί λόγοι του δημόσιου προγράμματος, περιλαμβάνουν εργαστήρια / εκπαιδευτικά προγράμματα (από την Μαρία Βαρελά, Καρολίνα Κρασούλη και Χριστίνα Μήτρεντσε), περφόρμανς (της Χρυσάνθης Κουμιανάκη) και μια επιτελεστική διάλεξη (των Phantom Investigations).
Η χρήση του κάναβου / πλέγματος, ως δομικού συστατικού του έργου των εικαστικών της έκθεσης, λειτουργεί ενοποιητικά, ορίζοντας έναν κυριολεκτικό ή ακόμα και νοητό, χώρο, μέσα στον οποίο οι έννοιες της ισορροπίας, της σειραϊκότητας, της επανάληψης, της αλληλουχίας και της, εν δυνάμει, απελευθέρωσης και επέκτασης στον πραγματικό και στον δημόσιο χώρο, επιβάλλονται δυναμικά. Ο κάναβος, επίσης, σχετίζεται με την ύφανση - ασχολία που παραδοσιακά έχει ταυτιστεί με τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας. Η ύφανση αναδεικνύεται πλέον σε κατεξοχήν καλλιτεχνική πράξη, μετατρέπει τη χειροτεχνική διαδικασία σε εργαλείο αντίστασης και ενδυνάμωσης της παρουσίας των θηλυκοτήτων στη σύγχρονη τέχνη και τη συνδέει με διαφορετικές εκδοχές της οπτικής, κειμενικής, επιστημονικής και τεχνολογικής γλώσσας. Ο συγκεκριμένος τρόπος καλλιτεχνικής παραγωγής είναι κοινός στη δουλειά των εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, επιτείνοντας το συμβιωτικό και εννοιολογικό σύστημα συνύπαρξής τους. Παράλληλα, κοινά χαρακτηριστικά τους στοιχεία είναι η επαναχρησιμοποίηση μοτίβων και συμβόλων (και) από παλαιότερα έργα τους που ενυπάρχουν και συνδιαλέγονται με τις μεταγενέστερες προτάσεις τους.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26/11/2023.