ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ η καρδιά του πολιτισμού στην Αθήνα
Η ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων πρωταγωνιστεί στη πολιτιστική πραγματικότητα της πόλης.
Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η άλλοτε βιομηχανική εγκατάσταση του Φωταερίου Αθηνών, στο Γκάζι, είναι ένας πολυδύναμος χώρος που αφουγκράζεται, απηχεί και τελικά εξελίσσει τον πολιτισμό στην πόλη. Οι άλλοτε δεξαμενές, που τότε ονομάζονταν αεροφυλάκια, οι αποθήκες, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οι καπνοδόχοι, οι φούρνοι κ.λπ «μεταμορφώθηκαν», με ένα ιδιάζοντα καλλιτεχνικό τρόπο, σε μια έκταση παραγωγής και παρουσίασης Τέχνης. Σήμερα στις εγκαταστάσεις της «Τεχνόπολις» περιλαμβάνονται αίθριοι και κλειστοί έκθεσιακοί χώροι, χώροι συνεδρίων, πολιτιστικών εκδηλώσεων και παρουσιάσεων, μουσικής, χορού, θεάτρου, φωτογραφίας, ζωγραφικής, κόμικς, αγιογραφίας και κάθε καλλιτεχνικής εκδήλωσης. Το 2013, εγκαινιάστηκε μέσα στο χώρο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Τα τελευταία χρόνια η Τεχνόπολη έχει να παρουσιάσει μια πλούσια και πολυποίκιλη δράση. Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Ταραχόπουλος, μέλος του ΔΣ της Τεχνόπολης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα Ψηλά», κάθε χρόνο σχεδιάζεται και πραγματοποιείται ένα σημαντικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, εσωτερικών και εξωτερικών παραγωγών για όλους, που περιλαμβάνει συναυλίες, εκθέσεις, φεστιβάλ, προβολές, εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις του Βιομηχανικού, Μουσείου Φωταερίου, σεμινάρια αφιερωμένα στις νέες τεχνολογίες και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας από το INNOVATHENS.
Ενδεικτικά κάποιες από τις μεγάλες εσωτερικές παραγωγές είναι:
Μουσική Τεχνόπολη
Από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, στη σκηνή της Τεχνόπολης ανεβαίνουν αγαπημένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, ονόματα-έκπληξη και ανερχόμενα σχήματα απ’ όλα τα μουσικά είδη, από ροκ και ποπ μέχρι τζαζ, χιπ χοπ και ρεμπέτικο. Συναυλίες, αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις, unplugged sessions, νοσταλγικές βραδιές, αφιερώματα, αγαπημένα φεστιβάλ με ήχους από όλο το μουσικό φάσμα κάνουν την Τεχνόπολη τον απόλυτο καλοκαιρινό μουσικό προορισμό για όλους.
Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης επέστρεψε ανακαινισμένη και μαζί της φέρνει μια μόνιμη ιστορική έκθεση, νέα καταστήματα-εργαστήρια καθώς και ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες. Φορέας διαχείρισης του χώρου ορίζεται η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, η οποία, με την πολυετή παρουσία και εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού της πόλης, εστιάζει σε αυτόν, μέσα από τη νέα μόνιμη ιστορική έκθεση με τίτλο Δημοτική Αγορά Κυψέλης - Φωνές | Ιστορίες | Άνθρωποι, που σχεδίασε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου να φιλοξενηθεί στην Αγορά. Παράλληλα, ένα πλούσιο πρόγραμμα που, αναμφισβήτητα, θα ενώσει την Κυψέλη με την πόλη όλη έχει σχεδιαστεί και περιλαμβάνει: ανοιχτές αγορές, φεστιβάλ, εκδηλώσεις και events, συνέργειες και συμπράξεις, δημιουργικά εργαστήρια και workshops που συνδυάζουν την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων-χόμπυ και πλήθος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων.
Μουσείο Μαρία Κάλλας - 2023
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έχει αναλάβει τη δημιουργία του Μουσείου αφιερωμένου στη μοναδική ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας. Το Μουσείο θα να στεγαστεί στο νεοκλασικό κτίριο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων στην οδό Μητροπόλεως 44, το οποίο βρίσκεται σε κομβικό σημείο της τουριστικής Αθήνας. Ο σχεδιασμός του Μουσείου και της μόνιμης έκθεσης του έχει γίνει με βάση τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές. Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια. Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το προσωπικό της φωτογραφικό άλμπουμ (περιόδου 1947-1959), επιστολές προς την Μ. Κάλλας ή της ιδίας προς τρίτους, αφίσες, προγράμματα παραστάσεων, τηλεγραφήματα, προσωπικά αντικείμενα, δίσκους και cds, βιβλία,περιοδικά και πίνακες ζωγραφικής. Το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό μέσα στο 2023, ως «κορωνίδα» των εορτασμών για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.
Λυκαβηττός - Σεπτέμβριος 2023
Ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε τη χρήση και την εκμετάλλευση του εμβληματικού θεάτρου Λυκαβηττού καθώς και του περιβάλλοντα χώρου. Οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου προχώρησαν με ταχείς ρυθμούς και έτσι το Θέατρο ζωντάνεψε ξανά στα μέσα Σεπτεμβρίου, με τη μεγαλειώδη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν στους πληγέντες από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ