Θέατρο Επιδαύρου - καλοκαίρι 2023

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για το καλοκαίρι του 2023

Θέατρο Επιδαύρου - καλοκαίρι 2023

Τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ανακοίνωσε σήμερα το Φεστιβάλ Αθηνών. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του φεστιβάλ, η διοίκηση του θεσμού αφουγκραζόμενη το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών εξαιτίας της πρόσφατης τραγωδίας στα Τέμπη, αποφάσισε να μεταθέσει την παρουσίαση του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος, που επρόκειτο να γίνει εντός αυτής της εβδομάδας, για τις 3 Απριλίου. Προκειμένου, ωστόσο, να εξυπηρετηθεί ο έγκαιρος προγραμματισμός καλλιτεχνών και θεατών, ανακοίνωσε σήμερα τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το πρόγραμμα που περιλαμβάνει 8 παραστάσεις στο αργολικό θέατρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, ξεκινάει με την Kατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η οποία επανέρχεται στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο (μετά την «'Αλκηστη» που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση το 2017), ανεβάζοντας τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη (7 & 8 Ιουλίου), σε μετάφραση Κώστα Τοπούζη. Η σκηνοθεσία επιχειρεί να βουτήξει στο άγριο σύμπαν του έργου βλέποντάς το σαν έναν σύγχρονο εφιάλτη μέσα σε ένα ποιητικό σκηνικό, όπου τα πρόσωπα παλεύουν με τις αδυναμίες τους και ο έρωτας είναι τόσο παράφορος που δεν μπορεί παρά να είναι μοιραίος. Ένας δυνατός θίασος 24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών (Κόρα Καρβούνη, Αμαλία Νίνου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Έλενα Τοπαλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Ορέστης Χαλκιάς κ.α.) θα βρίσκεται συνεχώς επί σκηνής.

Για τη δεύτερη παραγωγή του, το Εθνικό Θέατρο καλεί την αιρετική Λένα Κιτσοπούλου η οποία στην πρώτη της σκηνοθετική κάθοδο στην Επίδαυρο ανεβάζει μια διασκευή της δηκτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη, «Σφήκες», σε μετάφραση Στέλιου Χρονόπουλου (14 & 15 Ιουλίου). Εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, η ανατρεπτική δημιουργός στρέφει τη ματιά της στα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει το αριστοφανικό έργο, σαρκάζοντας τις σύγχρονες παθογένειες με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο. Στην παράσταση παίζουν μεταξύ άλλων, οι Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Πλεμμένος και Θοδωρής Σκυφτούλης.

Στη συνέχεια του κύκλου των αναθέσεων αρχαίων έργων σε κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες που ξεκίνησε το 2021 με την πρόσκληση του Τόμας Οστερμάιερ και συνεχίστηκε το 2022 με τις παγκόσμιες πρεμιέρες του Γιόχαν Σίμονς και του Ούλριχ Ράσε, το Φεστιβάλ καλεί φέτος για πρώτη φορά στην Επίδαυρο τον Φρανκ Κάστορφ να σκηνοθετήσει «Μήδεια» σε μια παράσταση που δίνει το διεθνές στίγμα του φετινού προγράμματος (21 & 22 Ιουλίου). Ο καινοτόμος σκηνοθέτης, ιστορικός διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε, που σφράγισε από τη δεκαετία του 1990 το «γερμανικό στιλ», θα συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς του θεάτρου μας (Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλας Χανακούλας, Νίκος Ψαρράς) παντρεύοντας τον αναρχικό τρόπο παιξίματος, τον αυτοσχεδιασμό και την υποκριτική ελευθερία με την σύγχρονη ελληνική σκηνή σε μια εκρηκτική σκηνοθετική πρόταση.

Στις 28 και 29 Ιουλίου, η Εφη Μπίρμπα σκηνοθετεί τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κωνσταντίνου Μπλάθρα, επιχειρώντας να φτάσει στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Τη διανομή απαρτίζουν οι Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Έκτορας Λιάτσος, Μαίρη Μηνά, Νάνσυ Μπούκλη, Ηλέκτρα Νικολούζου, Αργύρης Ξάφης, Κυριάκος Σαλής, Μιχάλης Σαράντης και 'Αρης Σερβετάλης.

Ο Γιώργος Σκεύας σκηνοθετεί τον «Οιδίποδα επί Κολωνώ» του Σοφοκλή (4 & 5 Αυγούστου) σε μία παράσταση που φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Η μετάφραση είναι των Χρύσας Προκοπάκη και Θάνου Τσακνάκη, ενώ στον θίασο συμμετέχουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Καταλειφός, Μάξιμος Μουμούρης, Αγγελική Παπαθεμελή κ.α.

Ακολουθεί η Ιώ Βουλγαράκη στις 11 και 12 Αυγούστου με την «Εκάβη» του Ευριπίδη. Ένας πολυμελής θίασος σημαντικών ηθοποιών και μουσικών (Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, 'Ακης Σακελλαρίου, Αλέκος Συσσοβίτης) και η νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, που πραγματοποιήθηκε ειδικά για την παράσταση, είναι οι πυλώνες του εγχειρήματος που επιχειρεί ν' ανοίξει μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος κατεβαίνει στα φετινά Επιδαύρια με τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη (18 & 19 Αυγούστου). Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει μια ανατρεπτική ανάγνωση του έργου του Ευριπίδη σε μετάφραση Θεόδωρου Στεφανόπουλου. Παίζουν οι: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρης Πιατάς, Μαρίζα Τσάρη κ.α.

Το πρόγραμμα στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου ολοκληρώνεται με τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή (25 & 26 Αυγούστου) σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Σ' αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Παίζουν οι: Γιώργος Αμούτζας, Σίμος Κακάλας, Χρήστος Μαλάκης, 'Αννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Στάνκογλου κ.α.

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

Το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος (7 Ιουλίου - 26 Αυγούστου), φέρνοντας κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Για παιδιά 5 - 12 ετών.

ΦΩΤΟ: Ancient Theatre of Epidaurus@Michalis Kloukinas

ΑΠΕ-ΜΠΕ