Αγορά: Παράταση για την εικαστική έκθεση της Ελένης Λύρα στη Βαρβάκειο Αγορά
Η ατομική έκθεση της Ελένης Λύρα με τίτλο Αγορά, σε επιμέλεια του Δρ. Στρατή Πανταζή, στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά παρατείνεται.
Τα παιδιά που κοιτούν από ψηλά θα παραμείνουν στην οδό Αρμοδίου στην Βαρβάκειο Αγορά τουλάχιστον μέχρι το τέλος της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τα «παιδιά» όμως που κρέμονταν στη στοά Αριστογείτονος δεν θα είναι πια εκεί…
Ενόχλησαν πολύ κάποιους με την παρουσία τους και άρχισαν να πέφτουν θύματα βανδαλισμού το ένα μετά το άλλο.., δυστυχώς αναμενόμενο για ένα έργο που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο και μάλιστα σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή. Ίσως τελικά αυτά τα «παιδιά» να πέτυχαν με κάποιο τρόπο τον στόχο τους…
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η έκθεση με τίτλο Αγορά έχει πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.
Το κτήριο της Βαρβακείου Αγοράς για την εικαστικό λειτουργεί σαν μια εικονoγραφική προσομοίωση της έννοιας της παγκόσμιας αγοράς, τον τόπο όπου θα εκτυλιχτεί το δράμα του ανθρώπου. Η αρχιτεκτονική της, με τις στοές, τα ψηλά ταβάνια και τους θόλους, σε συνδυασμό με τη σημερινή λειτουργία της, δημιουργεί στη Λύρα το ίδιο δέος και τη συναισθηματική φόρτιση όπως και ένας μπαρόκ καθεδρικός ναός.
Επίσης λαμβάνοντας υπόψη τη σημερινή λειτουργία και ιστορία του χώρου και της γύρω περιοχής, η Λύρα δημιουργεί δύο in situ φωτογραφικές εγκαταστάσεις με παιδιά, οι οποίες διακατέχονται από έντονη θεατρικότητα, δραματικότητα και γενικότερα μπαρόκ αισθητική. Υιοθετώντας στοιχεία από το παρελθόν και «φιλτράροντας» τα με σύγχρονες και μη τεχνικές και μέσα έκφρασης, καταφέρνει να αγγίξει ζητήματα του σήμερα.
Ο χρόνος, το φως, ο ήχος και οι μυρωδιές είναι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ερμηνεία και την ανάγνωση των έργων όσο και την αντίληψη του θεατή. Παράγοντες που σε συνδυασμό με τη δύναμη και αισθητική των έργων της Λύρα, μετατρέπουν μία απλή επίσκεψη στη Βαρβάκειο Κρεαταγορά σε μία ξεχωριστή εμπειρία για τον καθένα μας, σε μία αλληγορική περιπλάνηση και ένα ταξίδι μέσα στον λαβύρινθο της παγκοσμιοποίησης και του χρήματος για την ανακάλυψη της χαμένης παιδικής μας αθωότητας και τη λύτρωση της πληγωμένης μας ψυχής.
Φυλλάδιο της έκθεσης θα βρείτε στα καφέ και εστιατόρια εντός της κρεαταγοράς.
Πηγή: culturenow.gr