Μπέλα Μπάρτοκ - Μικρόκοσμος

Ο ιδιοφυής και απροκατάληπτος συνθέτης του Μικρόκοσμου.

Μπέλα Μπάρτοκ - Μικρόκοσμος

Ο Μπέλα Μπάρτοκ, ένας χαρισματικός συνθέτης και πιανίστας, είναι η απόδειξη αυτού που λέει ο Μπένγιαμιν: «Στο λαϊκό τραγούδι ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον εαυτό του».

Σε όλη του τη ζωή ο ιδιοφυής Μπάρτοκ προσπάθησε να συμφιλιώσει μέσα του τη μεγάλη μουσική με τα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια των Κεντροευρωπαίων. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από συναρπαστικό και οι συνθέσεις του Μπάρτοκ άφησαν πίσω τους ιδιαίτερα ακούσματα που δεν τα συναντά κανείς σε άλλους συνθέτες. Η ζωή αυτού του ανθρώπου παρασύρθηκε από την πλημμυρίδα της Ιστορίας αλλά το ταλέντο και η φήμη του τον βοήθησαν να βγει αλώβητος από τις συμπληγάδες του 20ου αιώνα. Ο Μπάρτοκ ανήκει σαφώς στους ανανεωτές της μουσικής κι αυτό σχετίζεται με την αγάπη του για τη λαϊκή παράδοση. Περνώντας από τον Μπετόβεν στον Μπαχ και από τον Στράους στον Ντεμπυσσύ, είχε πάντοτε ως κύριο μέλημα τη διάσωση της παράδοσης τόσο στην Ουγγαρία όσο και στις γύρω χώρες.

Χαράζει έτσι μια παράλληλη γραμμή με καλλιτέχνες όπως ο Σαγκάλ ή ο Στραβίνσκι που ο καθένας εισήλθε στην παγκόσμια σκηνή διατηρώντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της λαϊκής τέχνης.

Ο Μπάρτοκ χαρακτήρισε τον Μικρόκοσμο ως ένα κύκλο 153 συνθέσεων για πιάνο που γράφτηκαν για «διδακτικούς» σκοπούς. Το έργο του αυτό αντανακλά την επιρροή της λαϊκής μουσικής στη ζωή του με ρυθμούς και αρμονίες που δημιούργησαν μια μουσική επικαιρότητα η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.