Νόσος Crohn και διατροφή: Τι να τρώτε, τι να αποφύγετε
Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονής του εντέρου που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο πέψης αλλά και απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να οδηγήσουν σε υποσιτισμό.
Η νόσος προκαλεί: α) ανορεξία β) μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών γ) διάρροιες και δ) κόπωση. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Η εφαρμογή και η διατήρηση μιας καλής διατροφής είναι σημαντική για την καλή υγεία του ασθενούς.
Δημητριακά
Αποφύγετε: Ψωμί από σιτάρι
Ζυμαρικά από σιτάρι
Σίκαλη
Προϊόντα σικάλεως
Κριθάρι
Επιλέξτε: Ρύζι
Ζυμαρικά ρυζιού
Καλαμποκάλευρο
Πολέντα
Βρώμη
Ψωμί ελεύθερο γλουτένης
Πατάτες.
Σύμφωνα με το Crohn’s and Colitis Foundation of America (CCFA) τα άτομα με νόσο Crohn μπορεί να ωφεληθούν με μια διατροφή χαμηλή σε στερεό υπόλειμμα προκειμένου να μην επιβαρύνουν τον πεπτικό σωλήνα.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πολύτιμα για την καλή υγεία και πρέπει να αποφεύγονται μόνο αυτά που είναι δύσπεπτα και μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της νόσου.
Αποφύγετε: Μήλα με τη φλούδα
Μπρόκολο
Λάχανο
Κουνουπίδι
Αγκινάρες
Κεράσια
Βερίκοκα
Δαμάσκηνα
Επιλέξτε: Κρέμα μήλου
Λαχανικά ατμού ή πολύ καλά βρασμένα
Αποφλοιωμένο αγγούρι
Πιπεριές
Μπανάνα
Πεπόνι
Κολοκύθι
Επίσης, αντί να αποφύγετε εντελώς τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να τα βράσετε ή να τα πολτοποιήσετε για να είναι πιο εύπεπτα και ήπια στον πεπτικό σωλήνα.
Πρωτεΐνη και κρέας
Στην έξαρση της νόσου η επιλογή κρέατος βασίζεται στην περιεκτικότητα σε λίπος, τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα λίπους πρέπει να αποφεύγονται.
Αποφύγετε: Κόκκινο κρέας
Λουκάνικα
Σκουρόχρωμο κρέας πουλερικών
Αλλαντικά
Επιλέξτε: Αυγά
Ψάρι
Οστρακοειδή
Άπαχο χοιρινό
Φιστικοβούτυρο
Λευκόχρωμο κρέας πουλερικών
Προϊόντα σόγιας
Ταχίνι
Γαλακτοκομικά
Συνήθως, η δυσανεξία στη λακτόζη συνυπάρχει με τη νόσο του Crοhn προκαλώντας πόνο και διάρροια.
Αποφύγετε: Βούτυρο γάλακτος
Κρέμα γάλακτος
Πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα ζωικής προέλευσης
Επιλέξτε: Γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης όπως σόγια, αμύγδαλο, καρύδα, κάνναβη ή προϊόντα ζωικού γάλακτος χαμηλά σε λιπαρά, ελεύθερα λακτόζης και κεφίρ, που περιέχουν ένζυμα ευεργετικά στο έντερο.
Αναψυκτικά
Σκεφτείτε τη φύση της πάθησης, είναι προτιμότερο να καταναλώνετε καθαρό νερό που θα εξασφαλίσει τη σωστή ενυδάτωση και ας έχουμε κατά νου ότι η αφυδάτωση αποτελεί κίνδυνο στη διάρροια.
Αποφύγετε: Καφέ
Μαύρο τσάι
Σόδα
Κρασί
Λικέρ
Μπύρα.
Επιλέξτε: Καθαρό νερό
Πράσινο τσάι
Αφεψήματα βοτάνων
Νερό με ανθρακικό (εάν είναι ανεκτό).
Η καφεΐνη και το αλκοόλ προκαλούν διάρροια. Αν είναι απαραίτητη η κατανάλωση τους τότε τηρήστε το απαραίτητο μέτρο και συνοδεύστε με νερό.
Μπαχαρικά
Οι πικάντικες τροφές μπορεί να ερεθίσουν και να χειροτερέψουν τα συμπτώματα. Στον αντίποδα όμως πολλά μπαχαρικά έχουν ευεργετική επίδραση όπως ο κουρκουμάς που μελέτες αποδεικνύουν τη θεραπευτική του επίδραση στη μείωση των εξάρσεων της νόσου.
Περιορίστε: Μαύρο πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
Σκόνη τσίλι
Σκόρδο
Jalapenos
Κρεμμύδι λευκό και κόκκινο
Πάπρικα
Wasabi
Επιλέξτε: Κουρκουμά
Chives
Κύμινο
Φρέσκα βότανα
Μουστάρδα
Τζιντζερ
Η κατάλληλη διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου, παρόλο που είναι πολυπαραγοντική και σύνθετη. Γενικά, ανγνωρίζει ο ασθενής τις τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα τότε μπορεί να διαχειριστεί την πάθηση και σε συνεργασία με τον ιατρό και διαιτολόγο όχι μόνο να ενισχύσει την απόδοση της φαρμακευτικής αγωγής αλλά να έχει και καλύτερη ποιότητα στην καθημερινότητα του.
Η καλή υγεία είναι επιλογή
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος