Η αλήθεια για την μπύρα
Φαίνεται ότι τα άτομα που καταναλώνουν μπύρα έχουν την τάση να φτιάχνουν αυτή την χαριτωμένη κοιλίτσα καλοπέρασης-την γνωστή «μπυροκοιλιά»- ειδικά οι άνδρες. Αλλά είναι μόνο η μπύρα που προκαλεί αυτή την αύξηση του κοιλιακού λίπους;
Τι προκαλεί το κοιλιακό λίπος
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Δεν είναι τόσο η μπύρα όσο οι θερμίδες που αποδίδει υπεύθυνες για αυτό . Οποιοδήποτε είδος θερμίδων είτε από το αλκοόλ είτε από γλυκά είτε από μεγάλες μερίδες, αυξάνουν το κοιλιακό λίπος. Παρ’ όλα αυτά το αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται με την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς .«Γενικά, η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την αύξηση της περιμέτρου της μέσης γιατί το συκώτι χρησιμοποιεί την αλκοόλη αντί του λίπους» αναφέρει ο Michael Jensen MD, Ειδικός Ενδοκρινολόγος και ερευνητής στην Mayo Clinic.
Μια τυπική μπύρα αποδίδει περίπου 150 θερμίδες, εάν καταναλώσουμε αρκετές σε ένα βράδυ καταλήγουμε με ένα φορτίο θερμίδων αρκετά μεγάλο. Αν λάβουμε υπόψη και τις τροφές που συνοδεύουν την μπύρα, που συνήθως είναι πίτσα, σουβλάκια, τηγανητά και φαγητά με σάλτσες τότε μπορούμε να φανταστούμε πόσο λίπος αποθηκεύουμε σε ένα βράδυ!
Γιατί αποθηκεύεται το λίπος στην κοιλιά;
Το φύλο, η ηλικία και οι ορμόνες καθορίζουν σε ποιο σημείο του σώματος θα αποθηκευτεί το λίπος. Μέχρι την εφηβεία τα αγόρια και τα κορίτσια παρουσιάζουν ομοιότητες στην αποθήκευση λίπους. Οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος από ότι οι άνδρες, για αυτό και οι γυναίκες αποθηκεύουν στα χέρια, στους γοφούς και στα πόδια. Επειδή οι άνδρες έχουν λιγότερο υποδόριο λίπος αποθηκεύουν περισσότερο λίπος στην κοιλιά.
Το πάχος αυτό εμφανίζεται πιο συχνά στους μεγαλύτερους άνδρες λόγω της μείωσης των θερμιδικών απαιτήσεων, της φυσικής δραστηριότητας και της αλλαγής στο ορμονικό προφίλ.
Έρευνες δείχνουν ότι οι καπνιστές αποθηκεύουν περισσότερο λίπος από ότι οι μη καπνιστές.
Χρήσεις και αποτελεσματικότητα της μπύρας
Προλαμβάνει παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό, στηθάγχη. Υπάρχουν μόνο μερικά στοιχεία ότι το αλκοόλ ενισχύει την καλή λειτουργία της καρδιάς. Η ήπια κατανάλωση αλκοόλ (1 έως 2 ποτά χαμηλού αλκοολικού βαθμού) μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 30 % έως 50% σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν αλκοόλ. Πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα έδειξαν ότι η κατανάλωση 312 ml αλκοολικού ποτού για 30 μέρες είχε ως αποτέλεσμα την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την βελτίωση της χοληστερίνης σε άτομα με προβλήματα καρδιάς.
Διατηρεί την ικανότητα σκέψης σε σταθερά επίπεδα καθώς μεγαλώνουμε. Ηλικιωμένοι άνδρες που κατανάλωναν 1 ποτήρι μπύρα ημερησίως διατήρησαν τα επίπεδα σκέψης καλύτερα στα 60 και στα 70 τους από εκείνους που δεν έπιναν. Παρ’ όλα αυτά η κατανάλωση αλκοόλ πάνω από 4 ποτά ημερησίως φθίνει την ικανότητα σκέψης.
Καρδιακή Ανεπάρκεια. Υπάρχουν μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια σε άνδρες άνω των 65 ετών.
Διαβήτης. Τα άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ με μέτρο εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Μείωση του έλκους που οφείλεται στο Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μπύρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φλεγμονής από το ελικοβακτηρίδιο.
Υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα που έχει η κατανάλωση μπύρας :
στην πρόληψη του καρκίνου
στην εμφάνιση Alzheimer
στην μείωση του άγχους και
στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr