Οφέλη των αφεψημάτων: χαμομήλι, εχινάκεια, ιβίσκος, μέντα, rooibos
Στο σημερινό μας άρθρο συνεχίζουμε το ταξίδι στα βότανα της γης και τα οφέλη τους στην υγεία του ανθρώπου.
Φτιαγμένα από φρούτα, σπόρους, ρίζες και άνθη, τα αφεψήματα έχουν χαμηλότερη συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά από τα υπόλοιπα είδη τσαγιού. Η χημική τους σύνθεση ποικίλει ανάλογα με το φυτό. Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές και μίγματα που μπορεί να περιέχουν τζιντζερ, ginko biloba, τζινσενγκ, ιβίσκο, μέντα, εχινάκεια, χαμομήλι, τριαντάφυλλο.
Χαμομήλι
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και χρησιμοποιείται συχνά ως βοήθημα ύπνου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει προλαμβάνουν τις επιπλοκές του διαβήτη όπως την απώλεια της όρασης, την καταστροφή νεφρών και νεύρων και μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Επιπρόσθετα είναι γνωστό για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.
Εχινάκεια
Τα άνθη του φυτού που φυτρώνει στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για αιώνες. Οι ιθαγενείς αυτόχθονες το χρησιμοποιούσαν για πληγές, εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων, μάσημα ρίζας για πονόδοντο και μολύνσεις στο λαιμό.
Το εκχύλισμα εχινάκειας χρησιμοποιείται για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος. Στοιχεία δείχνουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στην αντιμετώπιση ιών και μολύνσεων. Το ζεστό αφέψημα ανακουφίζει τον πονεμένο λαιμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποχρεμπτικό.
Ενώ αρκετές μελέτες αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της εχινάκεια στο κοινό κρυολόγημα, ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα και οι έρευνες δεν έχουν καταλήξει ακόμα.
Ιβίσκος
Το τσάι ιβίσκου φτιάχνεται από τα λουλούδια του φυτού. Έχει έντονο κόκκινο-ροζ χρώμα και στυφή γεύση. Πίνεται ζεστό και κρύο. Το τσάι ιβίσκου μειώνει την υψηλή πίεση, καταπολεμά το οξειδωτικό στρες και έχει αντιιικές ιδιότητες, όπως έχουν δείξει και μελέτες εργαστηρίου. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να συνδυάζεται με συγκεκριμένα διουρητικά φάρμακα και με την ασπιρίνη. Μια μικρή μελέτη επιβεβαίωσε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών ιβίσκου από άτομα με υπέρταση καθημερινά μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Rooibos
Το τσάι αυτό είναι επίσης γνωστό ως κόκκινο τσάι και δεν σχετίζεται με το πράσινο ή μαύρο τσάι. Φτιάχνεται από τα φύλλα ενός θάμνου που ονομάζεται Aspalathuslinearis και τον συναντάμε στις ανατολικές ακτές της Νοτίου Αφρικής. Η περιεκτικότητα του σε τανίνη και καφεΐνη είναι χαμηλή και δεν περιέχει καθόλου οξαλικό οξύ. Το αφέψημα αυτό βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς λόγω της επίδρασής του στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να μειώσει τη LDL και να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Παρόλο που είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή με αντικαρκινικές ιδιότητες οι ιατρικές μελέτες που το επιβεβαιώνουν είναι περιορισμένες.
Μέντα
Το αφέψημα μέντας παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την ανακούφιση του πεπτικού συστήματος. Μελέτες δείχνουν ότι το λάδι μέντας ανακουφίζει από τη ναυτία, τους σπασμούς, τις κράμπες και τον στομαχικό πόνο. Οι περισσότερες από αυτές τις ιδιότητες δεν έχουν μελετηθεί σε ανθρώπους για αυτό είναι πιθανό να μην γνωρίζουμε εάν ισχύουν σε αυτό το βαθμό. Παρόλα αυτά αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της μέντας στον πεπτικό σωλήνα. Γνωστές είναι και οι αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, αντιβακτηριακές και αντιικές ιδιότητες της.
Πιπερόριζα (τζίντζερ)
Το αφέψημα της πιπερόριζας είναι πικάντικο και γευστικό, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Βοηθά την αντιμετώπιση της φλεγμονής και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι των ασθενειών. Μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στη ναυτία που προκαλούν οι θεραπείες του καρκίνου και τη ναυτία των πρώτων εβδομάδων της κύησης, βοηθούν τη δυσμηνόρροια και τους πόνους της περιόδου. Είναι γεγονός ότι το τζίντζερ είναι τόσο αποτελεσματικό όσο και τα μη στεροειδή και αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ιβουπροφενη στην αντιμετώπιση του πόνου.
Αναμίξτε πράσινο τσάι με το τζίντζερ ή κόκκινο τσάι με ιβίσκο ή όποιο άλλο συνδυασμό σκεφτείτε για να απολαύσετε το δικό σας αφέψημα. Ο οργανισμός σας θα σας ευγνωμονεί.
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος