Αλάτι: καλό ή κακό;
Οι οργανισμοί υγείας μας προειδοποιούν χρόνια τώρα για τους κινδύνους της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι και η χαμηλή κατανάλωση μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πως επηρεάζει την υγεία.
Τι είναι το αλάτι;
Το αλάτι ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο(NaCl) αποτελείται από 40% νάτριο και 60% χλώριο. Το αλάτι αποτελεί την πλουσιότερη πηγή νατρίου, μερικές ποικιλίες περιέχουν ασβέστιο, κάλιο σίδηρο και ψευδάργυρο. Το ιώδιο συχνά προστίθεται στο επιτραπέζιο αλάτι. Τα απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το αλάτι λειτουργούν ως ηλεκτρολύτες στο σώμα, συμμετέχουν στην ισορροπία των υγρών, στη λειτουργία των μυών και των νευροδιαβιβαστών.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ιστορικά, το αλάτι χρησιμοποιήθηκε ως μέσο συντήρησης των τροφών. Υψηλά ποσά εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν την αλλοίωση των τροφών
Το αλάτι συλλέγεται με δυο τρόπους: από τα ορυχεία αλατιού και από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού .Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες αλατιού όπως το ροζ αλάτι Ιμαλάϊων , το θαλασσινό και το επιτραπέζιο. Οι διαφορετικοί τύποι διαφέρουν στη γεύση, στη σύνθεση και στο χρώμα. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε ποιο είναι πιο υγιεινό, η αλήθεια είναι ότι είναι παρόμοια.
Πώς το αλάτι επηρεάζει την υγεία της καρδιάς;
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού επηρεάζει την αρτηριακή πίεση και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Η μείωση κατανάλωσης αλατιού όντως μειώνει την αρτηριακή πίεση ειδικά σε άτομα με ιστορικό υπέρτασης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για τον αποκλεισμό του νατρίου από τη διατροφή.
Οι αρνητικές επιδράσεις περιλαμβάνουν:
- Αύξηση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σύμφωνα με μελέτες.
- Καρδιακές παθήσεις. Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι λιγότερο από 3000mg νατρίου την ημέρα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από παθήσεις της καρδιάς.
- Αντίσταση στην ινσουλίνη. Μελέτες αναφέρουν ότι η δίαιτα χαμηλή σε αλάτι αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Διαβήτη τύπου 2. Σε μια μελέτη σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 βρέθηκε ότι χαμηλότερο νάτριο σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.
Επίσης αρκετές μελέτες επισημαίνουν την σχέση της υψηλής κατανάλωσης αλατιού με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Έχει βρεθεί ότι τα αυξημένα επίπεδα αλατιού α) ευνοούν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που σχετίζεται με γαστρικά έλκη και β) προκαλεί βλάβη στο εσωτερικό του στομάχου το οποίο εκτίθεται στα καρκινογόνα.
Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε αλάτι/νάτριο;
- Τα συσκευασμένα και επεξεργασμένα τρόφιμα, τα φαγητά εστιατορίου
- Τα αλλαντικά, οι κονσέρβες ,τα αλμυρά σνακ, τα λαχανικά τουρσί, η σως σόγιας .
Είναι σημαντικό να διαβάζουμε την διατροφική ετικέτα κάθε τροφίμου για την περιεκτικότητα σε νάτριο, για παράδειγμα αρκετά από τα δημητριακά πρωινού περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.
Πρέπει να τρώμε λιγότερο αλάτι;
Όπως δεν πρέπει να τρώμε περισσότερο έτσι δε πρέπει να τρώμε λιγότερο.
Μικρή ποσότητα βρίσκεται φυσικά στις περισσότερες τροφές. Ας μην ξεχνάμε ότι το αλάτι βελτιώνει τη γεύση του φαγητού και λίγη γεύση δεν βλάπτει, είναι αναγκαία!
Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
www.anastasia-aslanidi.gr