Καλοκαίρι 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αντηλιακή προστασία
Η αλήθεια είναι πως παίρνουμε την έκθεση μας στον ήλιο αψήφιστα και δεν γνωρίζουμε πλήρως τι βλάβες μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας.
Αυτό που αγαπάμε περισσότερο στην Ελλάδα είναι ο ήλιος και οι θάλασσες της. Όταν λοιπόν έρχεται το καλοκαίρι τρέχουμε όλοι στις παραλίες άλλοι για να δροσιστούν, άλλοι για να αθληθούν, άλλοι για να βγάλουν σέλφι και άλλοι απλά για να μαυρίσουν.
Κάπου εκεί, πάντα θα υπάρχει μια μαμά που θα τρέχει πίσω από το παιδί της για να το πείσει να βάλει αντηλιακό. Κι εμείς, όποια ηλικία και αν έχουμε θα το «τρέμουμε» όπως ο διάβολος το λιβάνι.
Μέγα λάθος! Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τις βλαβερές ιδιότητες του ήλιου που πάντα παίρνουμε αψήφιστα και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε ώστε να είμαστε προστατευμένοι από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες του.
Επιδράσεις ηλιακής ακτινοβολίας:
Πέρα από το ανομοιόμορφο μαύρισμα -το λεγόμενο «χέρι του νταλικέρη»- και τον καρκίνο του δέρματος, υπάρχουν κι άλλες επιδράσεις που δεν γνωρίζουμε.
- Έγκαυμα:
Το πιο γνωστό και σύνηθες πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος το καλοκαίρι είναι το έγκαυμα. Από το πιο απλό κοκκίνισμα μέχρι το πιο επίπονο, από το τσούξιμο όταν κάτι σε ακουμπάει μέχρι το γιαουρτάκι που απλώνεις πάνω σου για να σε ανακουφίσει, το έγκαυμα καθιστά τον άνθρωπο σημαντικά πιο επιρρεπή στην φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.
- Φωτογήρανση:
Αν έχετε παρατηρήσει στο δέρμα σας τα εξής: ρυτίδες, χαλάρωση, κηλίδες, πανάδες ή είναι πολύ τραχύ, τότε έχετε πέσει «θύματα» του ήλιου και των αλλοιώσεων που προκαλεί στο δέρμα που του στερούν τη φρεσκάδα και την ελαστικότητά του.
- Καρκίνος δέρματος:
Το λεγόμενο μελάνωμα είναι η πιο βαριά μορφή βλάβης του ανθρώπινου δέρματος από τον ήλιο. Συνήθως «χτυπά» άτομα με πιο ανοιχτές επιδερμίδες, άτομα με ευαίσθητο δέρμα και ενώ υπάρχει τρόπος θεραπείας μπορεί να είναι θανάσιμο.
- Προβλήματα όρασης:
Τα μάτια είναι ένας παράγοντας που κινδυνεύει αρκετά από την ηλιακή ακτινοβολία. Από μια απλή «αφυδάτωση» και καταρράκτη, μπορεί να προκληθούν βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, να δημιουργηθούν όγκοι στα βλέφαρα και οι άνθρωποι να έχουν πόνο και να μην μπορούν να ανοίξουν τα μάτια τους -δείγματα ότι πάσχουν από ακτινική κερατοεπιπεφυκίτιδα.
Τρόποι Πρόσληψης και Αντιμετώπισης:
Καλό θα είναι να αποφεύγετε τον ήλιο. Όχι, δεν προτείνουμε να κυκλοφορείτε μόνο τις βραδινές ώρες σαν τα βαμπίρ, απλά να προτιμάτε τη σκιά και την λιγότερη έκθεσή σας στον ήλιο τις «επικίνδυνες ώρες» 12:00-16:00.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψετε την χρήση αντηλιακού! Να αλείφετε το σώμα σας από την κορυφή ως τα νύχια (στην κυριολεξία) και να το ανανεώνετε συχνά. Βάζοντας μόνο μια φορά δεν αρκεί για να είστε υγιείς! Βάλτε το αντηλιακό σώματος αλλά και προσώπου μέσα στην ρουτίνα της και θα δείτε πόσο θα αλλάξει η ζωής σας και το δέρμα σας προς το καλύτερο.
Να φοράτε πάντα καπέλο, διότι όχι μόνο θα προστατεύεται το κεφάλι σας από την ηλίαση αλλά θα δώσετε μια έξτρα φρεσκάδα και προστασία στο πρόσωπό σας. Εξίσου σημαντικό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου. Έτσι, δεν θα κινδυνεύουν τα μάτια σας από τα προβλήματα που αναφέραμε προς τα πάνω αλλά επίσης θα γίνουν οι ασπίδα προστασίας σας ενάντια και στις ρυτίδες. Καλό θα είναι να επενδύετε σε καλής ποιότητας γυαλιά από καταστήματα οπτικών και όχι από διάφορα σαιτ επειδή είναι της μόδας.
Επιλογή σωστού αντηλιακού:
Σε ότι αφορά την αγορά αντηλιακού -ως καταναλωτικά όντα- πολλοί παράγοντες μπορούν να μας επηρεάσουν: η μάρκα, η τιμή, η μυρωδιά ακόμα και η συσκευασία. Όμως, η αγορά μας δεν θα έπρεπε να γίνεται τυχαία αλλά συνειδητά!
- Επιλέξτε το σωστό σύμφωνα με τον τύπο της επιδερμίδας σας:
Ανάλογα με το αν το δέρμα σας είναι λιπαρό ή ξηρό, πρέπει να επιλέξετε το αντηλιακό σας έτσι ώστε να ενυδατώνει την επιδερμίδα σας ακριβώς όσο χρειάζεται και να της δίνει ένα λαμπερό, λείο και ματ αποτέλεσμα.
- Προσέξτε τον δείκτη προστασίας:
Όσο πιο ανοιχτόχρωμη είναι η επιδερμίδα σας, τόσο πιο ευαίσθητη προς την ηλιακή ακτινοβολία. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες προστατεύονται επαρκώς με ένα SPF 20, ενώ οι πιο ανοιχτές χρειάζονται υψηλότερο δείκτη που φτάνει μέχρι και 50 ώστε να προστατευτούν πιο αποτελεσματικά.
- Επιλέξτε το αντηλιακό σας με βάση άλλα πάσχοντα προβλήματα:
Όπως για παράδειγμα η ακμή ή οι πανάδες. Οι πανάδες σας μπορούν να εξαλειφθούν ή να μην ενισχυθούν, με τη βοήθεια ειδικής σύνθεσης για πανάδες και SPF τουλάχιστον 30 με φυσικά φίλτρα, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου. Αναλόγως για το δέρμα με τάση ακμής, πρέπει να επιλέξετε αντίστοιχα μια αντηλιακή κρέμα που ενδείκνυται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, με σμηγματορρυθμιστική δράση, έτσι ώστε να μην προκαλεί έξτρα λιπαρότητα και να μην φράζει τους πόρους σας.
- Δώστε προσοχή και σε άλλα μέρη του σώματος πέρα από το πρόσωπο και τα άκρα:
Τα μαλλιά, τα χείλη, η μύτη, τα αυτιά. Μπορεί τώρα που το διαβάζετε να γελάτε αλλά όλα τα σημεία του σώματός μας είναι σημαντικά και χρειάζονται τη δική σας προστασία και φροντίδα -ειδικά η μύτη που προεξέχει. Προφυλάξτε τα με αντηλιακά προϊόντα ειδικά γι’ αυτές τις περιοχές, προσφέροντας συμπληρωματική κυτταρική προστασία στην επιδερμίδα σας και γλιτώνοντας το κάψιμο, το ξεφλούδισμα και τον ερεθισμό τους.
Παραδείγματος χάριν, τα μαλλιά μπορείτε να τα προστατεύσετε φορώντας καπέλα και μαντήλια, αλλά και με ειδικά αντιηλιακά μαλλιών σε διάφορες μορφές, π.χ. spray, lotion, κρέμες, μάσκες, τα οποία τα ενυδατώνουν και τα προφυλάσσουν από την ηλιακή ακτινοβολία. Αντίστοιχα, τα χείλη περιέχουν ελάχιστη μελανίνη με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη άμυνα στον ήλιο. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά προϊόντα -σε μορφή stick- τα οποία προλαμβάνουν την ξηρότητα και τις πανάδες στα χείλη.
Αν χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας σε καθημερινή βάση και θα προστατευτείτε από τις βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας, η ηλικία σας δεν θα σας προδώσει ποτέ και φυσικά θα γίνετε ένα καλό πρότυπο για τα παιδιά σας. Μην το αμελείτε λοιπόν!