Καλοκαίρι 2019: Πώς να αντιμετωπίσετε τα τσιμπήματα
Κουνούπια, μέλισσες, σφήκες, τσούχτρες, φίδια. Οι εχθροί των καλοκαιρινών μας διακοπών.
Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να χαλάσει τις διακοπές μας -πέρα από την θερμοπληξία, τα έξοδα, τη γκρίνια κλπ- είναι τα τσιμπήματα από τους αιώνιους εχθρούς του καλοκαιριού: τα έντομα!
Εκεί που είσαι αραχτός σε μια παραλία και πίνεις τον καφέ σου, τσουπ μια μέλισσα. Μόλις σε πάρει ο ύπνος και αρχίσεις να βλέπεις το πρώτο σου όνειρο, τσουπ το κουνούπι να ζουζουνίζει μέσα στο αυτί σου. Εκεί που περπατάς μέσα στο δάσος σε αναζήτηση του τέλειου μέρους για να στήσεις τη σκηνή του κάμπινγκ, τσουπ ένα φίδι. Μόλις επιτέλους σταματήσει το παιδί σου να κλαίει -επειδή δεν το αφήνεις να κολυμπήσει γιατί δεν έχουν περάσει ακόμα 3 ώρες αφού έφαγε- και παίζει με τα κουβαδάκια του στα ρηχά, τσουπ φωνάζει μαμά γιατί τον τσίμπησε τσούχτρα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Τόσα πολλά παραδείγματα, για τόσες πολλές εκνευριστικές καταστάσεις που ζούμε το καλοκαίρι εξαιτίας εντόμων και φιδιών. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αντισταθούμε και να λάβουμε τα μέτρα μας.
Κουνούπια:
Τα τσιμπήματα των κουνουπιών συνήθως είναι αθώα -εκτός από σπάνιες περιπτώσεις που μπορούν να μεταδώσουν μια ασθένεια όπως ο ιός του Δ. Νείλου- αλλά εκνευριστικά γιατί πρήζεσαι τοπικά και σε πιάνει αυτός ο κνησμός που θες να βγάλεις την πέτσα σου. Δεν θα μιλήσω για το σημάδι που αφήνουν για μέρες.
Ευτυχώς, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι απλοί: αντισταμινικές και κορτιζονούχες κρέμες ή οπως έκαναν οι παλιοί ξίδι στην "μολυσμένη" περιοχή.
Η πρόληψη είναι και αυτή μέρος της καλοκαιρινής μας ρουτίνας (αλοιφές τύπου αουτάν, φιδάκια στα μπαλκόνια και τις αυλές, ταμπλέτες στα δωμάτια, κεριά αντικουνουπικά).
Υπάρχουν όμως και άλλα "έξυπνα" tips:
- Αποφυγή περιοχών με στάσιμα νερά.
- Πότισμα τις πρωινές ώρες, διότι το απόγευμα-βράδυ είναι οι ώρες που τα κουνούπια έχουν αυξημένη δραστηριότητα.
- Κούρεμα σε θάμνους και γρασίδι.
- Αντικατάσταση φώτων στο σπίτι με λαμπτήρες κίτρινου χρώματος.
- Γλάστρες με βασιλικό ή ευκάλυπτο, διότι είναι από μόνα τους φυσικά εντομοαπωθητικά.
Μέλισσες-Σφήκες:
Το τσίμπημα των δύο εντόμων δεν είναι πάντα «θανατηφόρο». Μόλις ακούσουμε για ένα τέτοιο τσίμπημα μας πιάνει πανικός και δρούμε χωρίς λογική. Το πρώτο βήμα λοιπόν μόλις μας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα είναι να μην πανικοβληθούμε και να ηρεμήσουμε.
Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο και τα συμπτώματα είναι τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο, πόνος, φαγούρα. Συμπτώματα που δημιουργούνται ως αντίδραση του οργανισμού μας στο δηλητήριο που εισέρχεται από το κεντρί τους στο σώμα μας. Ο πόνος συνήθως διαρκεί ένα 24ωρο.
Μόλις καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα από τα δύο έντομα, κοιτάμε αν υπάρχει ακόμα το κεντρί και αν υπάρχει το βγάζουμε με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή κάποιο τσιμπιδάκι φρυδιών. Αμέσως μετά βάζουμε στην περιοχή πάγο ή μια κρύα κομπρέσα.
Παράλληλα, οι κρέμες κορτιζόνης, τα αντιισταμινικά και τα παυσίπονα θα σας βοηθήσουν στον έντονο πόνο, στη φαγούρα και το οίδημα που ακολουθεί μετά το τσίμπημα.
Προσοχή! Σε περίπτωση που κάποιος νιώσει έντονη δυσφορία ή αδυναμία μετά από ένα τέτοιο τσίμπημα ή παρατηρήσει να πρήζεται στο πρόσωπο ή στο λαιμό, πρέπει να πάει άμεσα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες!
Τώρα, αν κάποιος είναι αλλεργικός πρέπει πάλι με ηρεμία να έχει μαζί του και να πάρει τα χορηγούμενα από το γιατρό του φάρμακα, ή να γνωρίζει πως να κάνει μόνος του μια ένεση αδρεναλίνης -την οποία πάντα πρέπει να έχει μαζί του. Αν δεν γνωρίζει καλό θα είναι να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για χορήγηση ένεσης κορτιζόνης ή οτιδήποτε άλλο θεωρηθεί κατάλληλο.
Μέδουσες-Τσούχτρες:
Στις ελληνικές θάλασσες συνήθως τον Αύγουστο συναντάμε συχνά τσούχτρες. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε τι να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει. Το τσίμπημα από τσούχτρα ναι μεν είναι επίπονο αλλά δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα, εκτός αν μιλάμε για αλλεργικό άτομο.
Αρχικά ξεπλένετε την περιοχή με θαλασσινό νερό -όχι γλυκό!- και κοιτάμε να δούμε αν έχουν μείνει υπολείμματα από τα πλοκάμια της πάνω σας. Εαν υπάρχουν, τότε πολύ προσεκτικά, όχι με γυμνά χέρια!, τα αφαιρούμε με μια πιστωτική κάρτα ή κάτι αντίστοιχο ή με μια πετσέτα ή φορώντας γάντια. Άλλη λύση είναι να ρίξουμε στο σημείο ένα παχύ στρώμα άμμου και να τρίψουμε απαλά την περιοχή.
Το τσίμπημα της τσούχτρας προκαλεί κοκκινίλα με ή χωρίς πρήξιμο, που συνδυάζεται με τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει μελάγχρωση στο δέρμα και το σκούρο αυτό σημάδι να παραμείνει για αρκετό καιρό. Αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της τοξικής ουσίας που απελευθερώνεται στο δέρμα σας από τα πλοκάμια της τσούχτρας κατά το τσίμπημα.
Αμμωνία, κρέμες κορτιζόνης, τα αντιισταμινικά και οι κομπρέσες με ξιδόνερο είναι μερικά πράγματα που μπορούν να σας μειώσουν τον ερεθισμό και το κάψιμο. Αυτό που συμβουλεύουμε όμως είναι μια ιατρική παρακολούθηση.
Φίδια:
Το καλό είναι πως δεν έχουμε πολλά δηλητηριώδη φίδια στην Ελλάδα, πέρα από την Οχιά.
Επειδή όμως είμαστε μια χώρα με πλούσια βλάστηση πάντα θα καραδοκεί στην εξοχή ένα φίδι. Σε περίπτωση που σταθείτε τόσο άτυχοι και σας δαγκώσει φίδι, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο πλησιέστερο κέντρο υγείας ή νοσοκομείο. Εκεί έχουν τις κατάλληλες θεραπείες όπως αντιοφικοί οροί, αντιτετανικός ορός και αντιβίωση. Μια καλή συμβουλή μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο ή να έρθει το Πρώτον Βοηθειών είναι να δέσετε ένα κομμάτι πανί πάνω από το σημείο του τσιμπήματος -όχι πολύ σφιχτά- ώστε να καθυστερήσετε την εξάπλωση του δηλητηρίου.
Το ρούφηγμα του δηλητηρίου, η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του μέρους του δέρματος που έχει δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου, είναι δραστηριότητες που δεν συνιστούνται σήμερα. Αυτό γιατί μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα όπως η είσοδος μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία του αίματος σας.