Άλιμος: το έγχρωμο Μαϊάμι
Παραλίες, μπιτς-μπαρ, πάρκα, λόφοι και θάλασσα, ο Άλιμος είναι καλύτερος από το Μαϊάμι, εκτός που δεν έχει εγκληματικότητα και καρχαρίες.
Ο Άλιμος βρίσκεται σε μεγάλη ακμή τα τελευταία χρόνια. Το παραλιακό του μέρος, πλέον, ανταγωνίζεται σε επισκεψιμότητα εκείνο της Γλυφάδας καθώς όλο και περισσότερος κόσμος φροντίζει να επισκέπτεται την περιοχή. Υπάρχει ανάπτυξη στις γειτονιές της και αποτελεί, πλέον, μία από τις πιο ακριβές περιοχές για να κατοικεί κάποιος στην Αττική. Τα κέντρα διασκέδασης όλο και αυξάνονται, όπως και τα εστιατόρια. Στο Nalu και στο Bolivar συχνάζει η νεολαία, όπως και στο Bolivar και στη παραλία του.
Είναι ο Δήμος με την πιο ζωηρή πολιτιστική κίνηση από οποιονδήποτε άλλο Δήμο, ίσως του κόσμου. Τα «Τμήματα Πολιτισμού & Αθλητισμού» περιλαμβάνουν «θέατρο, χορό και άσκηση, μουσική και καλλιτεχνικά εργαστήρια», χωρισμένα όλα σε κατηγορίες που δεν βρίσκει κανείς ούτε στη Νέα Υόρκη, πόσο μάλλον στο Μαϊάμι: εκτός από Ελληνικούς Παραδοσιακούς Χορούς και όλα τα στάνταρ ήδη (χορού), ο Δήμος έχει εργαστήρια για Tribal Fusion Bellydance, Bollywood Dance, Salsa, Bachata, Merengue, Reggaeton, Flamenco κι ένα σωρό ακόμα είδη.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στα καλλιτεχνικά εργαστήρια, μαζί με τα στάνταρ Ζωγραφικής, Φωτογραφίας κλπ, υπάρχει τμήμα 3D Animation, Βυζαντινής Αγιογραφίας, Θεάτρου Σκιών και Ψηφιδωτού. Λειτουργούν τέσσερις θεατρικές ομάδες. Επιπλέον ο Δήμος οργανώνει συνέχεια εκθέσεις, ενώ σε μόνιμη βάση εκθέτει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, στους οποίους εκτός από τους υπερ-διάσημους (Τσαρούχη, Φασιανό, Μυταρά, Γύζη, Βασιλείου κ.ά.) συμπεριλαμβάνονται και καινούργιοι, μοντέρνοι/πρωτοποριακοί καλλιτέχνες. Ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης «έχει μανία με την Τέχνη», μου λένε οι ντόπιοι, και φαίνεται: τίποτα δεν είναι άσχετο με το περιβάλλον, και τίποτα δεν είναι μη-καλλιτεχνικό.
Αλλά ο Άλιμος είναι βασικά παραλία, υπέροχα μπιτς-μπαρ στη σειρά, πάνω σε αφράτη αμμουδιά, με γαλάζια θάλασσα: η Ακτή του Ήλιου απλώνεται ατέλειωτη, χρυσαφένια όντως, με τροπική εσάνς. Το Bolivar Beach Bar εκτός από παραλία διαθέτει και μεσογειακή κουζίνα, το Nalu επίσης με καλό φαγητό, δίπλα ακριβώς το Akanthus, που γίνεται τα βράδια night club, το Rubirosa (παλιά Ammos) με την παραδοσιακή καντίνα απέξω. Η Μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας και της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, με 1.000 θέσεις για σκάφη αναψυχής – τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μαρίνα γίνεται πατείς-με-πατώ-σε, με τουρίστες που χτυπιούνται για να νοικιάσουν ιστιοπλοϊκά. Ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Cine Alimos», πάνω στο κύμα, είναι από τους ομορφότερους που έχω πάει με τα παιδιά μου, νομίζεις ότι είσαι έτοιμος να σαλπάρεις. Εκτός που βλέπεις τις ταινίες ακόμα κι όταν κάθεσαι έξω, στα παγκάκια της παραλίας…
Στον Άλιμο παραθέριζαν παλιά οι ευκατάστατοι Αθηναίοι. Το ’68 έγινε «Άλιμος» από «Καλαμάκι», ο Φίνος έστησε εδώ τη Φίνος Φιλμ και τα στούντιο, για να είναι κοντά στο σπίτι του. Δεκάδες ελληνικές ταινίες γυρίστηκαν στα παραλιακά ταβερνάκια και αναψυκτήρια της περιοχής. Που ήταν πολλά, και είναι ακόμα: η Αναψυχή αποτελεί μεγάλο κομμάτι της ζωής στον Άλιμο, αν και ο Πολιτισμός τον καπελώνει όπου να ’ναι
Ο Λόφος είναι αριστούργημα, φροντισμένος, πεντακάθαρος όπως όλη η περιοχή, με θέα και πρασινάδες – παντού στον Άλιμο υπάρχουν πάρκα για περίπατο ή/και με πολύχρωμα «παιχνίδια» για παιδιά, είναι οι «ανάσες» ανάμεσα στα όχι-στριμωγμένα οικοδομικά τετράγωνα. Με λίγα λόγια (ή μάλλον με κάμποσα λόγια) ο Άλιμος είναι ένα τέλειο μέρος που μοιάζει με παραθαλάσσιο πολιτιστικό πάρκο, μπροστά στο οποίο το προαναφερθέν Μαϊάμι θα χλόμιαζε, και θα παραδεχόταν στο τέλος ότι μάλιστα, ο Άλιμος του ρίχνει στα αυτιά…
Πληροφορίες από την Athens Voice
Bolivar beach Bar, Λ. Ποσειδώνος, Α πλαζ Αλίμου, 2109831018
Nalu café, Άλιμος, 2109880990
Akanthus beach bar, Άλιμος
Rubirosa beach bar, Λ. Ποσειδώνος 83Β, 2109855848
Cine Alimos, 2109839882