Πώς η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την όρεξη μας

Τι σχέση μπορεί να έχει η πείνα με τη διάρκεια ή/και την ποιότητα του ύπνου. Τι αναφέρει μία ειδικός.

Πώς η ποιότητα του ύπνου επηρεάζει την όρεξη μας

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι αισθάνεστε έντονη πείνα όταν δεν κοιμάστε καλά το βράδυ; Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, καθώς σχεδόν τέσσερις στους δέκα ενήλικες νιώθουν τουλάχιστον μία φορά τον μήνα υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας, επειδή έχουν έλλειψη ύπνου.

Επιπλέον, ένας στους τρεις αναφέρουν ότι δεν ξεκουράζονται ή δεν κοιμούνται αρκετά κάθε μέρα. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου δεν προκαλεί μόνο κόπωση ή γκρίνια. Μπορεί να προκαλέσει και έντονη πείνα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Ο ύπνος ρυθμίζει πολλές σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η έκκριση των ορμονών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται αυτές που ρυθμίζουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού της», απαντά η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve και διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Όταν ένας άνθρωπος έχει έλλειψη ύπνου, απορρυθμίζονται οι ορμόνες που ελέγχουν την πείνα. Έτσι καταναλώνει περισσότερο φαγητό την επομένη ημέρα. Μάλιστα τείνει να νιώθει λαχτάρα για ανθυγιεινά τρόφιμα, καθώς αυτή εντείνεται όταν είμαστε κουρασμένοι.

Εάν, λοιπόν, ο κακός ύπνος το βράδυ είναι συνηθισμένο φαινόμενο, είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν αρνητικά οι διατροφικές συνήθειες, το σωματικό βάρος και εν τέλει η υγεία του.

Τι μπορείτε να κάνετε

Για να αποφευχθούν όλα αυτά, είναι σημαντικό να καταπολεμηθεί η έλλειψη ύπνου που οδηγεί στην πείνα. Για να βελτιώσετε την ποιότητα ή/και τη διάρκεια του ύπνου σας, είναι σημαντικό να αποκτήσετε κατ’ αρχάς μία ρουτίνα.

Να προσπαθήσετε να μπαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Προσπαθήστε επίσης να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε ημέρα – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Η Dr. Foldvary λέει πως μπορεί επίσης να σας βοηθήσει η αποφυγή του καφέ και άλλων ροφημάτων με καφεΐνη μετά το μεσημέρι. «Η καφεΐνη έχει ευρέως μεταβλητό χρόνο ημίσειας ζωής. Αυτό σημαίνει ότι δεν απεκκρίνεται από τον οργανισμό με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους ανθρώπους», εξηγεί. «Έτσι μπορεί να παραμένει στο κεντρικό νευρικό σύστημα πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζουμε».

Πολλοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις επιδράσεις της. Γι’ αυτό τον λόγο διαταράσσεται ο ύπνος τους εάν πιουν ή φάνε την ουσία μετά τις 12 ή τις 2 το μεσημέρι. Κάποιοι, δε, επηρεάζονται ακόμα και από λίγη σοκολάτα. Άλλες πηγές καφεΐνης είναι τα αναψυκτικά τύπου κόλα, τα ενεργειακά ποτά, ακόμα και το τσάι.

Αν παρά αυτά τα μέτρα εξακολουθείτε να μην κοιμάστε καλά και να νιώθετε έντονη πείνα, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ιατρό ύπνου, συνιστά η Dr. Foldvary. Εκείνος θα ελέγξει, μεταξύ άλλων, και αν πάσχετε από κάποια διαταραχή ύπνου που σας εμποδίζει να κοιμηθείτε καλά.

Πηγή: iatropedia.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110