Ταχίνι: 8+1 οφέλη για την υγεία που πρέπει να γνωρίζετε
Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται με πρώτη ύλη το σουσάμι, με μεγάλη θρεπτική αξία και πολλά διατροφικά οφέλη, όπως αντικαρκινικές επιδράσεις, αντιφλεγμονώδεις ενώσεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες, μεταξύ πολλών άλλων.

Το ταχίνι είναι μια πάστα που παρασκευάζεται από καβουρδισμένους, αλεσμένους σπόρους σουσαμιού. Αποτελεί βασικό συστατικό του χούμους, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά πιάτα σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στη μεσογειακή και ασιατική κουζίνα.
Εκτός από τις μαγειρικές του χρήσεις, το ταχίνι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
Ολυμπιακός: Η... αφύπνιση του Εβάν Φουρνιέ!
1. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε υγιεινά λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, μόλις 1 κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) παρέχει περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ορισμένα θρεπτικά συστατικά.
Μία κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχίνι περιέχει τα εξής:
Θερμίδες: 90 θερμίδες
Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Λιπαρά: 8 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Θειαμίνη: 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Βιταμίνη Β6: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Φώσφορος: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Μαγγάνιο: 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης
Το ταχίνι είναι εξαιρετική πηγή φωσφόρου και μαγγανίου, τα οποία διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι επίσης πλούσιο σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και βιταμίνη Β6, οι οποίες είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας.
Επιπλέον, περίπου το 50% των λιπαρών στο ταχίνι είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Το ταχίνι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται λιγνάνες, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς ενώσεις. Όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο σώμα σας, μπορούν να βλάψουν τους ιστούς και να συμβάλουν στην ανάπτυξη ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι.
Το ταχίνι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα στη λιγνάνη σησαμίνη, μια ουσία που έχει δείξει πολλά υποσχόμενο αντιοξειδωτικό δυναμικό σε εργαστηριακές μελέτες και σε ζώα. Για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και να προστατεύσει το συκώτι σας από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών.
Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους για να κατανοηθούν πλήρως αυτές οι επιδράσεις.
3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών
Η κατανάλωση σουσαμιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Με τον τρόπο αυτό μπορεί επίσης να μειώσετε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Μια μελέτη σε 50 άτομα με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) σουσάμι καθημερινά είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης, σε σύγκριση με μια ομάδα εικονικού φαρμάκου.
Μια άλλη μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων σε 41 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι αντικατέστησαν μέρος του πρωινού τους με 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, οι δίαιτες πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
4. Μπορεί να έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες
Το ταχίνι και το σουσάμι μπορεί να έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχουν.
Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, το σησαμέλαιο χρησιμοποιείται ως σπιτική θεραπεία για πληγές στα πόδια που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Σε μια μελέτη σχετικά με την αντιβακτηριακή ικανότητα του εκχυλίσματος σησαμιού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό έναντι του 77% των ανθεκτικών στα φάρμακα δειγμάτων βακτηρίων που εξετάστηκαν.
Επιπλέον, μελέτη σε αρουραίους παρατήρησε ότι το σησαμέλαιο βοήθησε στην επούλωση πληγών. Οι ερευνητές το απέδωσαν αυτό στα λίπη και τα αντιοξειδωτικά του ελαίου.
Ωστόσο, πρόκειται για έναν αναπτυσσόμενο τομέα έρευνας και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
5. Περιέχει ενώσεις με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Ορισμένες ενώσεις στο ταχίνι είναι ιδιαίτερα αντιφλεγμονώδεις.
Αν και η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή είναι μια υγιής και φυσιολογική αντίδραση σε τραυματισμό, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να βλάψει την υγεία σας.
Μελέτες σε ζώα έχουν ανακαλύψει ότι η σησαμίνη και άλλα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορούν να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και τον πόνο που σχετίζονται με τραυματισμούς, πνευμονοπάθειες και ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η σησαμίνη έχει επίσης μελετηθεί σε ζώα ως πιθανή θεραπεία για το άσθμα, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των αεραγωγών.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι περισσότερες από αυτές τις έρευνες έχουν διεξαχθεί σε ζώα με τη χρήση συμπυκνωμένων αντιοξειδωτικών από σουσάμι – όχι με το ίδιο το ταχίνι.
Το ταχίνι περιέχει αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά σε πολύ μικρότερες ποσότητες. Επιπλέον, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοήσουμε πλήρως πώς το σουσάμι επηρεάζει τη φλεγμονή στους ανθρώπους.
6. Μπορεί να ενισχύσει το κεντρικό νευρικό σας σύστημα
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.
Σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά του σουσαμιού προστατεύουν τα ανθρώπινα εγκεφαλικά και νευρικά κύτταρα από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
Τα αντιοξειδωτικά του σησαμιού μπορούν να διασχίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εγκαταλείψουν την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσουν άμεσα τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Μια μελέτη σε ζώα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του σχηματισμού πλακών βήτα αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, που είναι χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού μετριάζουν τις βλαβερές συνέπειες της τοξικότητας του αλουμινίου στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, αυτή είναι μια πρώιμη έρευνα σε απομονωμένα αντιοξειδωτικά σουσάμι – όχι σε ολόκληρο σουσάμι ή ταχίνι. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους πριν από την εξαγωγή συμπερασμάτων.
7. Μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση
Το σουσάμι ερευνάται επίσης για τη πιθανή αντικαρκινική του δράση.
Μελέτες σε εργαστήριο έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του σουσαμιού προάγουν τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του ήπατος και του μαστού.
Η σησαμίνη και η σησαμόλη -τα δύο κύρια αντιοξειδωτικά στους σπόρους σησαμιού- έχουν μελετηθεί εκτενώς για τις αντικαρκινικές τους δυνατότητες.
Και τα δύο μπορούν να προωθήσουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων και να επιβραδύνουν το ρυθμό ανάπτυξης του όγκου. Επιπλέον, πιστεύεται ότι προστατεύουν το σώμα σας από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Αν και οι υπάρχουσες έρευνες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα είναι ελπιδοφόρες, χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.
8. Βοηθά στην προστασία της λειτουργίας του ήπατος και των νεφρών
Το ταχίνι περιέχει ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του ήπατος και των νεφρών σας από βλάβες. Αυτά τα όργανα είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα σας.
Μελέτη σε 46 άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν σησαμέλαιο για 90 ημέρες είχαν βελτιωμένη νεφρική και ηπατική λειτουργία, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου.
Επιπλέον, μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα παρατήρησε ότι το εκχύλισμα σπόρων σησαμιού προστάτευσε τα ηπατικά κύτταρα αρουραίων από ένα τοξικό μέταλλο που ονομάζεται βανάδιο.
Επιπλέον, μια μελέτη σε τρωκτικά διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σουσάμι προήγαγε την καλύτερη λειτουργία του ήπατος. Αυξήθηκε η καύση λίπους και μειώθηκε η παραγωγή λίπους στο ήπαρ, μειώνοντας έτσι δυνητικά τον κίνδυνο λιπώδους ηπατικής νόσου.
Ενώ το ταχίνι παρέχει ορισμένες από αυτές τις ευεργετικές ενώσεις, περιέχει μικρότερες ποσότητες από αυτές που βρέθηκαν στα εκχυλίσματα και τα έλαια σησαμιού που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις μελέτες.
9. Είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας
Το ταχίνι είναι εύκολο να το προσθέσετε στη διατροφή σας. Μπορείτε να το αγοράσετε στο διαδίκτυο και στα περισσότερα παντοπωλεία.
Είναι γνωστό ως συστατικό στο χούμους, αλλά αποτελεί επίσης εξαιρετικό επάλειμμα από μόνο του ή ντιπ για πίτες/πιτάκια, κρέας και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να το προσθέσετε σε ντιπ, σάλτσες σαλάτας και ψητά.
Πηγή: iatropedia.gr