Προσοχή στη γρήγορη απώλεια βάρους! Δεν είναι παίξε-γέλασε
Οι κίνδυνοι όταν τα κιλά χάνονται γρήγορα και η σημασία μιας δίαιτας που δεν εξαντλεί τον οργανισμό
Η κοινωνία της αφθονίας και της υπερκατανάλωσης είχε, ως αναμενόταν, σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την γενικότερη εικόνα του ανθρώπου. Η παχυσαρκία σήμερα ως ανθυγιεινός αλλά και αντιαισθητικός παράγοντας απασχολεί ουκ ολίγους ανθρώπους που πασχίζουν άλλοτε συστηματικά και άλλοτε σπασμωδικά να απαλλαγούν από το περιττό βάρος. Οι περισσότεροι οραματίζονται μια γρήγορη απώλεια κιλών, μια προοπτική που σηκώνει πολλή συζήτηση.
Η γρήγορη απώλεια βάρους όσο θεαματική και δελεαστική και αν είναι δημιουργεί σωματικές διαταραχές. Ένας από τους πιο πιθανούς και σοβαρούς κινδύνους είναι η χολολιθίαση, που κάνει την εμφάνιση της στο 12% έως 25% των ατόμων που χάνουν μεγάλες ποσότητες βάρους για αρκετούς μήνες. Πιο ήπια και αναστρέψιμη βλάβη φαίνεται να είναι η αφυδάτωση, η οποία μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση άφθονων υγρών. Ο υποσιτισμός αποτελεί μια άλλη δυσάρεστη παράμετρο που προκαλείται συνήθως από τη μη επαρκή κατανάλωση πρωτεΐνης για εβδομάδες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά υπάρχει πάντα πιθανότητα ανισορροπίας στους ηλεκτρολύτες, η οποία σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.
Στις παρενέργειες της ταχείας απώλειας βάρους θα πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε πονοκέφαλους, ευερεθιστότητα, κούραση, ζάλη, δυσκοιλιότητα, διαταραχές εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες, απώλεια μαλλιών, απώλεια μυών. Οι κίνδυνοι της γρήγορης απώλειας βάρους αυξάνονται ανάλογα με το χρόνο που αφιερώνεται στη δίαιτα ενώ δεν προάγουν την ευζωία και την καλή διάθεση, το αντίθετο, κουράζουν και πολλές φορές εξαντλούν τον οργανισμό. Η εφαρμογή μιας δίαιτας χωρίς πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα πρέπει να αποφεύγεται. Η ορθή επιλογή είναι εκείνη που δεν δοκιμάζει τα όρια του οργανισμού, άλλωστε τα κιλά είναι απλά ένα νούμερο.