Κρασί, καφές και τσιγάρο: φίλοι ή εχθροί της αρθρίτιδας;
Η κατανάλωση αλκοόλ και καφέ αλλά και το κάπνισμα συνδέονται με την αρθρίτιδα
Κόκκινο κρασί στην αρθρίτιδα
Είναι αλήθεια ότι το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ έχει τα αρνητικά της. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος που παίζει το αλκοόλ στην αρθρίτιδα. Η κατανάλωση αλκοόλ μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερο ίσως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας αφού μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην ουρική αρθρίτιδα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα ίσως είναι καλύτερο να περιοριστεί η κατανάλωση αλκοόλ καθώς μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της.
Ολυμπιακός: Αυτό που λείπει από τον Ελ Κααμπί
Απαγορεύεται ο καφές;
Σύμφωνα με το Ίδρυμα για την Αρθρίτιδα (Arthritis Foundation AF), δεν είναι σαφές εάν ο καφές είναι καλός για άτομα με αρθρίτιδα ή όχι. Από τη μία πλευρά, περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Για όσους ο καφές είναι και θα συνεχίσει να είναι απόλαυση είναι καλύτερα να μην ξεπερνά τα 1-2 φλιτζάνια την ημέρα. Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται ο καφές (ακόμα και ντεκαφεϊνέ) πριν από τον ύπνο, να αποφεύγεται επίσης η προσθήκη ζάχαρης, σιροπιού ή κρέμας στον καφέ.
Κάπνισμα,σωματικό βάρος, άσκηση
Μια ισορροπημένη διατροφή που παρέχει μια σειρά από αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανότατα ωφέλιμη για οποιονδήποτε με αρθρίτιδα. Αυτό σημαίνει εστίαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιεινά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Η Μεσογειακή διατροφή περιγράφεται ως η καταλληλότερη. Λάβετε υπόψη ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το επίπεδο δραστηριότητας, το σωματικό βάρος και το κάπνισμα είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της αρθρίτιδας.