Προβιοτικά: Οι άγνωστοι στρατιώτες στη μάχη για καλή διάθεση και πνευματική διαύγεια
Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας
Τα προβιοτικά μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μπορούν επίσης να ενισχύσουν έμμεσα τον εγκέφαλο.
Το έντερο έχει ονομαστεί «δεύτερος εγκέφαλος» επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η έρευνα δείχνει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται, σε μια συνεργασία που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Η κύρια σύνδεση πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο.
Τί σχέση έχουν όμως, τα προβιοτικά με τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου; Ορισμένες έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας και στη μείωση του στρες και του άγχους. Όταν ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται πρόβλημα, στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο έντερο, γι' αυτό και τα αγχωτικά γεγονότα μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, οι εξάρσεις γαστρεντερικών προβλημάτων όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn ή η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.
Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των προβιοτικών στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου, καθώς αυτή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη. Παρόλα αυτά τα προβιοτικά μπορεί όχι μόνο να υποστηρίξουν ένα πιο υγιές έντερο, αλλά και έναν πιο υγιή εγκέφαλο.