Τι γίνεται όταν τα κιλά επιστρέφουν μετά τη δίαιτα;
Γιατί οι άνθρωποι ανακτούν το σωματικό βάρος που έχασαν ύστερα από μια εξαντλητική δίαιτα;
Το πραγματικό ποσοστό των ατόμων που ανακτούν το χαμένο βάρος μετά τη δίαιτα δεν είναι γνωστό. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι χάνουν κατά μέσο όρο 5-9% του αρχικού σωματικού τους βάρους μέσα στους πρώτους έξι μήνες αλλά, ύστερα από χρόνια, διατηρούν μια μέση απώλεια βάρους περίπου 3%, μόνο.
Η εμπειρία του αδυνατίσματος ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο, οι περισσότερες έρευνες ωστόσο υποστηρίζουν την ιδέα ότι η διατήρηση της απώλειας βάρους είναι δύσκολη, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια.
Οι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ανακτούν βάρος μετά τη δίαιτα συνδέονται με το είδος της δίαιτας, τη διάρκεια ενώ σημαντικό είναι αν αναπτύχθηκαν και διατηρήθηκαν βιώσιμες συνήθειες.
Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάκτηση βάρους είναι η αίσθηση ελευθερίας που μπορεί να νιώσει κανείς μετά τη διακοπή μιας περιοριστικής δίαιτας. Κατά την ολοκλήρωση της συχνά επίπονης αυτής διαδικασίας ένα άτομο μπορεί να το παρακάνει με «απαγορευμένες» τροφές, ως ένα είδος εορτασμού και να δυσκολευτεί να σταματήσει.
Αν αυτή η συμπεριφορά επαναλαμβάνεται σε βαθμό που γίνεται συνήθεια, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το βάρος θα επιστρέψει. Επιπλέον, πολλές δίαιτες αποτυγχάνουν να διδάξουν υγιεινές, βιώσιμες συνήθειες όπως η προετοιμασία θρεπτικών γευμάτων και η εφαρμογή προσεκτικής διατροφής. Έτσι, μόλις ολοκληρώσουν τη δίαιτά τους, επιστρέφουν σε προηγούμενες συνήθειες που οδήγησαν στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους.
Σημαντικό είναι και το σύστημα υποστήριξης ( οικογένεια, επαγγελματίας υγείας, προπονητής, υποστηρικτικοί φίλοι) που διαθέτει το κάθε άτομο. Εάν αυτό δεν είναι επαρκές για να το ενθαρρύνει να συνεχίσει τις υγιείς συνήθειές του, το κίνητρό του μπορεί να μειωθεί.
Συνολικά, οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν να προετοιμάσουν τα άτομα για τη ζωή μετά τη δίαιτα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους συνήθως δεν συνιστώνται δίαιτες εξπρές.
Η συνεργασία με τον επαγγελματία υγείας πρέπει και οφείλει, να προσανατολίζεται στην υιοθέτηση συνήθειων που ταιριάζουν στο άτομο, τοποθετούνται σε ρεαλιστική βάση και βελτιώνουν την ζωή του τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.