Τελικά ο κουρκουμάς ωφελεί την υγεία;
Ο συγγενής της πιπερόριζας (ginger) με το έντονο κίτρινο χρώμα, o κουρκουμάς, είναι ένα μπαχαρικό γνωστό στην Ινδική και Ασιατική κουζίνα.
Τα τελευταία χρόνια ο κουρκουμάς αναφέρεται ως υπερτροφή και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής στην αντιμετώπιση του καρκίνου και την ανακούφιση από την κατάθλιψη.
Είναι όμως έτσι;
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η πιο γνωστή από τις χημικές ενώσεις που περιέχει ο κουρκουμάς και έχει μελετηθεί για την επίδραση της στην καλή υγεία, είναι η κουρκουμίνη.
Η κουρκουμίνη βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. Διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γι' αυτό μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Η παρουσία της ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην αντιμετώπιση ιών όπως του έρπητα και της γρίπης.
Έχετε κατά νου ότι ο κουρκουμάς περιέχει μόνο 3% κουρκουμίνη, την οποία το σώμα δεν την απορροφά καλά. Έτσι η περιστασιακή κατανάλωση τσαγιού με κουρκουμά δεν βοηθά στις παθήσεις που αναφέραμε. Μπορείτε να αυξήσετε την απορρόφηση κουρκουμίνης αν τον συνδυάσετε με μαύρο πιπέρι.
Η μελέτη της αντικαρκινικής δράσης του κουρκουμά στο εργαστήριο έδειξε τη μείωση της αύξησης των καρκινικών κυττάρων, την ενίσχυση της αποτοξίνωσης και την καλύτερη λειτουργία των ενζύμων. Αυτό που δεν αποσαφηνίζουν αυτές οι μελέτες είναι αν όλα αυτά ισχύουν και στον άνθρωπο. Επιπλέον, υπάρχει η περίπτωση ο κουρκουμάς να επεμβαίνει στα φάρμακα της χημειοθεραπείας.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach