Στη Σκλήρυνση κατά πλάκας, τι να προσέξω στη διατροφή;
Οι διατροφικές οδηγίες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας είναι παρόμοιες με εκείνες για μια ισορροπημένη διατροφή που προάγει την υγεία.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.
Οι διατροφικές οδηγίες για τη σκλήρυνση στοχεύουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Δίνεται κυρίως έμφαση στην κατανάλωση φυτικών τροφών και δημητριακών για να επιτευχθεί επάρκεια φυτικών ινών, βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και υγρών που βοηθούν την αντιμετώπιση συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας, κούρασης και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ιδανικά, η διατροφή πρέπει να είναι:
- πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή, και πλούσια σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία που αντιμετωπίζουν την κόπωση και προάγουν την ευεξία
- υψηλή σε φυτικές ίνες για την καλή κίνηση του εντέρου και
- επαρκή σε ασβέστιο και βιταμίνη D για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
Τι να επιλέξετε;
Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή περιλαμβάνει τις παρακάτω τροφές:
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ειδικά αυτά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C.
- Δημητριακά: βρόμη, ρύζι και κινόα.
- Ξηρούς καρπούς και σπόρους: κυρίως λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, φιστίκια και αμύγδαλα.
- Ψάρι: κυρίως τα λιπαρά ψάρια όπως σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες, ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε ω3, βιταμίνη D και σε ασβέστιο που διατηρούν την καλή υγεία των οστών.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: κυρίως από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα ή γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών από το κόκκινο κρέας και γάλα αγελάδας πρέπει να είναι μέτρια έως χαμηλή και σε συνδυασμό πάντα με φρέσκα λαχανικά.
- Λιπαρές ύλες: Ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, αβοκάντο, έλαιο καρύδας επιτρέπονται και επιβάλλονται.
- Τροφές με προβιοτική δράση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, το κίμτσι ενισχύουν τη χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
Η φυτική διατροφή είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ενώσεις που καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύουν τα κύτταρα και μειώνουν τη φλεγμονή.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διατροφολόγος-Nutrition Coach