Μεγάλη Βρετανία: Εντοπισμός καρδιοπαθειών με τεχνητή νοημοσύνη

To NHS (εθνικό σύστημα υγείας) στη Μεγάλη Βρετανία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για την περίθαλψη ασθενών με κίνδυνο καρδιακής προσβολής, χρόνια πριν συμβεί κάτι τέτοιο.

Μεγάλη Βρετανία: Εντοπισμός καρδιοπαθειών με τεχνητή νοημοσύνη
Photo Credits: Alexander Sinn από Unsplash

Σύμφωνα με πληροφορίες από το BBC, ερευνητές του Oxford University λένε πως το CaRi-Heart μπορεί να εντοπίζει μικρά προβλήματα που δεν εντοπίζονται από τους κανονικούς ελέγχους, όπως φλεγμονές ή άλλα προβλήματα στα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν αίμα στην καρδιά.

Το συγκεκριμένο εργαλείο διατίθεται ήδη σε 15 νοσοκομεία ανά τη χώρα, και το ΝHS ελπίζει πως μέχρι και 350.000 ασθενείς θα μπορούσαν να επωφεληθούν κάθε χρόνο.

Περίπου τρεις στους τέσσερις ασθενείς που κάνουν αξονική τομογραφία μετά από πόνους στο στήθος αφήνονται να φύγουν χωρίς να διαπιστωθεί πρόβλημα, ωστόσο ένας στους πέντε έχει καρδιακή προσβολή μέσα σε μια δεκαετία.

Όταν οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το CaRi-Heart για να αναλύσουν τις εξετάσεις αυτές, ένας στους τρεις από αυτούς που θεωρούνταν «χαμηλού κινδύνου» προσδιοριζόταν εκ νέου ως «υψηλού κινδύνου».

«Η ομορφιά της τεχνολογίας μας είναι πως όχι μόνο θα σώσει αμέτρητες ζωές, μα είναι απίστευτα απλή» είπε ο Τσιράγκ Σιροντάρια, πρώην ερευνητής του British Heart Foundation, που εργάστηκε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. «Ανάλυση CaRi-Heart μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε τομογραφία, τα νοσοκομεία δεν χρειάζεται να αλλάξουν εξοπλισμό ούτε οι ασθενείς χρειάζονται άλλο τεστ. Ταιριάζει τέλεια με τη ροή εργασίας ενός γιατρού».

Πηγή: naftemporiki.gr