Οι χορτοφάγοι από πού μπορούν να πάρουν πρωτεΐνη;
Η ανησυχία κάθε χορτοφάγου είναι να λαμβάνει τις απαραίτητες πρωτεΐνες και σίδηρο από τη διατροφή του. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας είναι οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που περιέχουν τα απαραίτητα αμινοξέα στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός. Τα αμινοξέα αυτά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει και πρέπει να τα λάβει από τη διατροφή. Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν τα αμινοξέα αυτά στην αναλογία που τα χρειάζεται ο οργανισμός.
Οι αυστηρά χορτοφάγοι θα πρέπει να συνδυάζουν φυτικές τροφές για να αυξήσουν τη θρεπτική αξία των πρωτεϊνών. Τέτοιοι συνδυασμοί είναι φακές+ρύζι, ρεβίθια+ψωμί. Στο χορτοφαγικό διαιτολόγιο, στη θέση του κρέατος βρίσκουμε τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς και συνδυασμούς αυτών. Οι φακές, τα φασόλια, οι γίγαντες, τα ρεβίθια, τα φιστίκια, ο κολοκυθόσπορος, ο ηλιόσπορος, το σησάμι είναι τροφές που περιέχουν συμπληρωματικές πρωτεΐνες και είναι δυνατό να καταναλώνονται μαζί και να αυξάνουν την ποιότητα της πρωτεΐνης του μίγματος.
Ασλανίδη Αναστασία
Κλινική Διαιτολόγος-Nutrition Coach