Πανελλαδικές Εξετάσεις: Συμβουλές από τα φροντιστήρια ΣΠΟΥΔΗ για το μάθημα της Φυσικής
Χρήσιμες συμβουλές από τα φροντιστήρια ΣΠΟΥΔΗ για να αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι με επιτυχία το μάθημα της Φυσικής στις Πανελλαδικές Εξετάσειs
Αγαπητέ μαθητή, Αγαπητή μαθήτρια
Θέλουμε να σου δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσεις με επιτυχία το μάθημα της Φυσικής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις
Διαβάστε Επίσης
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
- Η εξέταση στη Φυσική Προσανατολισμού αποτελείται από τέσσερα θέματα, διαβαθμισμένης δυσκολίας, καθένα από τα οποία έχει βαθμολογική αξία εικοσιπέντε (25) μονάδων σε σύνολο εκατό (100) μονάδων όλου του διαγωνίσματος.
- Για να επιτύχουμε επίδοση που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τους στόχους μας, απαιτείται να είμαστε ψύχραιμοι και με συγκεκριμένη τακτική την ώρα της εξέτασης, ειδικά στη συνολική διαχείριση του χρόνου εξέτασης.
- Αρχίζουμε να γράφουμε από το Θέμα Α, που είναι θέμα που εξετάζει τη γνώση της θεωρίας (ορισμοί, τύποι, μονάδες μεγεθών, φράσεις – κλειδιά). Αποτελείται από τέσσερις (4) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, χωρίς αιτιολόγηση, των πέντε (5) μονάδων η καθεμία και από πέντε(5) ερωτήσεις του τύπου Σωστό - Λάθος που αντιστοιχούν σε μια (1) μονάδα η καθεμία. Για να επιτύχουμε την άριστη επίδοση στο θέμα Α που, ενώ θεωρείται το εύκολο θέμα, στην πράξη μπορεί να αφαιρέσει πολύτιμους βαθμούς αν υποτιμήσουμε τον βαθμό δυσκολίας του, πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά την κάθε ερώτηση, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια στη διατύπωσή της και να απαντήσουμε χωρίς βιασύνη.
- Το Θέμα Β εξετάζει τον βαθμό κατανόησης της θεωρίας και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αποτελείται συνήθως από τρία ερωτήματα, από διαφορετικές περιοχές της εξεταστέας ύλης με τη μορφή ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, στις οποίες απαιτείται αιτιολόγηση. Πολλές φορές ορισμένες από τις ερωτήσεις του θέματος Β είναι μικρές ασκήσεις χωρίς αριθμούς.
Η ανάγκη επαρκούς αιτιολόγησης καθιστά το θέμα Β αρκετά απαιτητικό καθώς γίνεται αιτία απώλειας μονάδων.
- Το Θέμα Γ είναι άσκηση από μια συγκεκριμένη περιοχή της ύλης. Αποτελείται συνήθως από τέσσερα (4) ερωτήματα παραπλήσιας βαθμολογικής αξίας. Στο παρελθόν οι υποψήφιοι, οι οποίοι ήταν καλά προετοιμασμένοι, σε ελάχιστες περιπτώσεις συνάντησαν μεγάλες δυσκολίες στο θέμα Γ. Σε κάθε περίπτωση όμως επιβάλλεται προσοχή για να μη χαθούν μονάδες.
- Το Θέμα Δ είναι συνδυαστικό πρόβλημα. Απαιτεί αυξημένη εμπειρία και συγκεκριμένη στρατηγική επίλυσης καθώς αναφέρεται σε μεγάλο τμήμα της ύλης. Αποτελείται συνήθως από τέσσερα (4) ερωτήματα, σπάνια και από περισσότερα, παραπλήσιας βαθμολογικής αξίας. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη έκταση της εκφώνησης, κάτι που το περιμένουμε καθώς συνήθως περιγράφει ένα φαινόμενο ή ένα πείραμα. Αντίστοιχα μεγάλη είναι και η εκτιμώμενη έκταση της απάντησής μας.
- Γράφουμε στο τετράδιό μας απάντηση σε όλα τα ερωτήματα, ακόμη και σε εκείνα που η τεκμηρίωσή μας δεν είναι ολοκληρωμένη. Να θυμάστε ότι ένα ερώτημα δεν βαθμολογείται μόνο με άριστα ή με μηδέν, αλλά με το πόσο έχουμε προχωρήσει στην επεξεργασία του. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν οι ερωτήσεις στο θέμα Α όπου δεν υπάρχει αιτιολόγηση.
- Σε κάθε ερώτημα συνοδεύουμε την απάντησή μας με το σχήμα, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Επομένως μαζί μας θα έχουμε οπωσδήποτε γεωμετρικά όργανα, διότι δεν είναι εύστοχο να φτιάχνουμε σχήματα με το χέρι.
- Καλό είναι να λύνουμε πρώτα στο πρόχειρό μας τα θέματα με σύντομο τρόπο και μετά να καθαρογράφουμε τις απαντήσεις μας για να αποφύγουμε την κακή εικόνα στο γραπτό μας. Δεν πρέπει να γίνει όμως κατάχρηση του προχείρου γιατί υπάρχει ζήτημα χρόνου. ‘’Ουδείς προλαβαίνει να γράψει 2 φορές το διαγώνισμα, μια στο Πρόχειρο και μια στο Καλό’’
- Πριν ολοκληρώσουμε το γραπτό μας ελέγχουμε ότι περάσαμε στο Καλό όλα όσα είχαμε λύσει στο Πρόχειρο
- Στον τελικό μας έλεγχο αντιστοιχίζουμε όλα τα Θέματα και τα επιμέρους ερωτήματα με τις δικές μας απαντήσεις ώστε να μην υπάρξει ερώτημα των Εξετάσεων που ξεχάσαμε να το απαντήσουμε.
Ελπίζουμε όλα τα παραπάνω να σου φανούν χρήσιμα στη διάρκεια των Εξετάσεων!!!
Σου ευχόμαστε ολόψυχα
Καλή επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις!