Cosco: Το ΣτΕ ενέκρινε κατασκευή ναυπηγείου - Τι σημαίνει η απόφαση για τον ΟΛΠ - Οι αντιδράσεις
Η Cosco στην παρούσα φάση δεν θέλει να κατασκευάσει ναυπηγείο, σκοπός της είναι η κατασκευή τέταρτου προβλήτα
Νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το ενδεχόμενο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς να ιδρύσει ναυπηγική επιχείρηση, με σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε. Εάν και όταν τελικά ο –υπό τον έλεγχο της Cosco Shipping– ΟΛΠ προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, όμως, θα βρει τον δρόμο ανοιχτό με βάση την εν λόγω απόφαση.
Χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αντιδράσουν υφιστάμενες ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις στο Πέραμα. Άλλωστε, κατά του ΟΛΠ στο ΣτΕ για την εν λόγω υπόθεση είχαν παρέμβει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η Ένωση Βιοτεχνών Εργοδοτών Μηχανουργών Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ναυπηγείων και Εργοδοτών Ναυπηγών Περάματος και διάφορες ανώνυμες εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Εξάλλου, χθες Τετάρτη έγινε και σχετική παράσταση εκπροσώπων των παραπάνω σωματείων στη διοίκηση, κατά την οποία διατυπώθηκαν οι έντονες διαφωνίες με μια τέτοια προοπτική.
Για σήμερα Πέμπτη, μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΛΠ διαβεβαίωσε πως δεν είναι στις προθέσεις της να κατασκευάσει ναυπηγείο. Κύκλοι της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν θα εκδηλωθεί σε καμία περίπτωση στην παρούσα φάση, καθώς η κινεζική πλευρά έχει καταθέσει πρόταση για την έγκριση επένδυσης ανάπτυξης ενός τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, που αναμένεται να χωροθετηθεί σε σημείο που προοριζόταν για τη ναυπηγική δραστηριότητα και το οποίο ούτως ή άλλως προκαλεί ένταση στη σχέση με τους ναυπηγοεπισκευαστικούς φορείς της Περιφέρειας. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα έγκρισης ναυπηγείου από την Cosco, αφού δεν περιλαμβάνεται στο master plan του λιμανιού.
Σύμφωνα με το ΣτΕ, πάντως, ο ΟΛΠ μπορεί να ιδρύσει ναυπηγείο στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, ακυρώνοντας αποφάσεις της Περιφέρειας του 2018 περί του αντιθέτου. Η επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Αθ. Ράντος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μ. Σωτηροπούλου) έλαβε τη σχετική απόφαση (766/2020). Οι σύμβουλοι Επικρατείας στην απόφαση αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ υπέβαλε αίτημα εγκατάστασης ναυπηγείου ενώπιον της διεύθυνσης Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Αττικής, ως αρμόδιας αρχής.
Ζήτησε να του επιτραπεί η κατασκευή εγκαταστάσεων για «ναυπήγηση και επισκευή πλοίων και σκαφών, συμπεριλαμβανομένων σκαφών αναψυχής και αθλητικών σκαφών, διάλυση πλοίων και σκαφών, κατασκευή, επισκευή και συντήρηση τμημάτων πλοίων και σκαφών», σε υφιστάμενο υπαίθριο χώρο που είχε παραχωρηθεί στον ΟΛΠ από το Δημόσιο. Το αίτημα του ΟΛΠ απορρίφθηκε από την Περιφέρεια με το σκεπτικό ότι η δραστηριότητα κατατάσσεται στην υψηλή όχληση και σύμφωνα με τη νομοθεσία «δεν επιτρέπεται η ίδρυση νέας δραστηριότητας υψηλής όχλησης εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής».
Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας πλέγμα νομοθετικών διατάξεων σχετικά με τις χρήσεις γης στην περιοχή του Περάματος και της Αττικής γενικότερα, έκρινε ότι, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 24 του Συντάγματος, είναι επιτρεπτή η λειτουργία ναυπηγείου στην περιοχή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης του Περάματος και απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου.
Πηγή: kathimerini.gr