Όλα για την Ειρήνη
Ήταν αθλητής. Για 23 χρόνια κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με επίδοση 7,37. Ήταν γιατρός. Το 1953 πήρε την θέση του υφηγητή της Μαιευτικής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν πολιτικός. Το 1961 εξελέγη βουλευτής Πειραιά με την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά).
Στις 27/5 του 1963, ο γιατρός, αθλητής και πολιτικός, Γρηγόρης Λαμπράκης, αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Έχει προηγηθεί η εκδήλωση της 22ης Μαΐου της επιτροπής για την Διεθνή ύφεση και Ειρήνη, στη Θεσσαλονίκη, στην οποία ο Λαμπράκης παραβρέθηκε ως βασικός ομιλητής. Και βέβαια έχει προηγηθεί η επίθεση που δέχτηκε στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Ελ. Βενιζέλου, όταν ο επιβαίνων σε τρίκυκλο Εμμανουηλίδης τον χτύπησε στο κεφάλι με μεταλλικό αντικείμενο, για την ακρίβεια με λοστό. Ο Λαμπράκης ήταν πεζός και μόνος.
Ο Εμμανουηλίδης είχε ως συνένοχο τον Γκοτζαμάνη , τον οδηγό του τρίκυκλου, και όλο τον μηχανισμό του παρακράτους .
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η δολοφονία αυτή έριξε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή, έγινε βιβλίο – το «Ζ» του Βασίλη Βασιλικού- και αργότερα ταινία –ομότιτλη- του Κώστα Γαβρά.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρόλαβε αψηφώντας την σχετική απαγόρευση της αστυνομίας να πραγματοποιήσει την 1η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης, τον Απρίλιο του 1963.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρόλαβε μιλώντας για πυρηνικό αφοπλισμό να δώσει στην Ειρήνη μια ευκαιρία, προτού ο Τζον Λένον γράψει το ομότιτλο τραγούδι, «Give peace a chance»
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης πρόλαβε να περάσει στην ιστορία, ταυτίζοντας αυτά που έγραψε με εκείνα που έζησε:
«Είναι τόσο όμορφο να ζεις για την ειρήνη, είναι τόσο μεγάλο να πεθαίνεις γι’ αυτήν»