Μπορεί ο Τραμπ να βγάλει τον στρατό στους δρόμους κατά των διαδηλωτών;
Για να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις στους δρόμους των πόλεων των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να επικαλεστεί επισήμως τον Νόμο του 1807 περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων.
Υπό την πίεση να αναλάβει δράση, καθώς οι ΗΠΑ εισήλθαν χθες στη δεύτερη εβδομάδα αναταραχών, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του να στείλει τον στρατό στις πόλεις και στις πολιτείες που θα αρνηθούν να υπακούσουν την εντολή του προς τους δημάρχους και τους κυβερνήτες να αναπτύξουν «συντριπτικές» δυνάμεις των υπηρεσιών επιβολής της τάξης για να ανακτηθεί η κρατική «κυριαρχία στους δρόμους». Η ανακοίνωσή του μάλλον πυροδότησε νέες αντιδράσεις παρά καταλάγιασε το κύμα οργής. Το ερώτημα είναι μπορεί να το κάνει αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος και πόσο διατεθειμένος είναι πραγματικά να φθάσει στα άκρα;
Οι διαδηλώσεις για τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές. Σε ορισμένες πόλεις ωστόσο, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και βίας εναντίον δημοσιογράφων και διαδηλωτών, οι οποίοι με τη σειρά τους συγκρούστηκαν με τις αρχές. Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Για να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις, ο Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να επικαλεστεί επισήμως τον Νόμο του 1807 περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων.
Βάσει του αμερικανικού Συντάγματος, οι κυβερνήτες έχουν γενικά την εξουσία να διατηρούν την τάξη εντός των συνόρων των πολιτειών τους. Η αρχή αυτή διατυπώνεται σε έναν νόμο (Posse Comitatus Act), ο οποίος γενικά απαγορεύει στον ομοσπονδιακό στρατό να συμμετέχει στην εγχώρια επιβολή του νόμου. Ο νόμος περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων αποτελεί εξαίρεση του Posse Comitatus Act και επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις για να καταστείλει μια εγχώρια εξέγερση που δεν βαπό τις αρχές. Συνεπώς, ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να περάσει από την απειλή στην πράξη χωρίς την έγκριση του κυβερνήτη κάθε πολιτείας.
Έχει στον παρελθόν πραγματοποιηθεί επίκληση του Νόμου περί καταστολής εσωτερικών εξεγέρσεων;
Επίκληση του συγκεκριμένου νόμου έχει πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στην αμερικανική Ιστορία. Από το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960, η χρήση του έχει γίνει «εξαιρετικά σπάνια», σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου. Την τελευταία φορά που ο νόμος τέθηκε σε ισχύ ήταν το 1992, όταν η απαλλαγή των τεσσάρων αστυνομικών στο Λος Άντζελες για τον ξυλοδαρμό του Αφροαμερικανού Ρόντνεϊ Κινγκ πυροδότησε αιματηρές ταραχές.
Οι αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για υπερβολική χρήση βίας. Εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι ο Ρόντνεϊ Κινγκ αντιστάθηκε στη σύλληψη για παραβίαση του ορίου ταχύτητα και πως είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Οι τέσσερις αστυνομικοί χτύπησαν τον Κινγκ με τα κλομπ τους πάνω από πενήντα φορές, τον κλώτσησαν δεκάδες φορές και του επιτέθηκαν με ηλεκτρικό πιστόλι τέιζερ. Ο Κινγκ διακομίστηκε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα. Μετά τη απαλλαγή των αστυνομικών, ακολούθησαν πολυήμερες ταραχές και βίαιες διαδηλώσεις.
Το πόσο διατεθειμένος είναι ο Αμερικανός πρόεδρος να αναπτύξει τον στρατό ή κάνει επίδειξη της εξουσίας του, καθώς φάνηκε ανίκανος να απαλύνει τον συσσωρευμένο πόνο των Αφροαμερικανών για τα περισσότερα από 400 χρόνια δουλείας, φυλετικών διακρίσεων και αστυνομικής βίας, παραμένει ασαφές. Πολιτικοί αναλυτές ωστόσο εκφράζουν τις σοβαρές ανησυχίες τους ότι ο Ντόναλντ Τραμπ παρακινείται περισσότερο από ποτέ από τη λεγόμενη βάση των υποστηρικτών του, η οποία τον ενθαρρύνει να ρίξει λάδι στη φωτιά της φυλετικής διαίρεσης.
Πηγή: naftemporiki.gr