Ελληνοτουρκικός κυβερνοπόλεμος
Οι Τούρκοι χάκερ στόχευσαν σε ΜΜΕ, ελληνικές εταιρείες καθώς και υπηρεσίες του Δημοσίου. Οι Έλληνες χάκερ Anonymous παραβίασαν περίπου 13.000 τουρκικά routers και servers της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ISP Turk Telecom για να ισοπεδώσουν για 12 ώρες το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel 24TV
Όσο αυξάνεται η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τόσο πιο ισχυρά γίνονται και τα χτυπήματα από χάκερ και των δύο χωρών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται όλο και πιο επιτακτικά η ανάγκη για σύσταση κάποιου σώματος προστασίας ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις για τους δημόσιους φορείς και κυρίως για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Σήμερα υπάρχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΗΕ) για τον εντοπισμό και την καταδίωξη των… ηλεκτρονικών εγκληματιών. Δηλαδή, πρέπει να διαπραχθεί κάποιο έγκλημα στον ψηφιακό κόσμο για να υπάρξουν και οι ανάλογες ενέργειες αντιμετώπισής του. Όμως η συγκεκριμένη Διεύθυνση δεν είναι αρμόδια για το χτίσιμο «ασπίδας» ενάντια στις κυβερνοεπιθέσεις. Δεν μπορεί δηλαδή να προλάβει και να σταματήσει το ηλεκτρονικό έγκλημα προτού συμβεί, όπως θα έκανε ένα καλό antivirus, που μόλις εντοπίζει τον ιό τον σταματάει και διατηρεί υγιή τη λειτουργία ενός ψηφιακού συστήματος.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο σώμα ή τμήμα το οποίο να προσφέρει τέτοιου είδους ασφάλεια στους πολίτες του και έτσι μένουν εκτεθειμένα πολλά προσωπικά δεδομένα, που μπορεί να αποβούν επιζήμια για την οικονομική κατάσταση, την ασφάλεια και την προσωπική ζωή του πολίτη.
Οι τουρκικές επιθέσεις
Σε μέσα ενημέρωσης, ελληνικές εταιρείες και σε υπηρεσίες του Δημοσίου φαίνεται να στοχεύει η ομάδα χάκερ της Τουρκίας, αφού το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), την ιστοσελίδα της τοπικής εφημερίδα «Ρεθυμνιώτικα Νέα» και τις ιστοσελίδες των αυτοκινητοβιομηχανιών Suzuki και Honda. Επίσης, «χτύπησαν» και την ιστοσελίδα της Πύλης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού (ΠΑΣΠΕ), μόλις λίγες ημέρες πριν από τη 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Μάλιστα, χρησιμοποίησαν το ίδιο μήνυμα που εμφανιζόταν στις περισσότερες ιστοσελίδες - «θύματα» των επιθέσεων, κάνοντας αναφορά στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν έχουν εκδοθεί στην Τουρκία. Κάλεσαν τη χώρα μας να μην «υποθάλπει εγκληματίες» και απείλησαν: «Ελλάδα, ξεχνάς γρήγορα, ρίξαμε στη θάλασσα τους προγόνους σας, θα το ξανακάνουμε».
Η αντίδραση των Anonymous
Από την πλευρά τους, οι Έλληνες Anonymous σχεδίασαν προσεκτικά την «απάντησή» τους στα χτυπήματα. Για εκείνους δεν είχε σημασία η ποσότητα των επιθέσεων, όσο η ποιότητα. Γι’ αυτό και τα «χτυπήματά» τους δεν έγιναν μέσα σε ένα 24ωρο, αλλά ήταν προϊόν προετοιμασίας ημερών. Αυτό φαίνεται και από το αποτέλεσμα κάθε κυβερνοεπίθεσής τους. Αρχικά, κατάφεραν να παραβιάσουν και να χρησιμοποιήσουν περίπου 13.000 τουρκικά routers και servers της τουρκικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ISP Turk Telecom για να ισοπεδώσουν για 12 ώρες το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Top Channel 24TV.
Μάλιστα, προειδοποίησαν ότι οι επιθέσεις τους θα είναι πιο δυνατές όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη γειτονική χώρα. Εννέα μέρες μετά την επίθεση, οι Anonymous Greece επανήλθαν με μια τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων Τούρκων πιλότων. Η διαρροή περιλάμβανε προσωπικές πληροφορίες για τους Τούρκους πιλότους, όπως ονόματα χρήστη, τοποθεσίες, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και κωδικούς πρόσβασης.
Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας απάντησαν ότι «ανάλογα περιστατικά αντιμετωπίζονται άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες» σε ισχυρισμούς Τούρκων χάκερ σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ότι θα μπορούσαν να «εισβάλουν και στο ελληνικό ΥΠΕΞ.
Αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των κυβερνοεπιθέσεων DDoS (επίθεση άρνησης εξυπηρέτησης) στο 57,3% για το 2018. Η πιο ήρεμη μέρα της εβδομάδας στο τελευταίο τρίμηνο ήταν η Κυριακή, αντιπροσωπεύοντας μόλις το 11,35% όλων των επιθέσεων.
Μετά τη «νηνεμία» που επικράτησε στα τέλη του 2017, υπήρξε επάνοδος των επιθέσεων. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν αυξήθηκε μόνο ο αριθμός των επιθέσεων, αλλά και η διάρκειά τους. Η μεγαλύτερη διήρκεσε 297 ώρες (12,4 ημέρες). Τα ποσοστά των παρατεταμένων επιθέσεων, δηλαδή των επιθέσεων που διήρκεσαν πάνω από 50 ώρες, αυξήθηκαν έξι φορές περισσότερο. Από 0,1% πήγαν στο 0,63%. Αλλά αυξήθηκαν και οι μικρότερης διάρκειας επιθέσεις, δηλαδή από 9 ώρες και λιγότερο, από 85,5% πήγαν στο 91,47%.
Συνεπώς, όπως αναφέρει η έρευνα, οι ενισχυμένες επιθέσεις επέστρεψαν στην αρένα του κυβερνοχώρου. Ωστόσο, αναμένεται ότι οι ιδιοκτήτες των servers θα εντοπίσουν γρήγορα την αφθονία της κυκλοφορίας διαδικτυακών «απορριμμάτων» και θα διορθώσουν τις ευπάθειες, γεγονός που θα εξασθενίσει τη δημοτικότητα των επιθέσεων αυτού του τύπου.
Πηγή: topontiki.gr