Τιμή αμόλυβδης: «Θα αγγίξει το 1,20 ευρώ το λίτρο» λένε οι πρατηριούχοι
Η προσφορά καυσίμων ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, ως απότοκο της πανδημίας του κορονοϊού, συνεπώς η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω σύμφωνα με τους πρατηριούχους.
Η μειωμένη ζήτηση αγοράς προκαλεί πτωτική πορεία στις τιμές όλων των καυσίμων. Ωστόσο, χωρίς φοβερές μεταβολές θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, τα επόμενα εικοσιτετράωρα, στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Η προσφορά καυσίμων ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση, ως απότοκο της πανδημίας του κορονοϊού που ακινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, παραλύοντας μεταφορές, ταξίδια και οικονομική δραστηριότητα.
Ολυμπιακός: Οι ισοπαλίες του Τουρπέν και η προσοχή στα πέναλτι
Την εκτίμηση ότι, η πτωτική πορεία στις τιμές όλων των καυσίμων θα κορυφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει, ωστόσο, ότι θα δούμε θεαματικές μεταβολές στην Ελλάδα, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, Γιώργος Ασμάτογλου, όσο και ο Β' αντιπρόεδρος, Ιωάννης Παπαζήσης, που μίλησαν στο Sputnik, κάνουν λόγο για πετρέλαιο που βρίσκεται στο έλεος της πανδημίας του κορονοϊού και για πρατηριούχους εμπόρους που είναι αντιμέτωποι με την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση καυσίμων.
Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές καυσίμων στην Ελλάδα
Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα επαναφέρει σταδιακά τη ζήτηση, καθώς τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν καύσιμα, όπως εξηγεί ο κύριος Παπαζήσης.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε χαμηλές τιμές σε όλα τα καύσιμα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι η πτώση θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα δούμε φοβερές μεταβολές, καθώς στην Ελλάδα, το 71% της τελικής τιμής είναι φόροι αμετάβλητοι. Το 13% της τιμής αφορά το κέρδος της εταιρείας μεταφοράς και του πρατηρίου βενζίνης. Μόνο το 16% της τιμής μεταβάλλεται.
Άρα, ναι μεν η μεγάλη προσφορά σε συνδυασμό με την εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση ρίχνει τις τιμές των καυσίμων, ωστόσο, δεν περιμένουμε φοβερές μεταβολές. Εκτιμώ ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που είναι σήμερα στο 1,35 ευρώ το λίτρο θα αγγίξει το 1,20, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης που είναι στα 0,78 ευρώ θα μειωθεί στα 0,70 με 0,75 ευρώ το λίτρο».
Στο ίδιο κλίμα και ο κύριος Ασμάτογλου, σημειώνει ότι η κατρακύλα των τιμών διεθνώς, δεν θα αποτυπωθεί στην τσέπη του Έλληνα καταναλωτή που επισκέπτεται αραιά πια τα πρατήρια υγρών καυσίμων. «Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πώς ακριβώς θα διαμορφωθούν τελικά οι τιμές. Περιμένουμε μια κάποια μείωση στην τιμή πετρελαίου, όχι όμως φοβερές διαφορές, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό της τελικής τιμής είναι ανελαστικοί φόροι».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, έκανε λόγο για πτώση στον τζίρο των πρατηρίων που αγγίζει το 85%, εκφράζοντας την απόγνωση των συναδέλφων που οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική καταστροφή.
Τιμή πετρελαίου: Ραγδαία πτώση
Ιστορική βουτιά πραγματοποίησε χθες η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, προκαλώντας σοκ στην παγκόσμια οικονομία. Τα συμβόλαια παράδοσης για τον μήνα Μάιο υποχώρησαν σε αρνητικά επίπεδα, καταγράφοντας απώλειες άνω του 100%.
Τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση έριξαν την τιμή του βαρελιού κάτω από το μηδέν, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με το με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), έκλεισε στα -37,63 δολάρια το βαρέλι. Αυτό σημαίνει ότι, για πρώτη φορά, οι παραγωγοί κλήθηκαν να πληρώσουν τους αγοραστές, προκειμένου οι τελευταίοι να προμηθευτούν το αργό πετρέλαιο.
«Φανταστείτε σήμερα το πρωί να μπαίνατε στο αυτοκίνητό σας και να αποφασίζατε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ. Φτάνοντας, όμως, στο βενζινάδικο να βλέπατε μια τεράστια ουρά με βυτία που μεταφέρουν καύσιμο, ενώ την ίδια ώρα και οι δεξαμενές του πρατηρίου έχουν φουλάρει ασφυκτικά.
Όταν, λοιπόν, θα ξεστομίσετε την κλασική - για πολύ καιρό ξεχασμένη εξαιτίας της προηγούμενης οικονομικής κρίσης - ατάκα «φούλαρέ το», ο υπάλληλος αντί να σας ζητήσει αντίτιμο για τα καύσιμα που μόλις σας πούλησε, να έβγαζε από την τσέπη του κι 20 ευρώ, προκειμένου να σας ξεπληρώσει για την χάρη που του κάνατε, απαλλάσσοντάς τον από την υποχρέωση και τα έξοδα να βγει στην αγορά και να νοικιάσει ή να αγοράσει νέες δεξαμενές, προκειμένου να αποθηκεύσει το πετρέλαιο που είχε παραγγείλει και τώρα πια δεν έχει τι να το κάνει.
Το παραπάνω σενάριο, βέβαια, δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά είναι μια αναγωγή, μια μικρογραφία του τι συνέβη στις αγορές που είχε ως αποτέλεσμα την ιστορική "κάτω του μηδενός" τιμή στο αμερικανικό αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαΐου στην Νέα Υόρκη», αναφέρει σε κείμενό της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα συμβόλαια παράδοσης Μαΐου, τα οποία οι επενδυτές προσπαθούν μανιωδώς να πουλήσουν. Παρόμοια, όμως, είναι η κατάσταση και για τα συμβόλαια παράδοσης του Ιουνίου. Καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 18% διαμορφώνονται στα 20,43 δολάρια ανά βαρέλι. Πέραν του αμερικανικού αργού, και το πετρέλαιο Brent, βρίσκεται υπό πίεση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Λονδίνου, το οποίο διολισθαίνει κατά 15% στα 21,55 δολάρια ανά βαρέλι.