Κορωνοϊός: Το έμμεσο mea culpa της Κίνας
Πώς η Κίνα παραδέχτηκε το λάθος της στην εκτίμηση και τη διαχείριση του Νέου Κορωνοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή ήδη σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Ανεπάρκειες, αλλά και ελλείψεις στην έγκαιρη αντιμετώπιση της Κίνας απέναντι στον φονικό κορωνοϊό παραδέχτηκαν για πρώτη φορά Κινέζοι αξιωματούχοι. Το σπάνιο, για τα κινεζικά δεδομένα, mea culpa προήλθε από τη Μόνιμη Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος (Politburo Standing Committee), η οποία ζήτησε τη βελτίωση του συστήματος διαχείρισης έκτακτης ανάγκης της Κίνας.
Ενόσω ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό αυξάνεται (στους 425, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό), όπως και τα κρούσματα (περισσότερα από 20.000 στην Κίνα), η Μόνιμη Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος έδωσε επίσης εντολή για μία σειρά από δραστικά μέτρα προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες αγορές άγριων ζώων, απ' όπου εκτιμάται ότι άρχισε η διασπορά του ιού, στη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Αν και η χώρα φάνηκε ότι σε κάποιον βαθμό έχει πάρει τα διδάγματα της εμπειρίας του Sars, του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου που εμφανίστηκε την περίοδο 2002-2003 και είχε στοιχίσει τη ζωή 349 ανθρώπων, η κινεζική κυβέρνηση δέχεται δριμεία κριτική για τα πρώτα αντανακλαστικά της και στη νέα κρίση.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι επικρίνονται για μία ακόμη φορά ότι επιχείρησαν να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης κατά την έναρξη της επιδημίας, καθώς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επιχείρησαν να αποκρύψουν γεγονότα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός γιατρού στη Γουχάν, ο οποίος σύμφωνα με το BBC προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του για τον ιό στις αρχές Ιανουαρίου, αλλά κατηγορήθηκε για «ψευδή σχόλια», ενώ η αστυνομία του έκανε σύσταση να σταματήσει την «παράνομη δραστηριότητα».
Λίγο αργότερα τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση επέβαλε σκληρά μέτρα έκτακτης ανάγκης – μεταξύ των οποίων και η εικονική απομόνωση της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας.
Μόνο τη Δευτέρα, καταγράφηκαν 64 νέοι θάνατοι στην Κίνα. Περισσότερα από 150 κρούσματα καταγράφονται παγκοσμίως, ενώ ένας ακόμη άνθρωπος έχει πεθάνει στις Φιλιππίνες και ένας στο Χονγκ Κονγκ.
Οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους η μία μετά την άλλη και μεταφέρουν με ειδικές πτήσεις τους πολίτες τους πίσω, όπου τους θέτουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Ο νέος κορωνοϊός προκαλεί οξεία αναπνευστική λοίμωξη και τα συμπτώματα αρχίζουν συνήθως με πυρετό και ακολουθεί ξηρός βήχας.
Πηγή: naftemporiki.gr