Νέα Υόρκη: Απαγορεύτηκε το φουά γκρα
Οι βάρβαρες μέθοδοι πάχυνσης των πουλερικών είναι η αιτία για την απαγόρευση του αμφιλεγόμενου εδέσματος.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καλοφαγάδες της Νέας Υόρκης μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της αμερικανικής μητρόπολης να απαγορεύσει την πώληση ενός εξαιρετικά εύγευστου, όσο και αμφιλεγόμενου, εδέσματος: του φουά γκρα, ελληνιστί συκωτιού χήνας ή πάπιας. Το μέτρο που θεσπίστηκε την Τετάρτη απαγορεύει ολοκληρωτικά την πώληση του λιπαρού συκωτιού των πουλερικών σε εστιατόρια, καταστήματα τροφίμων, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης στη Νέα Υόρκη. Σε όσους εστιάτορες ή μπακάληδες συλληφθούν να πωλούν φουά γκρα θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο 1.800 ευρώ.
Οι πολέμιοι του εύγευστου εδέσματος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της γαλλικής κουζίνας, επισημαίνουν πως η παραγωγή του προϋποθέτει τον απάνθρωπο βασανισμό των πουλερικών, καθώς τρέφονται διά της βίας, με την τοποθέτηση ενός σωλήνα μέσα στον λάρυγγά τους. Οπως επισημαίνει το σχετικό δημοσίευμα των New York Τimes, η επιβολή της απαγόρευσης μπορεί να αποδειχθεί προβληματική. Σε κάποιο ποσοστό, το φουά γκρα που διακινείται στην αμερικανική μεγαλούπολη δεν προέρχεται από ζώα που έχουν βιαίως παχυνθεί, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί κατά πόσον το έδεσμα δημιουργήθηκε με παράνομο τρόπο.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Ο Στεφάν ντε λα Φαβερί, Αμερικανός πολίτης γαλλικής καταγωγής, συγκαταλέγεται στους απελπισμένους καλοφαγάδες της Νέας Υόρκης, αλλά δεν το βάζει κάτω. «Το λατρεύω το φουά γκρα, ωστόσο κατανοώ γιατί το απαγόρευσαν. Καθώς είμαι Αμερικανός πολίτης που μεγάλωσε στη Γαλλία, σέβομαι τους νόμους. Ομως, η γεύση του παραμένει θεσπέσια και απλώς θα πρέπει να επιστρέφω στη Γαλλία προκειμένου να το απολαμβάνω», λέει.
Πολλοί επιχειρηματίες και εστιάτορες του «Μεγάλου Μήλου» δεν εμφανίζονται εξίσου συγκαταβατικοί. Αντιθέτως, πιστεύουν ότι οι πωλήσεις του νόστιμου εδέσματος θα εκτοξευθούν μέχρι να επιβληθεί η απαγόρευση, ενώ, όπως επισημαίνει η Αριάν Ντακέρ, διευθύνουσα σύμβουλος και ιδρυτής του ντελικατέσεν D’Artagnan, «η απαγόρευση θα κοστίσει σε 400 μετανάστες την εργασία τους και την ευκαιρία τους να ζήσουν το αμερικανικό όνειρο. Αν το πραγματικό θέμα ήταν η απάνθρωπη συμπεριφορά κατά των ζώων, ίσως θα έπρεπε να προσέξουμε τις πρακτικές στις κτηνοτροφικές μονάδες εντατικής εκτροφής, αντί να κλείνουμε κάποιες μικρές μονάδες».