Εορτολόγιο: Γιορτάζουν σήμερα, 22 Ιουλίου
Σε ποιους να στείλετε τις ευχές σας.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, σήμερα, Δευτέρα 22 Ιουλίου, γιορτάζουν οι Μαγδαληνή, Μάγδα, Μαγδούλα, Μαγδαλένα, Μαγδαλένια, Μαγδαλή, Μαγδάλω, Μαριλένα, Μαριαλένα, Μαρία Ελένη, Μαρκέλλα, Μαρκέλα, Μαρκελλή, Μαρκελή, Μενέλαος.
H 22η Ιουλίου είναι η 203η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό Ημερολόγιο (204η σε δίσεκτα έτη).
Διαβάστε Επίσης
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στην Αθήνα, ο ήλιος ανέτειλε στις 06:19 και δύει στις 20:43 με διάρκεια ημέρας 14 ώρες και 27 λεπτά. Σελήνη 20 ημερών.
Σήμερα είναι:
- Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας
Καθιερώθηκε μόλις το 2018 με απόφαση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (AIBA). - Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους
H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθιέρωσε την 22α Ιουλίου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» (European Day for the Victims of Hate Crime) για να τιμήσει τη μνήμη των 77 νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στις 22 Ιουλίου 2011. Η σχετική απόφαση ελήφθη στις 29 Σεπτεμβρίου 2014. - Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου
Θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου. - Μέρα του Ποντικοπιάστη (Rat-catcher’s Day)
Τηρείται στις Αγγλοσαξωνικές χώρες, σε ανάμνηση του γερμανικού λαϊκού μύθου του Παρδαλού Αυλητή (Pied Piper), που παραμένει ζωντανός σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία.
Ο γερμανικός μύθος του «Παρδαλού Αυλητή» (Rattenfänger στα γερμανικά, Pied Piper στα Αγγλικά) έγινε γνωστός από το ποίημα του Άγγλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ρόμπερτ Μπράουνινγκ The Pied Piper of Hamelin: A Chlid’s Story (1842) και κυρίως από τη συλλογή των αδελφών Γκριμ Γερμανικοί Μύθοι (Deutsche Sagen, 1816). Το σχετικό κεφάλαιο φέρει τον τίτλο Die Kinder zu Hameln (Τα Παιδιά του Χάμελν) ή όπως μεταφράστηκε στα ελληνικά Ο Αυλητής του Χαμελίν.Ο μύθος αναφέρει ότι το 1284 η πόλη Χάμελιν, που βρίσκεται στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας, κατακλύσθηκε από ποντίκια. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε γενναιόδωρη αμοιβή σ’ έναν μουσικό με παρδαλά ρούχα, αν κατορθώσει να απαλλάξει την πόλη από τη συμφορά. Αυτός με το μαγικό του φλάουτο κατόρθωσε να τα μαγνητίσει, να τα οδηγήσει εκτός πόλης σ' ένα ποτάμι και να τα πνίξει. Όμως, ο Δήμαρχος αρνήθηκε να του πληρώσει την αμοιβή. Τότε, ο αυλητής υπνώτισε όλα τα παιδιά του χωριού και τα οδήγησε σε μια σπηλιά, μέχρις ότου ο δήμαρχος φανεί συνεπής στην υποχρέωσή του. Από το σημείο αυτό ο μύθος παρουσιάζει πληθώρα παραλλαγών. Μία εκδοχή αναφέρει ότι ο Δήμαρχος πλήρωσε την αμοιβή και ο αυλητής απελευθέρωσε τα παιδιά, όμως οι περισσότερες συμφωνούν ότι κανείς από τότε δεν ξανάδε τα παιδιά.
Ο μύθος του Παρδαλού Αυλητή έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς μουσικούς, τόσο της λαϊκής, όσο και της λόγιας μουσικής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τα τραγούδια:
- Pied Piper των Jethro Tull (1976)
- Stairway to Heaven των Led Zeppelin (1970)
- The Piper των ΑΒΒΑ (1980)
Η εκκλησία τιμά τη μνήμη:
- Μαρίας Μαγδαληνής μυροφόρου (†α΄αι.)
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή ήταν μια νέα γυναίκα και μαζί με άλλες ακολουθούσαν τον Ιησού και τους αποστόλους και βοηθούσαν στο έργο τους με κάθε δυνατό τρόπο. Η καταγωγή της ήταν από τα Μάγδαλα, μια μικρή πόλη στα δυτικά της λίμνης Γεννησαρέτ και νότια της πεδιάδας της Γαλιλαίας.
Αναγνωρίζεται ως Αγία από την Ορθόδοξη, την Καθολική, την Λουθηρανική, την Αγγλικανική και μερικές ακόμα Προτεσταντικές εκκλησίες. - Παρθενομάρτυρος Μαρκέλλης της Χιοπολίτιδος
- Πομπιανού, Μενελάου
- Οσίου Μενελαου