Eκλογές 2019: Πού και πώς ψηφίζουμε στις 26 Μαΐου
Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.
Στις 26 Μαΐου διεξάγεται ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών σε όλη τη χώρα. Το αρμόδιο υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημοσίευση διευκρινιστικών οδηγιών για την εξυπηρέτηση του κοινού.
Πού ψηφίζω
Η εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις 2019» είναι σε λειτουργία. Οι πολίτες χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης) μπορούν να δουν σε ποια περιοχή και τμήμα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι πλέον διαθέσιμη ΕΔΩ
Παράλληλα, δόθηκε σε κυκλοφορία η «βίβλος» των αυτοδιοικητικών εκλογών, με την έκδοση δύο πολυσέλιδων εγκυκλίων που λύνουν σειρά διαδικαστικών θεμάτων για ψηφοφόρους και υποψηφίους σε περιφέρειες, δήμους και τοπικές κοινότητες. Μέσα στις 290 σελίδες τους διευκρινίζονται θέματα όπως:
Ημερομηνία εκλογών
Ο α’ γύρος θα πραγματοποιηθεί μαζί με τις ευρωεκλογές, στις 26 Μαΐου 2019. Ο β’ γύρος στις 2 Ιουνίου 2019, για όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε υποψήφιος που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο.
Απλή αναλογική
Με βάση τον «Κλεισθένη» (Ν. 4555/2018) θα ισχύσει η απλή αναλογική. Δηλαδή, εκείνος που θα εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης δεν θα έχει αυτόματα πλειοψηφία 60% στο συμβούλιο. Το πλήθος των συμβούλων εξαρτάται μόνο από το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός την πρώτη Κυριακή.
Θητεία
Επανέρχεται η τετραετής διάρκεια στη θητεία δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, αντί της πενταετίας που επιχείρησε ο «Καλλικράτης».
Ηλικία εκλογέων
Για πρώτη φορά εισάγεται το δικαίωμα του εκλέγειν στους νέους 17 ετών, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002. Η ψήφος στους 17άρηδες δόθηκε με την απλή αναλογική, αλλά δεν είχε ως τώρα εφαρμοσθεί.
Τοπικές κοινότητες
Τα όργανα διοίκησης των τοπικών κοινοτήτων εκλέγονται σε χωριστή τρίτη κάλπη με διαφορετικό ψηφοδέλτιο. Για κοινότητες με έως 300 κατοίκους, ο πρόεδρος εκλέγεται από ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο. Για άνω των 300 κατοίκων κοινότητες, ο πρόεδρος εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.
Εκλογικά τμήματα
Θα διασπασθούν σε Α’ και Β’, για να μην προκύψουν μεγάλες καθυστερήσεις στις τέσσερις κάλπες. Στο ένα εκλογικό τμήμα θα μπουν οι κάλπες για δημοτικές-κοινοτικές και στο άλλο για περιφερειακές ευρωεκλογές. Εξαιρούνται τα τμήματα με πολύ λίγους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.
Ευρωπαίοι πολίτες
Θα μπορούν να θέτουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του δημάρχου και του προέδρου κοινότητας που έχει έως και 300 κατοίκους.
Εξαίρεση
Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.
Σταυροί στο ψηφοδέλτιο
Για την εκλογή δημοτικών συμβουλίων μπαίνουν: Ένας σταυρός σε εκλογικές περιφέρειες µε 1 έως 3 έδρες. Τρεις σταυροί στους ενιαίους δήµους που δεν προέρχονται από συγχώνευση (π.χ. Νέα Σµύρνη). Τρεις σταυροί συν ένας για µία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες που συνιστούν δήµους από συγχώνευση. Για τα κοινοτικά συµβούλια, δύο σταυροί, εάν η κοινότητα είναι άνω των 300 κατοίκων ή ένας σταυρός για µμικρότερη των 300 κατοίκων. Για περιφέρειες, ένας σταυρός εάν εκλέγονται έως τρεις σύμβουλοι , έως 2 σταυροί εάν εκλέγονται 4-7, έως 3 σταυροί εάν εκλέγονται 8-12, έως 4 σταυροί για άνω των 12 θέσεων.
Άκυρο ψηφοδέλτιο
Χαρακτηρίζεται όταν έχει σημειωθεί σταυρός προτίμησης µε χρώμα που είναι διαφορετικό από το καθορισμένο, έχει μορφή που διαφέρει από τα οριζόμενα στη σχετική υπουργική απόφαση και έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις. Επίσης, εάν βρεθεί μέσα σε φάκελο μαζί µε άλλα έγκυρα, άκυρα ή λευκά ψηφοδέλτια.
Πηγή: topontiki