Γιατί ακριβαίνει το σουβλάκι - Η πανώλη και η Κίνα

Την ανησυχία ότι θα αυξηθεί σημαντικά η τιμή του χοιρινού κρέατος στις διεθνείς αγορές για πολλά χρόνια εκφράζουν πολλοί αναλυτές.

Γιατί ακριβαίνει το σουβλάκι - Η πανώλη και η Κίνα

Στην Ελλάδα το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει ότι προς το παρόν δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά η ελληνική αγορά, αν και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον. Σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η τιμή του χοιρινού κρέατος και κατ’ επέκταση και η τιμή στο σουβλάκι θα εξαρτηθεί από το πόσο θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές, από το αν θα παρατηρηθεί περιορισμός της προσφοράς στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς θα αυξάνονται οι εξαγωγές προς την Κίνα και αν θα αντισταθμιστεί η άνοδος της τιμής από στροφή των καταναλωτών προς άλλα είδη κρέατος.

Τη μεγάλη αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος που παρατηρείται στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγου (CME) προκαλεί η εξάπλωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό και καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον κόσμο. Οι τιμές εκπλήρωσης των προθεσμιακών συμβολαίων Μαΐου για χοιρινό κινούνταν χθες στο CME κοντά στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας, δηλαδή στα 90,075 σεντ ανά λίβρα (453 γραμμάρια).

Η τιμή εκπλήρωσης ήταν 62,90 σεντ ανά λίβρα στις 20 Φεβρουαρίου του 2019, δηλαδή η αύξηση ανέρχεται στο 43%. O πληθυσμός χοίρων στην Κίνα έχει ήδη μειωθεί κατά το ένα τρίτο ή κατά 130 εκατομμύρια ζώα, σύμφωνα με εκτίμηση της Rabobank International. «Είναι σοβαρή υπόθεση. Οι Κινέζοι έχουν το ήμισυ του παγκοσμίου πληθυσμού χοίρων και έχουν χάσει το 30% αυτής της παραγωγής», εξηγεί στους Financial Times η Κριστίν Μακ Κράκεν, αναλύτρια της Rabobank.

Το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν αύξηση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά περισσότερο από 70% το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο έντονο, επειδή εκτιμάται πως θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταφέρει η Κίνα να εξαλείψει την πανώλη των χοίρων.

Η Ερνάν Τσούι, αναλύτρια στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Gavekal Dragonomics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, αναφέρει στους FT ότι σε άλλες χώρες που είχαν πληγεί από την αφρικανική πανώλη των χοίρων το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί εντός πέντε ετών. Ωστόσο στην περίπτωση της Κίνας εκτιμάται πως θα απαιτηθεί τουλάχιστον διπλάσιος χρόνος εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους της αγοράς, του κανονιστικού πλαισίου και των χαμηλών προτύπων υγιεινής.

«Για το σύνολο της χώρας η διαδικασία θα είναι πολύ μακρά – περισσότερο από μια δεκαετία το πιθανότερο», εξήγησε η Τσούι. Το πιο πρόσφατο κύμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων, ασθένεια για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία, είχε ξεσπάσει το 2007 στη Γεωργία και εξαπλώθηκε στη συνέχεια σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία. Έπληξε την Κίνα τον Αύγουστο του 2018 και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα το Πεκίνο υποστήριζε ότι ήλεγχε την κατάσταση, αν και πλέον κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το μέγεθος της κρίσης.

Το αποτέλεσμα είναι πως ήδη αλλάζουν οι αγορές κρέατος ανά τον κόσμο, καθώς η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με χρόνια έλλειψης προσφοράς χοιρινού κρέατος και παραγωγοί από άλλες χώρες ετοιμάζονται να καλύψουν το κενό. Η Rabobank προβλέπει πως θα υπάρχει έλλειψη χοιρινού σε άλλες χώρες (κυρίως σε Ασία και Λατινική Αμερική) που εξαρτώνται από εισαγωγές εν μέσω «άνευ προηγουμένου μεταβολής του εμπορίου».

«Πρόκειται για (εξέλιξη) που αλλάζει την κατάσταση. Μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε την πραγματική επίπτωση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων», εκτιμά ο Ζε Βαλέρ, διευθύνων σύμβουλος της Danish Crown, δηλαδή της εταιρείας που επεξεργάζεται τον μεγαλύτερο όγκο χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη.

Πηγή: kathimerini



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110