Εστίαση: Η έλλειψη εργαζομένων βάζει «φρένο» στα νέα καταστήματα
Σε ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη νέων καταστημάτων εστίασης έχει εξελιχθεί η έλλειψη εργαζομένων που συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τα στελέχη του κλάδου.
![Εστίαση: Η έλλειψη εργαζομένων βάζει «φρένο» στα νέα καταστήματα](https://www.fosonline.gr/media/news/2025/02/16/334751/main/6301133.jpg)
Πριν από λίγες ημέρες, κατά την εκδήλωση για το άνοιγμα του Veneti Jackson Hall, ο επικεφαλής της αλυσίδας Βενέτη, Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, σημείωσε πως δεν «πρόκειται να ανοίξουμε άλλα καταστήματα τόσο μεγάλα. Το πρόβλημα με το προσωπικό είναι έντονο» με τον ίδιο, μάλιστα, να εκτιμά πως «δεν πρόκειται να ξεπεραστεί μέσα στα επόμενα 3 χρόνια».
Όσα ανέφερε ο κ. Μονεμβάσιωτης περιγράφουν με χαρακτηριστικό τρόπο την εικόνα που επικρατεί και σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης, όπως σημειώνουν παράγοντες του κλάδου στο CNN Greece.
Ολυμπιακός: Είχαν καταντήσει κουραστικά τα «θρίλερ»
«Είναι γεγονός πως το πρόβλημα της εύρεσης προσωπικού προβληματίζει πλέον συχνά τις αλυσίδες που σχεδιάζουν να ανοίξουν ένα νέο κατάστημα. Περισσότερο ακόμη και από το κόστος της επένδυσης» επισημαίνει στο CNN Greece o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος.
Όπως εξηγεί, ενώ το ύψος της επένδυσης είναι κάτι που σε γενικές γραμμές μπορούν να το υπολογίσουν, από την άλλη πλευρά, ο χρόνος που θα χρειαστεί στη συνέχεια για να το στελεχώσουν με προσωπικό, αποτελεί έναν απρόβλεπτο παράγοντα. «Είναι κάτι που πλέον το συνυπολογίζουν, όταν σκέφτονται να ανοίξουν ένα νέο κατάστημα καθώς επηρεάζει και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσής τους» προσθέτει.
Το ζήτημα με τις κενές θέσεις στην εστίαση, όπως και στον κλάδο του τουρισμού ή ακόμη και του λιανεμπορίου, γίνεται εντονότερο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων αναγκών από την παρουσία των τουριστών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά την εστίαση, απασχολεί τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους.
Αφορά μάλιστα σε όλες τις θέσεις που χρειάζεται να καλυφθούν προκειμένου να λειτουργήσει ένα κατάστημα, από σερβιτόρους και προσωπικό στην κουζίνα μέχρι μάγειρες και διοικητικό προσωπικό. Στελέχη του κλάδου σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμη κι όταν βρουν και προσλάβουν τελικά κάποιον εργαζόμενο, δεν είναι βέβαιο ότι εκείνος να συνεχίσει να απασχολείται χωρίς να διακόψει αμέσως μετά. «Το προσωπικό στην εστίαση αλλάζει πλέον συνέχεια» όπως σημείωσε ο κ. Μονεμβασιώτης προσθέτοντας πως το γεγονός ότι από πολλά καταστήματα λείπουν εργαζόμενοι σε διάφορες θέσεις, επηρεάζει και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πελάτες.
Το ότι ο χώρος της εστίασης δεν «προσελκύει» πλέον εργαζόμενους όπως στο παρελθόν, ούτε ακόμη και τις νεαρότερες ηλικίες, αποτελεί ένα ζήτημα σίγουρα πολυπαραγοντικό, που παρατηρήθηκε εντονότερα μετά την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων. Σχετίζεται πάντως προφανώς και με το γεγονός ότι πρόκειται για μία απασχόληση, απαιτητική, υπό δύσκολες συχνά συνθήκες και όχι σε όλες τις περιπτώσεις και τις θέσεις, με ελκυστικές αμοιβές.
Πηγή: CNN.gr