FT για Γλυπτά Παρθενώνα: Αισιοδοξούν στην Ελλάδα μετά το ραντεβού Μητσοτάκη - Στάρμερ
Σε ανάλυση τους οι Financial Times αναφέρουν ότι μετά την δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και του Βρετανικού Μουσείου, η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήδη από το επόμενο έτος.
Σε ανάλυση τους οι Financial Times αναφέρουν ότι μετά την δήλωση της βρετανικής κυβέρνησης πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε πιθανή συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και του Βρετανικού Μουσείου, η Αθήνα είναι αισιόδοξη ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήδη από το επόμενο έτος.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Έλληνα ομόλογό του, στην Downing Street την Τρίτη για ευρείες συνομιλίες. Αν και εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δήλωσε ότι το μέλλον των λεγόμενων Ελγινείων Μαρμάρων δεν ήταν στην ατζέντα του Starmer, Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μητσοτάκης έθεσε το θέμα των γλυπτών ηλικίας 2.500 ετών.
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του μουσείου βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετά χρόνια και ο Starmer έχει προηγουμένως καταστήσει σαφές ότι δεν θα μπλοκάρει μια συμφωνία «δανεισμού», εάν οι δύο πλευρές μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό.
Τι ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης
Ερωτηθείς την Τρίτη αν θα σταθεί εμπόδιο σε κάποιου είδους «δάνειο» των γλυπτών στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε ότι δεν θα το έκανε. «Εναπόκειται στο Βρετανικό Μουσείο, ως ιδιωτικός οργανισμός, να λάβει αποφάσεις σε αυτόν τον χώρο», δήλωσε εκπρόσωπος του Στάρμερ.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι χαιρέτισαν «το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο μόλις επιτευχθεί συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο». Το μουσείο βρίσκεται στην εκλογική περιφέρεια του Στάρμερ στο Λονδίνο, στο Χόλμπορν και το Σεντ Πάνκρας.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη
«Συναντήθηκα σήμερα με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Sir Keir Starmer. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς μας συνεργασίας, με έμφαση στην οικονομία, τη ναυτιλία και τον τουρισμό, για την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού, αλλά και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.
Είναι κοινή μας βούληση με τον Πρωθυπουργό Starmer να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου. Η χώρα μας αποδίδει μεγάλη σημασία στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και η συνάντηση αυτή αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί νέα ώθηση σε αυτές.
«Οι συζητήσεις μας ήταν εποικοδομητικές»
Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει έναν νόμο του 1963 που εμποδίζει οποιαδήποτε μόνιμη μεταφορά αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου στο εξωτερικό, αλλά οι συνομιλίες για μια καινοτόμο «συμφωνία δανεισμού» έχουν προχωρήσει αρκετά.
Το Βρετανικό Μουσείο ανέφερε: «Το βρετανικό μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα ιδρύματα της Βρετανίας: «Οι συζητήσεις μας ήταν εποικοδομητικές. Αλλά υπάρχει ακόμη λίγος δρόμος να διανύσουμε».
Τι θα περιλαμβάνει η συμφωνία
Το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας που εξετάζεται περιλαμβάνει την ανταλλαγή τμημάτων ζωφόρου με σημαντικές ελληνικές αρχαιότητες που θα εκτεθούν στο Λονδίνο. Το Βρετανικό Μουσείο έχει κάνει άλλη μία τέτοια συμφωνία ξεπερνώντας το νομοθετικό εμπόδιο που απαγορεύει την απόσυρση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.
Σύμφωνα δε με το Skynews, το χρονοδιάγραμμα αποτελεί επίσης παράγοντα στις συζητήσεις, καθώς το κλείσιμο για ανακαίνιση της γκαλερί Duveen του μουσείου, όπου φυλάσσονται τα γλυπτά, το επόμενο έτος δημιουργεί ένα πιθανό παράθυρο για την προσωρινή ή μερική επιστροφή των γλυπτών.
Ένας στους δύο Βρετανούς υπέρ της επιστροφής
Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα τάσσεται το 53% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση του YouGov σε δείγμα 4.280 Βρετανών.
Το 53% των πολιτών που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του YouGov πιστεύει πως τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας. Την ίδια ώρα το 24% τάσσεται υπέρ της παραμονή τους στο Λονδίνο. ενώ το 23% απάντησε δεν ξέρω.
Αξιοσημείωτο όμως είναι πως το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο που φιλοξενεί τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναφέρει το σχετικό ερώτημα της δημοσκόπησης προσθέτοντας ότι τα αρχαία είναι γνωστά και ως «Ελγίνεια». Τονίζει πως είναι ένα σύνολο κλασικών ελληνικών γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα στην Αθήνα, Ελλάδα, πριν από 200 χρόνια από τον Λόρδο Έλγιν.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Μάρμαρα στην Ελλάδα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι πρέπει να παραμείνουν εδώ. Εσείς προσωπικά πιστεύετε ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στην Ελλάδα ή να τα διατηρήσει στη Βρετανία;», ρωτά.
ΠΗΓΗ: CNN